spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Rehine pazarlığı çıkmaza girdi

Seçtiklerimiz

Rehine pazarlığını yürütmek üzere Ürdün’de bulunan Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasuhide Nakayama, Japon devlet televizyonu NHK’ya konuştu. Nakayama, gazeteci Kenji Goto ve Ürdünlü pilot Muaz Kesasibe’nin serbest bırakılması için gösterdikleri çabanın şimdilik sonuçsuz kaldığını söyledi.
 
Nakayama, “Görüşmeler çıkmaza girdi. Tedbiri elden bırakmadan elimizdeki bilgiyi değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin yardımcılarından Hiroshige Seko da edinecekleri yeni bilgilere göre hareket edeceklerini söyledi.
 
IŞİD, gazeteci Kenji Goto’nun Perşembe akşamı Türkiye sınırında Sacide Rişavi ile takas edilmesi gerektiğini bildirmişti.
Ürdün hükümeti, esir pilotun hayatta olduğuna dair IŞİD’den ‘kanıt’ istediklerini; aksi takdirde örgütün serbest kalmasını talep ettiği Sacide Rişavi’nin bırakılmayacağını açıkladı.
 
Rişavi Ürdün’de tutuklu 
 
IŞİD’in serbest bırakılmasını istediği Sacide Rişavi, 2005 yılında Ürdün’de 60 kişinin öldüğü bir saldırı nedeniyle tutuklanmıştı.
IŞİD’e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları kapsamında yaptığı görev esnasında Ürdün Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçağı Suriye’nin Rakka kentinde düşmüştü.
 
Uçağın pilotu Muaz Kesasibe fırlatma koltuğu sayesinde kurtulmuş ancak IŞİD’e esir düşmüştü.
 
IŞİD, turuncu elbise giydirilen ve dizleri üzerine çökmüş Japon rehineler Haruna Yukawa ve Kenji Goto Jogo’nun görüntülerini ise 20 Ocak’ta yayınlamıştı.
 
Görüntülerde, arkasında çöl, elinde bıçak, üstünde siyah kıyafeti ile İngiliz John olarak tanınan IŞİD üyesi, İngilizce konuşarak, Japon hükümetinin Ortadoğu’dan 8 bin 500 km uzaklıkta olduğu halde ABD öncülüğündeki koalisyona ‘destek vermesini’ eleştiriyordu.
 
Rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden fidye olarak 200 milyon dolar istenen videoda fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanınmıştı. Daha sonra IŞİD 200 milyon dolar fidye istediği iki Japon rehineden Haruna Yukawa’yı öldürdüğü iddiasıyla bir video yayınlamıştı.
 
Japonya, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyona askeri destek vermese de Japonya Başbakanı Şinzo Abe, koalisyona 200 milyon dolarlık insani yardımda bulunacaklarını açıklamıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika