spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Rusya’nın en büyük havayolu şirketi mali krizde

Seçtiklerimiz

Rusya’nın önde gelen havayolu şirketlerinden Transaero Genel Müdürü Olga Pleşakova, Aralık ayının ilk yarısında resmi makamlara, Rusya’nın en büyük ikinci havayolu şirketinin acentelere ödemek için parasının olmaması nedeniyle yıl sonuna kadar uçuşları durdurma riski olduğunu bildirdi.

Olga Pleşakova’nın resmi makamlara gönderdiği mektuba atıfta bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynağın Rusya’nın TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, mektupta Kasım ayının sonunda Transaero şirketinin yakıt tedarikçilerine olan borcu geciktirdiğinin belirtildiğini anlattı. Transaero’nun, petrol şirketi Rosneft’e 61, Gazprom’a ise 48 milyon dolar borcu bulunuyor. Ayrıca şirketin Vnukovo Havalimanı’na da borcu var.

Pleşakova, yakıt fiyatlarının artmasına moratoryum uygulanmaması ve bankaların yeterli tutarda kredi sağlamaması durumunda şirketin operasyonlarına son verebileceği belirtildi.

Rus resmi makamları ise Rus sivil havacılığının omurgası durumundaki Transaero’nun operasyonlarını durdurmaması için ellerinden gelen desteği vereceklerini belirttiler.

Konudan haberdar bir diğer kaynak ise, “Transaero’nun Sberbank’tan 131 milyon dolar (8 milyar ruble) tutarında kredi alacağı tahmin ediliyordu, ancak banka bu miktarın sadece küçük bir bölümünü karşılayabileceğini bildirdi. Şimdi havayolu şirketinin borçlarını kapatmak için diğer seçenekler inceleniyor, Gazprom ve VTB bankalarından kredi alınabilir” dedi.

İlgili haberlerin yayınlanmasının ardından Transaero şirketi, yıl başından önce ve sonra uçuşlarını durdurmayacağını kaydeden resmi açıklamada bulundu.

Bununla birlikte Transaero, devlet desteğinin 2008-2009 yıllarında geniş şekilde kullanıldığını ve şimdi birçok büyük banka ve diğer şirketlerde kullanıldığını belirtti.

Daha önce Rusya’nın en büyük özel hava yolu şirketlerinden Utair’in iştiraki “Utair Finans”ın 2,7 milyar rublelik tahvil borçları ile ilgili teknik iflas açıklamasının ardından şirkete haciz gelmiş, Alfa Bank’ın açtığı dava üzerine, Utair’in toplam değeri 11,8 milyon dolar olan altı helikopterine el konulduğu bildirilmişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika