spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Suriye sınırında uçak düştü!

Seçtiklerimiz

Suriye sınırında sınır ihlali yapan bir uçak Türk jetleri tarafından düşürüldü. Saat 09:30 sıralarında Hatay’ın Kızıldağı bölgesi üzerinde vurulan ve Suriye tarafındaki mülteci kampına düştüğü öğrenilen uçağın SU 24 tipi olduğu ve Rusya’ya ait olduğu öğrenildi.
 
Cephedeki Türkmen kaynakları, uçağın “Suriye’nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine düştüğünü pilotların da paraşütle süzüldüğünü gördüklerini” söyledi. Bu bilgi henüz farklı kaynaklar tarafından teyit edilemezken, DHA ekibi de bölgeden dumanların geldiğini bildirdi.
 
“TÜRK JETLERİ DÜŞÜRDÜ”
 
Askeri kaynaklar uçağın Türk jetleri tarafından düşürüldüğü iddiasını doğruladı.
 
RUSYA’YA AİT ÇIKTI
 
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise düşürülen uçağın SU 24 tipi Rus uçağı olduğu ortaya çıktı. Açıklamada; “Uyarılara yanıt vermeyen Rus uçağı düşürüldü” denildi.
 
RUSYA: UÇAK BİZE AİT
 
Suriye’de Türkiye tarafından bir askeri uçağın düşürüldüğü haberlerinin ardından Rusya’dan ilk resmi açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de Rus SU-24 uçağının düştüğünü, uçağın muhtemelen karadan ateş edilerek düşürüldüğünü duyurdu. Açıklamada pilotların ikisinin de kendilerini uçak düşmeden önce fırlatmayı başardıkları; ancak şu anki akıbetlerinin bilinmediğini bildirdi. Açıklamada Rus uçaklarının her zaman Suriye toprakları üzerinde uçtuğu ve uçuşların her zaman kayıt edildiği belirtildi.
 
TÜRKMEN TEPELERİ KURTARILINCA UÇAK GELDİ
 
Hatay’ın Yayladağ İlçesinin karşısında 1 ile 4 kilometrelik uzaklıklardaki Türkmenler’in yoğun olduğu bölgelerdeki tepelerde  Beşar Esad’a bağlı rejim güçlerinin bu sabaha karşı püskürtülmeye başlandığı, düşen uçağın da tam bu anlarda Türkmenlerin bulunduğu bölgeye yaklaştığı anlaşıldı. Yerel kaynaklar, uçağın Türkmen Dağın’daki tepeler üzerinden Türkmenler’in barındığı Yamadı kampı bölgesine yaklaşırken Murtlu ve Kepir köyleri belgesindeki Kızıldağ Tepesi üzerinde düştüğünü söyledi. Pilotların yaklaşık 500 metre aralıkla bu bölge paraşütle atladığı, muhtemelen pilotların Türkmenlerin eline düşmemesi için çevresinin bombalanarak yaklaşmalarının önlendiği de belirtildi.
 
2 TÜRK YARALI
 
Öte yandan düşen uçağın parçalarının savrulduğu Yayladağı’nın Dutlubahçe Köyü’nde iki Türk köylü yaralandı. Yaralılardan Mahmut Horoz’un ameliyata alındığı, diğerinin durumunun iyi olduğu belirtildi.
 
ANKARA’DA HAREKETLİ SAATLER
 
Sınırdan gelen haber sonrası Ankara’da da hareketli dakikalar yaşanmaya başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı telefonla aradığı öğrenildi.
 
2013′TE DE DÜŞÜRMÜŞTÜK
 
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları, 23 Mart 2013 tarihinde sınır ihlali yapan Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Mig-23 tipi uçağı vurmuştu. Dört kez sınır ihlali yapan uçak, Türk F-16′larının AIM-120 AMRAAM füzesiyle isabet almasının ardından pilot fırlatma koltuğu ile uçağı terk etmişti.
 
IRAK UÇUŞLARI DURDURMUŞTU
 
Öte yandan Bağdat yönetimi, Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerine karşı Hazar Denizi’nden fırlatılan Rus Cruise füzelerinin tehlikeli oluşturması nedeniyle dünden itibaren ülkenin kuzeyindeki hava sahasını ticari uçuşlara kapatmıştı. Dün akşam saatlerinde alınan kararla; hava sahasının kapanması nedeniyle başta Türkiye olmak üzere, Ürdün, Körfez ülkeleri ve Avusturya’dan yapılan bütün ticari uçuşlar en az iki gün süreyle durduruldu. Karar çerçevesinde Erbil ve Süleymani’ye yapılan iç hat uçuşları da iki en az iki gün süreyle iptal edildi. Irak Sivil Havacılık Dairesi, kararın, Hazar Denizi’nden fırlatılan Cruise füzeleri ile bölgedeki bombardıman uçağı trafiğinin artması yüzünden alındığını duyurdu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika