spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

THY, Zeplin turlarına dünyayı taşıyor

Seçtiklerimiz

Doğasıyla da ilgi gören Friedrichshafen’e tarifeli uçan tek yabancı havayolu şirketi olan THY’nin bu kente yaptığı uçuşlarda doluluk oranı ortalama yüzde 75…120 dakikalık Zeplin’in uzun uçuşlarında yer bulmak için 3-4 ay önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Türklerin de ilgi gösterdiği Zeplinle tur fiyatlar ise 30 dakikası 200 Euro, 120 dakikası ise 785 Euro..Zeplin ile uçuş deneyimi yaşayanlar arasında Habertürk’te vardı
 
İsviçre, Avusturya ve Lihtenştayn’a 20 ila 40 kilometre uzaklığında olan yeşil alanlarıyla da dikkat çeken Almanya’nın turistik kenti Friedrichshafen, Zeplin’in doğduğu yer olarak biliniyor.1900’lü yılların başında havacılığın geleceği olarak adlandırılan Zeplinler ölümlü kazaları sonrası 1950’ye gelmeden üretimden kaldırıldı. Geçmişte yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan Zeplinlerin tekrar üretilmesi 1997 yılında yapıldı ve 2001 yılından itibaren de boş olarak reklam içinde uçurulanlar dışında turistik amaçlı yolcu taşıyan özel üretimlileri de var.

Dünyada biri ABD’de olmak üzere toplam 3 tane yolcu taşıyan Zeplin bulunuyor ve onlardan biri de Friedrichshafen kentinde..Kentte birçok turist Zeplinle uçuş yapmadan ayrılmıyor.2001 yılından itibaren 120 bin kişi Zeplin ile bu şehirde uçarken Türk Hava Yolları da Zeplin turizminden payını aldı. Günde parkuruna bağlı olarak ortalama 20 uçuş yapan Zeplin ile uçmak için dünyanın her noktasından kente gelenler bulunuyor.

Evlilik yıldönümü veya doğum gününde alınan hediye bilet sayısı çoğunluktayken özellikle Yaz aylarında Türk turistlerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi de THY tarifeli uçuşlarıyla Zeplin ile uçmak için kente geliyor. Zeplinle tur fiyatlar ise 30 dakikası 200 Euro, 90 dakikası 595 Euro, 120 dakikası ise 785 Euro..Zeplin ile uçuş deneyimi yaşayanlar arasında Habertürk Gazetesi muhabiri Gökhan Artan’da vardı.

 
ZEPLİN TURU YAPMAK İSTEYENİ KENTE THY GETİRİYOR
 
Kente tek tarifeli uçan yabancı havayolu olan THY’nin de yolcuları arasında Zeplin ile uçmak için gelenler bulunuyor.THY Friedrichshafen Genel Müdürü İbrahim Günaydın, "2 Mayıs 2013’te Friedrichshafen seferlerine ilk etapta 4 seferle başladık. 2015 yaz tarifesiyle birlikte haftada 7 gün uçmaya başladık. Bu bize artı katkı sağladı. İstikrarlı bir şekilde yolcu artışını gözlemleyebiliyoruz.Burada Zeplinle uçuşlar yapılıyor. Zeplin bir ayrıcalık. Buraya gelip uçmamak olmaz.İyi bir şekilde ilerliyoruz. Havalimanın 4 ülkeyi birleştirdiği vurgulanıyor.

Güneyden yolcularımız var ve yolcu profilimiz çok farklı.Kurumsal müşteriye hitap ediyoruz. Hem Türk nüfuzumuz var hem de bizleri turistik açıdan birçok noktaya uçarken tercih eden yolcularımız var. İlk seferlere başladığımızda yolcu olarak taşıdıklarımız arasında Türk nüfusu daha fazlaydı ancak tarife yapısının iyileşmesiyle dıştan dışa uçan yolcu sayısı da arttı.Antalya’ya ciddi rakamda buradan bir turist var. Bu kentin doğa güzellikleri var. Mayıs, Ekim aylarında göle girilebiliyor ve gölde su sporları yapılabiliyor.Buradan Ortadoğu, Rusya ve Uzakdoğuya tercihleri THY ile oluyor" dedi.

 
ZEPLİNLE İLGİLİ BİLGİLER
 
Parkura bağlı olarak günde ortalama 15-20 uçuş yapıyorlar.Gövdenin altında bulunan kabinde 12 yolcu taşıyorlar. Rağbet çok olduğu için uzun uçuşlarda yer bulmak için 3-4 ay önceden rezervasyon yapılması lazım. Standart uçuşlarda yer erken bulunabiliyor. 75 metre uzunluğundaki Zeplinde 8 bin 500 metreküp helyum var. Helyum sayesinde kalkan zeplinde 3 motor var. İki motor yanda ve arkada da bir motor bulunuyor.

Uçuş kumandaları lövye, kablolu uçuş sistemi kullanılıyor. Pilotlar uçuş göstergelerinin yanı sıra zeplindeki helyum gazının sıcaklık ve basınç oranını sık sık kontrol ediyor. 24 saat havada kalabilen Zeplinin tam dolu ağırlığı 8 bin 40 kilogram. Her motorun 200 beygir gücü var. Motorlarla helikopter gibi kalkıyor ve istediği yere de inebiliyor. 3300 metreye kadar yükselebiliyor. Motorların ürettiği hızla saatte 125 kilometre hız yapıyor.

 
RÜZGARA BAĞLI HIZI DEĞİŞİYOR
 
Rüzgara bağlı olarak Zeplinin hızı değişebiliyor.500 ila 600 kilometreye ulaşabiliyor.Rüzgarı arkasına alırsa 1500 kilometreye ulaşmak mümkün. Pilotlar da özel eğitimden geçiyor ve iki pilot bulunuyor. Zeplin ve hava gemilerinin birbirinden farklı özellikleri bulunduğu belirtiliyor. Denge bozulmaması için iki kişi inerken iki kişi biniyor.Kabin camları büyük olduğu için dışarı çok rahatlıkla izlenebiliyor. Zeplin inerken de özel bir direğe bağlanıyor.
 
HİNDENBURG FACİASI KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ
 
Zeplinlerin isim babası olan Kont Ferdinand Von Zeppelin, 19 yüzyılın sonlarında bu kentte yaptığı teknik deneylerle 2 Temmuz 1900 de 128 metre uzunluğundaki LZ1 adı verilen zeplini havalandırmayı başardı. 90’lı yılarlarda Avrupa-Amerika arasında uçacak dev zeplinler imal edilirken bunların en ünlüsü 2.5 futbol sahası büyüklüğündeki 247 metre uzunluğunda Hindenburg Almanya Amerika arasında 10 sefer yapmıştı.

Dünyanın üretilmiş en büyük zeplini Hindenburg, son uçuşunu yaptığı 6 Mayıs 1937 yılında tamamlamak üzereyken elektrik kontağından çıkan bir yangın sonucu New Jersey semalarında yandı ve 35 yolcu yaşamını yitirdi. O günlerde uçakların menzili yetmediği için zeplinler kıtalararası uçuşlar yapıyordu.

İlk zamanlar hidrojen ile dolu olmasına karşın Hindenburg faciası üzerine hidrojen yerine helyum kullanılmaya başlandı. Zeplinler, 2.Dünya Savaşı öncesine dek 52 bin kişiyi Atlas Okyanusu’nun iki kıyısı arasında taşıdıktan sonra, yeni yolcu uçaklarının geliştirilmesi ve kaza ve kayıp olaylarının çoğalması nedeniyle 1950’lere gelmeden üretimden kaldırıldı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika