spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

MH370: Arama bölgesinin haritası çıktı

Seçtiklerimiz

Dünyanın en gizli kalmış bölgelerinden olan alanda toplanan veriler, arama çalışmaları sonucu elde edildi.

Malezya Havayollarına ait MH370 sefer sayılı uçak, 8 Mart’ta 239 yolcusuyla kayıplara karışmıştı.

Boeing 777 tipi yolcu uçağının arama çalışmalarına yirmi altı ülke yardım etti fakat uçağa dair hiçbir şey bulunamadı. Uçak, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Pekin’e uçuyordu. Uçağın arama çalışmalarını yürüten Avustralya Ulaşım Güvenliği Bürosu (ARSB), Güney Hint Okyanusu’nun dibinde ‘öncelikli arama bölgesinin’ haritasını çıkarmak üzere, denizaltı radarı sonar kullanıyor.

Harita çıkardıktan sonra, enkazın bulunması deniz yatağında santim santim yürütülecek itinalı çalışmalar için iki veya üç adet derin su araçları konuşlandırılacak. ‘Öncelikli’ arama bölgesi, araştırmacıların elindeki tek bulgu olan, Boeing ve uydu arasındaki bir dizi ‘elektronik iletişim’ verilerine dayanarak belirleniyor.

HIRVATİSTAN BOYUTLARINDA

Bu elektronik iletişim, cep telefonunun bir hoparlör yanında çalmasıyla oluşan cızırtıya eşdeğer. Çünkü telefon, arama yapılmadığında bile merkez istasyona kayıtlı oluyor. Fakat bu iletişimler kesin bir konum sunmuyor, yalnızca kabataslak bir fikir veriyor. Dolayısıyla ‘öncelikli’ arama bölgesi, Hırvatistan boyutlarında, yaklaşık 60 bin kilometre karelik bir alan.

Sonar haritalar, derin su araçlarının sönmüş yanardağlara ve tepelere çarpmaması için arama ekibi açısından hayati öneme sahip. Kullanılan araç gereç, 10 kilometre uzunluğunda zırhlı kablolarla deniz tabanından yukarı çekiliyor. Kablonun takılması malzemelere zarar verebilir, hatta kopmasına neden olabilir. Bu haritalar da arıza yaşanmaması için yardımcı oluyor.

Derin su arama araçları, tuhaf görünen yığınları tespit edebiliyor ve kameralar da, bu yığınların enkaz mı yoksa kaya parçası mı olduğunu belirleyebiliyor. ‘Elektronik burun’ olarak bilinen cihaz da, çözünmüş olsa dahi, sudaki uçak yakıtı kokusunu tespit ediyor.

Kayıp Malezya uçağını arama çalışmaları, tarihin en karmaşık arama çalışması olarak biliniyor. Ekip, önümüzeki aylarda uçağın enkazına dair bir ipucuna ulaşabilir ya da uçağı hiçbir zaman bulamayabilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika