spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

MH17 uçağını savaş jeti vurdu’ iddiası asılsız çıktı

Seçtiklerimiz

Rusya’da devletin kontrolündeki “Birinci” televizyon kanalında dün akşam gösterilen, Malezya yolcu uçağının 17 Temmuz tarihinde düşürülmeden hemen önce çekilmiş uydu fotoğrafının Photoshop ürünü olma ihtimali ağırlık kazandı.
 
Ukrayna’ya ait olduğu varsayılan savaş uçağının yolcu uçağına füze ateşlediği fotoğrafı inceleyen blog yazarları İlya Varlamov ile Rustem Adagamov, “Bu görüntü fotomontaj” diyerek şu noktalara dikkat çektiler:

“İlk tutarsızlık casus uydu fotoğrafı fonunun Google haritalarında 2012 yılında yayımlanmış olması. İkinci tutarsızlık yolcu uçağı ile onu vuran savaş jetinin Donetsk havalimanı yakınında bulunması. Halbuki uçak bu noktadan 50 kilometre doğuda düşürüldü. Üçüncü tutarsızlık savaş uçağının MIG-29 olduğunun söylenmesi. Yakından incelendiğinde bunun SU-27 olduğunu söylemek mümkün. Dördüncü montaj belirtisi yolcu uçağının kendisi. İnternette “üstten görünüm Boeing” araması yapıldığında karşımıza çıkacak ilk fotoğraf casus uydu çekimindeki yolcu uçağının şekli ve pozisyonuyla çakışıyor. Montajı yapan kimse bulduğu ilk yolcu uçağı karesini kullandığı söylenebilir. Beşinci montaj kanıtı vurulduğunda yaklaşık 10 bin metre irtifada bulunan yolcu uçağının arkasında yoğunlaşma izi dediğimiz jet izinin olmaması. Bu irtifada dış ısı eksi 50 derece civarında olduğu için yolcu uçağı kesinlikle iz bırakıyor olmalıydı. Son olarak da, yeni kanıt diye gösterilen sözde casus uydu çekiminin dün değil, bundan bir iki ay kadar önce internet ortamında dolaşmaya başlamış olduğu belirtildi.”

HABERDE UKRAYNA SUÇLANMIŞTI

Ukrayna hava sahasındayken temmuzda düşürülen Malezya yolcu uçağı ile ilgili Rusya televizyonu, uçağa füze atan bir savaş jetinin görüntülerini yayınlamıştı.

Batılı ülkeler, uçağı Rus yanlısı milislerin karadan havaya füzeyle vurduğunu iddia ediyordu. Haberde uçağın MIG-29 olduğu belirtilirken, Ukrayna suçlanmıştı.

G-20 Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le sert bir görüşme yapacağını söyleyen Avustralya Başbakanı Tony Abbott’a da mesaj verilmişti. Uçağın düşürülmesi sonucu 298 kişi ölmüştü.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika