spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

THY ile Pegasus’a Rusya darbesi

Seçtiklerimiz

Türkiye ile Rusya arasında gerilen ilişkilerin negatif etkilemesinin beklendiği sektörlerin başında havacılık sektörü geliyor.
 
Özellikle Rusya’da iş yapan halka açık şirketler önemli oranda pazar payı kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunurken yetkililerden gelen açıklamalar tedirginliğin daha da artmasına neden oluyor.
 
Rusya Başbakanı Medvedev, hükümete, Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirler geliştirilmesi talimatı verildiğini belirtirken Rusya Ekonomi Bakanı, Türkiye’ye ve Türkiye’den sivil uçuşları sınırlayabileceklerini söyledi.
 
RUSYA SİVİL UÇUŞLARI SINIRLAYABİLİR
 
Açıklamaların ardından borsada satış hızlandı. Endeksi günü yüzde 2.39 düşüşle 74 bin 997 puandan tamamladı.
 
ivil uçuşlara sınırlama getirilebileceği yönündeki açıklamaların ardından gözlerin çevrildiği THY ile Pegasus hisselerinde satış hızlandı. THY hisseleri günü yüzde 2,77, Peagsus hisseleri ise yüzde 4,41 oranında düşüşle tamamladı.
 
‘RUSYA MESELESİ TURİZM AÇISINDAN RİSK’
Burgan Yatırım Analisti Burak İşyar, Fortune Türkiye’ye yaptığı değerlendirmede, Tunus’taki bombalama, Ankara, Paris patlamaları gibi arka arkaya yaşanan olayların Türk havacılık sektörü üzerinde baskı yarattığını kaydederek Rusya meselesinin de turizm açısından risk oluşturduğunu dile getirdi.
 
İŞTE RUSYA’DA İŞ YAPAN TÜRK ŞİRKETLERİ
 
İşyar, iki ülke arasındaki direkt uçuşların yanısıra Kazakistan gibi Rus hava sahasına girerken Türkiye sınırlarının kullanıldığı uçuşların da etkili olduğunu belirtti.
 
TEB Yatırım analisti Alper Paksoy ise sivil uçuşların sınırlandırılbilmesinin hafif negatif bir haber olmakla birlikte THY için çok önemli bir etkisinin olmayacağını ifade etti.
 
”RUSYA, THY’NİN ÖNEMLİ UÇUŞ NOKTALARINDAN BİRİ’
Ak Yatırım tarafından yayımlanan raporda, Rusya’nın Türk Hava Yolları açısından önemli uçuş noktalarından biri olduğu kaydedildi. Raporda, ülkede toplam 10 noktaya haftalık 90 tane uçuş düzenleyen THY toplam gelirlerinin yüzde 1.5’ini bu faaliyetten elde ettiği bildirildi.
 
Vakıf Yatırım’ın değerlendirmesinde Rusya’nın özellikle güçlü turizm ilişkileri nedeniyle havacılık sektörü açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekilerek bu taraftaki sıkıntıların THY ve Pegasus için olumsuzluk yaratabileceği bildirildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika