spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

NASA’nın 26 tonluk ‘balina’sı

Seçtiklerimiz

Daily Mail’de yer alan habere göre, uzaktan adeta büyük bir balinayı andıran ve ‘Super Guppy’ olarak adlandırılan araç, dünyanın dört bir tarafına uzaya ait parça taşıyor. Super Guppy’nin, 1973 yılında NASA tarafından fırlatılan ve işletilen uzay istasyonu Skylab ve NASA’nın ikinci insanlı uzay uçuş programı Gemini için hayati öneme sahip olduğu öne sürülüyor.

44 metre uzunluğundaki ve 14 metre yüksekliğindeki aracın bir benzerinin 1962 yılında üretildiği belirtiliyor. Ancak ikisi arasındaki en büyük fark olarak Super Guppy’nin daha yeni ve güvenilir olması gösteriliyor. ‘Pregnant Guppy’ olarak isimlendirilen aracın, özellikle ABD başkanlık koltuğuna Ay’a inme vaatleriyle oturan John F.Kennedy’ye çok yardımcı olduğu düşünülüyor.

Zira 9 yıl gibi kısa bir sürede atağa geçen ABD, Ay’a tek bir seferle inmekle yetinmeyerek, Apollo Projesi adı altında birçok iniş gerçekleştirmişti. Haberde, Pregnant Guppy’den başarılı sonuç alınınca daha fazla yük taşıması için yeni modelinin tasarlanıp üretildiği dile getiriliyor. 24 ton ağırlık taşıma kapasitesine sahip olan ve dört kişilik mürettebatı bulunan NASA aracının 907 kilometre yol gidebileceği kaydediliyor.

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı’nın Guppy’nin kapasitesini sıradan uçak modellerine yansıttığı iddia ediliyor. Hava Kuvvetleri için üretilen T-38s ve Deniz Kuvvetleri için hazırlanan V-22s modelleri buna örnek olarak gösteriliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika