spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Rıza Sarraf rüşvet iddialarını cevapladı!

Seçtiklerimiz

Havuz medyası, 17 rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun merkezindeki Rıza Sarraf’ı aklamak için operasyon başlattı. Sabah ve Takvim gazetelerine 17 Aralık’ı anlatan Rıza Sarraf, dün akşam ATV’nin yan kuruluşu ahbr kanalına konuk oldu. 17 Aralık operasyonuyla ilgili olarak ‘paralel yapının darbe girişimi’ diyen Rıza Sarraf, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına 2006 veya 2007 yılında geçtiğini anlattı.

 ‘SUÇU HÜKÜMETE YIK’

İstanbul’daki ofisinde havuz medyasının temsilcilerini kabul eden Rıza Sarraf, cezaevindeyken kendisine “Suçu hükümetin üstüne yık tahliye kağıdını göreceksin” garantisi verildiğini iddia etti. Operasyonu yöneten savcı ve polisleri suçlayan Sarraf, polisin yatak odasına kadar girdiğini belirterek “Dışarı çıktığımda 20 kameranın kapıda dizili olduğunu görünce operasyonun bir darbe olduğunu anladım” dedi.

 AMBARGOYU DELMEMİŞ

17 Aralık döneminde ‘İran’a uygulanan BM ambargosunu delen kahraman’ olarak tanıtılan Rıza Sarraf, bu iddiayı yalanlayarak “Yasal altın ticareti yaptım ama ambargoyu delmedim” dedi. Altın ticaretinde KDV ve ÖTV olmadığı için yaptığı işin tamamen yasal olduğunu savunan Sarraf, hakimin de bunu kendisinden duyduğunu ve şaşırdığını söyledi.

 ZENCANİ’Yİ REDDETTİ

Rıza Sarraf, havuz medyasına konuşurken, İran’da halen tutuklu bulunan Babek Zencani ile ortaklığının olmadığını söyledi. İran’ın, yurtdışındaki mal varlığının peşine düştüğü ve Türkiye’deki bağlantılarını itiraf eden Babek Zencani ile sadece 4 dakika görüştüğünü söyleyen Sarraf, “Babek Zencani’yle arkadaş da değilim ortak da. İran’da hakkımda tutuklama kararı yok. Dilediğim zaman gidip gelebilirim. Babam şu an orada” dedi.

CARİ AÇIĞI KAPATMIŞ

Yaptığı tüm ticaretin bankalar üzerinden ve devletin tüm kurumlarının denetimine açık olduğunu iddia eden Sarraf, 200 ton altın ihraç ederek Türkiye’ye 25 milyar dolar gelir sağladığını ve cari açığı kapattığını savundu. “Cari açığın yüzde 15’ini ben kapattım” diyen Sarraf, rüşvet iddialarını yalanlayarak gerçeğin mahkemede ortaya çıkacağını söyledi.

Gana’dan gelen uçak gerçeği

Sarraf, ‘havuz’ medyasına Gana’dan gelen 1.5 ton altınla ilgili takipsizlik kararı verildiğini söyledi. Ama, uçaktaki altınla ilgili olarak Sarraf’ın eski ortağı olduğu Duru Döviz’e 57 milyon ceza kesildi.

RIZA Sarraf, havuz medyasına verdiği röportajda, Gana’dan gelen “altın dolu uçak”la ilgili olarak ilginç şeyler söyledi. Gana’dan gelen altının miktarının 1.5 ton olduğunu belirten Sarraf, “Biz ithalat kısmında, gümrüğe başvuru yaptığımız zaman bu uçağın evrakının olmadığını öğrendik, ithalattan vazgeçtik” dedi. Uçakla ve altınlarla ilgili herhangi bir sahte evrak kullanılmadığını savunan ve mahkemenin herhangi bir kaçakçılık olmadığından takipsizlik kararı verdiğini söyleyen Sarraf, algı yönetimi yapıldığını iddia etti.

Altın yüklü uçakla ilgili diğer ayrıntılara Sarraf ve havuz medyası hiç değinmedi ama hatırlamakta fayda var: Türkiye, Sarraf’ın yurtdışından yüklü miktarda altın ihraç etmeye başladığı 2010 yılında külçe altın ticaretinden ÖTV ve KDV’yi kaldırdı. Ardından, Sarraf’ın kuryeleri Dubai’ye sırt çantalarıyla altın taşımaya başladı. Gelen altın miktarı artınca, kuryeler yerine kargo uçağı devreye sokuldu.

Gana’dan gelerek 1 Ocak 2013’te Yeşilköy Havaalanı’na inen ULS Havayolları’na ait kargo uçağında gümrükçüler 1.5 ton altın buldu ve gerekli belgeleri olmadığı için uçağı mühürledi. 18 gün havaalanında bekletilen uçak, Gana’dan gelen belgeler sayesinde Dubai’ye havalandı. Ancak uçak havalanırken, ‘değersiz maden’ diye beyan edilen altının 1 ton 202 kilo olduğu kayıtlara geçti. Altınların teslim edileceği Master Sara adlı şirketin de, 3 Ocak’ta Ticaret Odası üyeliğinin iptal edildiği ortaya çıktı.

ALTIN KAÇAKÇILIĞI CEZASI

Uçaktaki altınların bir bölümünün Sarraf’a ait Duru Döviz’e ait olduğu beyan edildiği için, soruşturma başlatıldı. Soruşturma devam ederken, altın kaçakçılığına hapis cezası veren kanun değiştirildi ve “para cezası” getirildi. Soruşturma sonucu Rıza Sarraf’ın ortaklığından ayrıldığı Duru Döviz’e olaydan bir yıl sonra ‘altın kaçakçılığından’ 57 milyon TL ceza kesildi. Uçağın yükünün ‘değersiz maden’ olduğunu gösteren ve Gana’da düzenlenen belgeler sahte çıktı. Gana, ülkenin altın kralı ile Maden Dairesi’nden 4 kişiyi ‘sahte belge düzenleme’ suçundan tutukladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika