spot_img
spot_imgspot_img
18.1 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Para değil helikopter verelim

Seçtiklerimiz

AMERİKALI havacılık devi Boeing mahsuplaşmak istiyor… AKŞAM’ın savunma yetkililerinden edindiği bilgere göre, Türkiye’ye Barış Kartalı Havadan Erken Uyarı Uçağı (AWACS) projesi kapsamında 7 yıllık gecikme nedeniyle 183 milyon dolar borçlanan Boeing, Ankara’nın kapısını ilginç bir öneri ile çaldı.  

CUMHURBAŞKANI’NA HAZIRLAYALIM

Ceza ödemek istemeyen Boing, Türkiye’ye bir adet çift pervaneli Chinook helikopteri vermeyi teklif etti. Boing’in istenmesi durumunda helikopteri, VIP kullanım amacıyla dizayn edebileceğini ve Cumhurbaşkanlığı ya da Başbakanlığın kullanımı için hazırlayabileceğini de ilettiği ifade ediliyor. Ankara’nın teklifi değerlendirmeye aldığı belirtilirken, 183 milyonluk cezanın tamamı için bir Chinook helikopterinin yetmeyeceği görüşünün hakim olduğu vurgulanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önümüzdeki yıllarda 6 Chinook helikopteri satın alması öngörülüyor. TSK ihtiyaç duyulması halinde 8 yeni helikopter sipariş etmek de için Boing firmasıyla anlaşmaya varmıştı.  55 yolcu taşıyabilen Chinooklar, ‘ağır yük ya da personel taşıma helikopteri’ sınıfında yer alıyor. Chinooklar, ‘helikopter gemisi’ ve ‘havuzlu çıkarma gemisi’ gibi denizaşırı çıkarma operasyonları için ordulara avantaj sağlıyor.

12 TONLUK YÜK KAPASİTESİ VAR

12 ton yük taşıma kapasitesi olan Chinook helikopterler saatte 250 km seyir hızına sahip. 740 kmlik menzili olan olan hava aracı, her türlü aracı  taşıyabiliyor. Boeing daha önce, 183 milyon dolarlık borcu, bakım ve yedek parça desteği olarak sunmayı önermiş, bu öneri Ankara’da büyük oranda kabul görmüştü.

Hangi ülkeler kullanıyor?

ADINI Amerikan yerlilerinden olan Chinook halkından alan helikopterler, Batı dünyasında en fazla ağırlık kaldırabilen helikopterlenin başında geliyor. Bugün birçok ülke tarafından kullanılan helikopterlerin müşterileri arasında Avustralya, Mısır, Kanada, Yunanistan, İran, İtalya, Japonya, Libya, Suudi Arabistan ve İspanya gibi ülkeler bulunuyor.

115 milyon $ civarında

Geçtiğimiz yıllarda İngiltere Hükümeti, 14 adet Chinook helikopter almak üzere Boeing ile 1 milyar sterlinlik yani 1.6 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığını açıklamıştı. anlaşmaya ayrıca bu araçların 5 yıllık bakım masrafları da dahildi. Buradan hareketle helikopterlerin tanesinin 115 milyon dolara geldiğini söyleyebiliriz. 183 milyon dolarlık borca karşılık 115 milyon dolarlık helikopterin Ankara’da sıcak bakılmaması bu açıdan düşünüldüğünde mantıklı gözüküyor. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika