spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Tecrübeli pilot 11 Eylül’ü önledi

Seçtiklerimiz

Tayvan dün dehşet verici bir uçak kazası ile sarsıldı. TransAsia Havayolları’na ait ATR-72 tipi yolcu uçağı, 53 yolcu ve 5 mürettebatla havalandıktan 4 dakika akabinde ‘mayday’ sinyali verdi. Pilot uçağın bir motorunun alev almakta olduğunu kuleye panik içinde bildirdikten akabinde uçakla yerel saatle 11:00’de irtibat kesildi.

Daha akabinde bölgedeki otoyolda seyreden bir sürücü tarafından cep telefonuyla çekilen bir videoda uçağın kanadını havaalanı yakınlarındaki bir köprüye çarptıktan akabinde koptuğu ve uçağın nehre düştüğü görüldü. Yardım ekipleri hemen bölgeye sevk edildi, nehirde 16 kişinin suda çırpındığı görüldü. Bu kişiler hemen kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. 23 kişinin ise cesedine ulaşıldı. Nehir suyunun çok fazla pis olması dolayısıyla uçağın içinde halen 19 kişinin bulunduğu sanılıyor. Kurtarma ekipleri kayıp olan bu kişilerin hayatından ümidi kesti. Uçaktaki yolcular arasında 3’ü çocuk 31 Çin vatandaşının bulunduğu açıklandı.

 

1 yıldır kullanılmıyordu

GE235 uçuş kodlu ATR-72 tipi turbo pervaneli uçak Taipei’deki Songshan Havalimanı ’ndan Kinmen adalarına gitmek üzere havalanmıştı. Uçağın 4 bin 900 saat uçuş deneyimi olan tecrübeli pilotunun motorun alev almasından akabinde düşeceğini anlayarak Taipei’nin merkezindeki gökdelenlere çarpmamak için keskin bir dönüş yaparak uçağı nehre düşürmek/indirmek istediği iddia ediliyor. Kazada hayatını kaybedenler arasında pilot da bulunuyor .

Motorun ne sebepten alev aldığına dair bir bulguya ise henüz ulaşılamadı. Havayolu yetkilileri, ‘Bu uçak en nihayet modeldi. Hatta 1 yıldır hiç kullanılmamıştı’ diye belirtti ve tüm yolcu ailelerinden özür diledi. Temmuz ayında tekrar TransAsia Havayolları’na ait bir uçak Tayvan’ın Penghu Takımadaları yakınında fırtına dolayısıyla düşmüş, kazada 48 şahıs yaşamını kaybetmişti. 

 

Ön tarafta oturanlar vefat etti

Tayvan Sivil Havacılık Dairesi yetkilileri, hayatını kaybeden yolcuların hemen hemen hepsinin uçağın ön kısmında oturanlar olduğunu, arka sıralarda oturanların ise çarpmanın etkisiyle açılan kapıdan nehre atlama fırsatı bulduğunu açıkladı. 
300 şahıs çabaladı kurtaramadı

 

Arama kurtarma çalışmalarına 300 şahıs ve 8 tekne katıldı. Nehir suyunun kirliliği çalışmaları olumsuz istikametinde etkiledi. 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika