spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

THY haftanın 7 günü Mogadişu’ya uçacak

Seçtiklerimiz

Bizler insani, vicdani, İslami görevlerimizi yerine getireceğiz. Bu görevleri yerine getirirken şehitlerimiz de tabii ki olacak ama unutmayalım ki şehadet sadece o kardeşlerimiz için ‘olur veya var’ diye bir şey yoktur" dedi.

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri ve işadamlarının bulunduğu kalabalık bir heyetle Somali ziyaretini gerçekleştirdiğini dile getirerek, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud görüşmesinde ikili ilişkiler, işbirliği alanları ve Somali’yi daha ileri taşıyacak projeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Ziyaret vesilesiyle "enerji ve madencilik", "gençlik ve spor", "deniz ulaştırma" ve "savunma sanayi" alanlarında işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını aktaran Erdoğan, bu anlaşmaların Somali ile ilişkilerde yeni bir safhaya geçileceğinin işareti olduğunu aktardı.

"THY HAFTANIN HERGÜNÜ MOGADİŞU’YA SEFER DÜZENLEYECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 200 yatak kapasiteli, son teknoloji hastanenin Mogadişu’da açıldığını belirterek, iki ülkenin sağlık bakanlarına, TOKİ’ye, TİKA’ya ve yüklenici firmalara teşekkür etti. İki ülke Sağlık Bakanlıklarının birlikte idare edeceği hastanenin, 5 yıl sonra tamamen Somali Sağlık Bakanlığına devredileceğini belirten Erdoğan, buraya, Sağlık Bakanlığının doktor, sağlık ekibi, hemşire takviyesinde bulunacağını,bir eğitim-öğretim hastanesi sıfatıyla görev yapacak hastanenin, Somalili doktorların, hemşirelerin görev alacağı bir merkez haline geleceğini ifade etti.

Somali’nin aynası olacak ve ülkenin imajına çok olumlu katkı sağlayacak Mogadişu Havalimanı yeni terminalinin de bugün açılışını yaptıklarını kaydeden Erdoğan, çok kısa zamanda tamamlanan terminal binasının, 300 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Havalimanının şu an itibarıyla günde 5 bin yolcuya hizmet verebildiğini belirten Erdoğan, Türk Hava Yollarının (THY) bugünden itibaren, haftanın her günü Mogadişu’ya sefer düzenleyeceğini bildirdi. Mogadişu Limanı yönetimini devralan Albayrak şirketinin liman modernizasyonu çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, Somali için önemli bir gelir kaynağı teşkil eden Mogadişu Limanı’nın çok stratejik bir yerde bulunduğunu kaydetti.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BÜYÜKELÇİLİKLERİNDEN BİR TANESİ"

Türkiye’nin büyükelçiliğinin yeni hizmet binası çalışmasının devam ettiğini bildiren Erdoğan, büyükelçilik için 80 bin metrekarelik bir alanın tahsis edildiğini, burada 10 bin metrekare kapalı alanı olan bir hizmet binasının yapıldığını, bunun, dünyanın en büyük Türk büyükelçiliklerinden bir tanesi olduğunu kaydetti. Somali’de Türkiye’nin büyükelçilik binası gibi bir binanın bulunmadığını dile getiren Erdoğan, hala konteynerler içerisinde bu hizmeti veren ülkelerin olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası toplumu, Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye, Somali’nin dertleriyle yakından ilgilenmeye davet eden Erdoğan, "Donörler toplantısı yapmak suretiyle sonunda bir hiç çıkan değil sonunda netice çıkan toplantılar istiyoruz" diye konuştu. Somali’de konut yapılması konusunu Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile görüştüklerini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti: "Diyoruz ki bir konut yapımına girelim. Ama önce bir şehir planlaması yapalım. İlk etapta bir 10 bin konut yapmak suretiyle şehrin görünümünü değiştirelim. Burada 45 metrekarelik, 65 metrekarelik, 85 metrekarelik, alt gelir gruplarına yönelik bir adım atabiliriz. Bu konunun detaylarını değerli mevkidaşımla görüştük. İnanıyorum ki 1-2 yıl içinde, bu 10 bin konutu hazırlar ve Somali’ye kazandırırız. İşin ikinci etabını farklı bir şekilde planlayıp, ondan sonra yola devam ederiz."

"İNSANLIĞA HİZMET AŞKIMIZI GERÇEKLEŞTİRİCEĞİZ"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Somali’deki bomba yüklü araçla yapılan saldırıya ilişkin bir soru üzerine Türkiye’nin terör konusunda benzer sıkıntılar yaşadığını ancak kendilerinini her ile gittiklerini ve yatırımlarına devam ettiklerini vurguladı. Erdoğan, Somali’de attıkları adımların devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu: "Terör gruplarına yönelik de bizler pes edemeyiz. Bizler insani, vicdani, İslami görevlerimizi yerine getireceğiz. Bu görevleri yerine getirirken şehitlerimiz de tabii ki olacak ama unutmayalım ki şehadet sadece o kardeşlerimiz için ‘olur veya var’ diye bir şey yoktur.

Aynı şey Allah nasip ederse bizim için de olabilir. Bunlardan kaçmak, çekinmek gibi bir hakkımız da yoktur. İnandığımız bu yolda çekinmeden bu yolculuğumuzu, bu insanlığa hizmet aşkımızı gerçekleştireceğiz. İşte buradaki tabloyu görüyorsunuz bu tablo içerisinde yaşayan insanlara karşı sessiz, duyarsız kalırsak bunun hesabını ülke olarak veremeyiz. Onun için buradayız ve bugün bu adımları attık. İnşallah bundan sonra da atmaya devam edeceğiz."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika