spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Rusya, uçak kazası verilerini AB’ye gönderdi

Seçtiklerimiz

Rusya’nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çizhov, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna’daki uçak kazasıyla ilgili tüm verilerini Avrupa Birliği ‘ne gönderdiğini bildirdi. Brüksel’de Rus gazetecilere açıklama yapan Çizhov, "Elimizdeki tüm verileri Rusça ve İngilizce olarak gönderdik. Gerekli tüm makamlara iletildi" ifadesini kullandı.

‘ ABD KENDİ KANITLARINI SUNSUN’

AB’nin henüz hiçbir tepki göstermediğini belirten Çizhov, "Şimdilik sadece ABD bir açıklama yaptı ve beklediğimiz gibi, Rusya’nın verilerine şüpheyle yaklaştılar. Bu tabii ki onların hakkı. Eğer bizim verilerimizden şüpheleniyorlarsa, kendi kanıtlarını sunmak zorundalar. Ama şu ana kadar bunu yapmadılar. Şunu da eklemek isterim ki, ABD’liler böyle durumlarda hiçbir zaman kendi ellerindeki verileri sunmazlar. Rusya, Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait Boeing tipi uçağın araştırmalarının BM’nin raporunda da belirtildiği üzere gerçeği yansıtmasını, bağımsız olmasını ümit ediyor" dedi.

GAZETECİLERE BİLGİ VERDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, gazetecilere Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait Boeing tipi uçakla ilgili bazı bilgileri aktardı. Korgeneral Andrey Kartopolov şu açıklamayı yaptı: "Uçak belirlenen rotada gidiyordu, fakat daha sonra kuzeye doğru dönüş yaptı. Rotanın sol sınırından 14 kilometre kadar uzaklaştı.

ROTADAN NEDEN ÇIKTIĞI ARAŞTIRILIYOR

Daha sonra uçak rotasının sınırları içerisine dönmeye çalıştı, fakat mürettebat bunu tam olarak başaramadı. 17.20’de düşüş anını yakaladık, 17.23’de ise uçak Rus radarlarından kayboldu. Rota koridorundan çıkış sebebini ancak kara kutunun açılması ve pilotların kuleyle konuşmalarından sonra öğrenebiliriz.

KİEV’DEN YANIT BEKLENİYOR

Malezya uçağının düştüğü gün, "Buk" roket komplesinin Ukrayna sınırları içerisinde hareket ettiğini tespit ettik. Bu verileri uydulardan elde ettik. Şunun altını çizmek isterim ki, Rusya Ukrayna’daki Rus yanlılarına ‘Buk’ roket komplesini göndermedi.

Öte yandan, bizi tedirgin eden başka nokta da şu: Ukrayna Su-25 savaş uçağı Boeing yolcu uçağıyla aynı anda uçuş yapmaktaydı. Bu sebepten dolayı, Savunma Bakanlığı Kiev’den o hava sahası içerisinde neden bir savaş uçağının bulunduğuna dair açıklama bekliyor. Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre, Su-25 savaş uçağı Boeing tipi yolcu uçağından sadece 5 kilometre uzaklıktaydı."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika