spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Rekabet Kurulu THY’yi yeniden soruşturacak

Seçtiklerimiz

4 yıl önce açılan ilk soruşturmada Rekabet Kurumu, THY’nin ihlali olmadığına karar vermişti. İdare mahkemesi incelemenin eksik yapıldığı gerekçesiyle kararı geçtiğimiz yıl iptal etti. Bu karar üzerine yenilenen soruşturmanın süresi bu yılın ocak ayında 4 ay uzatıldı. Üst kurul, yeni soruşturmayı tamamladıktan sonra tarafların savunmalarını alarak nihai kararını verecek.

Rekabet Kurumu’nun ilk soruşturmada görevlendirdiği raportörler, “THY’nin hakim durumda olduğu bazı hatlarda maliyetinin altında satış yaparak rakibini dışladığı, yıkıcı fiyat uygulayarak hakim durumunu kötüye kullandığı, bu sebeple THY’ye idari para cezası uygulanması gerektiği” şeklinde rapor tutmuştu. 7 üyeden oluşan Rekabet Kurulu’nun üç üyesi karara eksik inceleme gerekçesiyle şerh düşerek ‘evet’ demişti.

Pegasus’la THY’yi karşı karşıya getiren rekabet soruşturması 2010 yılında başladı. Pegasus, “THY’nin İstanbul merkezli yurtiçi ve yurtdışı havayolu hatlarındaki hakim gücünü rakip teşebbüslerin yeni pazarlara girmesine engel olmak ve mevcut pazarlardaki faaliyetlerini zorlaştırmak şeklindeki dışlayıcı eylemleriyle kötüye kullandığı” iddialarıyla Rekabet Kurumu’na başvurdu. Rekabet Kurumu’nun, şikayet üzerine başlattığı soruşturmayı yürüten raportörler, “THY’nin hakim durumda olduğu tespit edilen İstanbul merkezli Adana, Amsterdam, Antalya, Berlin, Kayseri, Konya, Diyarbakır, Trabzon, Köln, Lefkoşa, Londra ve Stuttgart hatlarında maliyetlerinin altında satış yaptığı ve bu uygulamaların rakibi dışlama stratejisinin bir parçası olduğu” tespitini yaptı. Raporda, “bu uygulamaların ‘yıkıcı fiyat’ niteliği taşıdığı ve hakim durumun kötüye kullanılması olarak değerlendirilmesinin yerinde olacağı, THY’nin rakibin faaliyetlerini zorlaştırmaya yönelik fiyat temelli uygulamalar dışındaki eylemlerinin de, teşebbüsün benimsediği dışlama stratejisinin bir parçası olarak değerlendirilebileceği” belirtildi.

 THY’ye 4054 sayılı kanunun 16. maddesi çerçevesinde idari para cezası uygulanması gerektiği belirtildi. Rekabet Kurulu 30 Aralık 2011’de aldığı kararda, “soruşturma dosyasındaki THY’ye ait iç yazışmaların daha çok kurumun rekabetçi kaygılarından kaynaklandığı, yerinde incelemelerde yapılan tespitlerin tek başına herhangi bir kötüye kullanma fiiline işaret etmediği” gerekçesiyle THY’nin rekabet ihlali yapmadığına karar verdi. Oybirliğiyle alınan karara kurul üyeleri İsmail Hakkı Karakalle, Murat Çetinkaya ve Reşit Gürpınar şerh düştü. Kurul üyeleri, “yerinde inceleme ve dosyada iddia edilen ihlalin olup olmadığının tespiti için dosyadaki belge ve bilgilerin, yapılan analizlerin yeterli olmadığı, bu nedenle ihlal olmadığı yolundaki çoğunluk görüşü yönünde oy kullanıldığı” gerekçesiyle karara ‘evet’ dediklerini belirtti.

Pegasus, “Rekabet Kurulu’nun karar verirken THY’nin hakim konumunu kötüye kullandığına dair soruşturma raporunu dikkate almadığı” iddiasıyla idare mahkemesine başvurdu. Ankara 11. İdare Mahkemesi de “eksik inceleme ve araştırmaya dayalı soruşturma raporu esas alınarak, THY’nin hakim durumda olup olmadığı hususunda bir tespit yapılmadığını” belirterek Rekabet Kurulu’nun kararını iptal etti. Rekabet Kurumu, mahkeme kararı üzerine soruşturmayı yeniledi. Soruşturma süresi 2014 yılının Ocak ayında 4 ay uzatıldı. Rekabet Kurulu, soruşturma tamamladıktan sonra tarafların sözlü ve yazılı savunmalarını alarak nihai kararını verecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika