spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Sakartepe, Babadağ’a Rakip Oluyor

Seçtiklerimiz

Gökova Körfezi’ni kuşbakışı gören Sakartepe, dünyaca ünlü paraşüt merkezi Ölüdeniz Babadağ’a rakip olmaya hazırlanıyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü işçilerinden evli ve 1 çocuk babası Cumhur Durmaz, Türk Hava Kurumu (THK) kurslarını başarıyla tamamlayarak yamaç paraşütü lisansını aldı.

Durmaz, başta Bodrum ve Marmaris ile diğer ilçelerin her yıl binlerce turist tarafından ziyaretçi akınına uğraması nedeniyle Sakartepe’yi cazibe merkezi haline getirmek için harekete geçti. Geçen yıl Havacılık Kulübü Derneği’ni kurup, yaptığı uçuşların fotoğraflarını ve videolarını sosyal paylaşım sitesi Facebook’a yükleyen Durmaz, kısa sürede kendisini ve Sakartepe’yi tanıttı.

Turizm sezonun başlamasının ardından tatil için Muğla’ya gelen yerli ve yabancı turistler, tandem (ikili) uçuş yapmaya başladı. Sakartepe’de, yılın 7 aylık döneminde yamaç paraşütüyle uçanların sayısı 30 bin oldu. Sakartepe’yi geçen yılın aynı döneminde 12 bin 458 kişi ziyaret etmişti.

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2011 yılı Haziran ayında ‘Sakin Şehir’ ilan edilen Akyaka Mahallesi’ne tatile gelen Alman turist Anna Sofiyle, "Sakartepe’ye her yıl uçuş yapmaya geleceğim. Burası muhteşem bir yer. Hayatımda ilk kez uçuş yaptım. Büyük bir heyecan yaşadım. Cenneti kuşbakışı manzarayla seyrettim" dedi.

HEDEF 12 AY TURİZM

Muğla Havacılık Kulübü Derneği Başkanı Cumhur Durmaz, turizmin 12 aya yayılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, "İlimiz, önemli bir konuma sahip. Her türlü spor dalına elverişli. THK’dan yamaç paraşütü kursunun ardından lisansımı aldım. Birçok bölgede bu spor dalıyla ilgili uçuşlar yapılıyor. Uzun süre yaptığım araştırmalarımın ardından deniz manzaralı Sakartepe Mevkii’nin yamaç paraşütüne elverişli olduğu kanaatine vardım. Bölgede yaptığım uçuşların fotoğraf ve videolarını Facebook’a yükledim. Kısa sürede tanınma şansı yakaladım.

Çevremdeki insanların söylemleri beni daha motive etti. Mesai saatlerimin bitiminde ve boşta kalan zamanlarında ikili atlayış yapıyorum. Akyaka Mahallesi’ne tatile gelen yerli-yabancı turistlerin yamaç paraşütüne olan ilgisi daha da arttı. Turizmin 12 aya yayılmasına katkı sağlamak istiyoruz. Yetkililerin Sakartepe Mevkii ile yapacakları çalışmalarla bölgenin Babadağ’a rakip olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Yamaç paraşütünün hava sporları ile ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980’li yılların başlarında bulunduğunu kaydeden Cumhur Durmaz, belirli sağlık koşullarına uyan herkesin kulüp veya derneklerden eğitim alarak bu sporu yapabileceğini vurguladı.

Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılabileceğini dile getiren Durmaz, "Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir.

Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Yamaç paraşütü takımı temel olarak kanat, askı ipleri, taşıyıcı kolonlar, harness, yedek paraşüt ve kask ekipmanlarından oluşur. Türkiye’de yamaç paraşütü ile 4 bin – 5 bin metre yüksekliklere çıkılabilinir" diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika