spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Türkiye Boeing İçin ‘Büyümeye Açılan Kapı’

Seçtiklerimiz

Dünyanın en büyük uzay ve havacılık şirketi olan Boeing, 70 yıldır Türkiye ile birlikte çalışıyor. Türkiye’deki hava yolu şirketlerine uçak temin eden, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) savunma ürünleri sağlayan ve Türk havacılık ve uzay sanayisinin ortağı niteliğinde bulunan Boeing’in aylık yayınlanan "Frontiers" dergisinde Türkiye’ye geniş yer ayrıldı.

 

Dergiye göre, Türkiye Avrupa ve Asya arasında bir köprü olarak bin yıllardır ticaretin ve kültürün merkezi konumunda. Türkiye Cumhuriyeti’nin 21. yüzyıldaki gösterdiği ilerlemeler de bunun doğruluğunu kanıtlar nitelikte. Dünyanın en büyük havalimanı olması amaçlanan, İstanbul’da yapım aşamasında olan yeni havalimanı da dahil olmak üzere havacılık, büyümekte olan modern Türkiye ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Ulusal havayolları şirketi Türk Hava Yolları (THY), ödüllü hizmetlerini sürdürmeye devam ederken, dünyadaki tüm diğer havayolu şirketlerinden daha fazla sayıda ülkeye uçuşlar gerçekleştiriyor.

 

Bir NATO üyesi ülke olma konumuyla, Türk ordusu bugün, F-4 savaş uçaklarından "Barış Kartalı Havadan Erken İhbar ve Uyarı Sistemleri"ne kadar çeşitlilik gösteren düzinelerce Boeing askeri uçağı ve Boeing’in devraldığı şirketlere ait askeri uçak kullanıyor. TSK, aynı zamanda Chinook helikopterinin en yeni "F" modelinin sipariş verdi.

 

ALLEN: "TÜRKİYE BOEİNG İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ"

Boeing International Başkanı Marc Allen, "Hem ticari alanda hem de savunma alanındaki uzun soluklu ortaklığımızdan dolayı Türkiye, Boeing için oldukça büyük önem taşımaktadır. Türkiye, Tek Bir Boeing’in (One Boeing) tüm yeteneklerini gerçek anlamda sunabileceğimiz ülkelerden biridir. Türkiye, aynı zamanda iyi büyüme gösteren bir pazardır. Avrupa’yı Ortadoğu’ya bağlayan bir geçiş ülkesi olması nedeniyle; Ortadoğu’daki güçlü büyümeden yararlanmaktadır" dedi.

 

Türkiye’nin en büyük ticari uçak tedarikçisi olan Boeing’in Türkiye’ye uçak teslimatı hususunda bir numara olduğunu belirten Ailen, hedeflerinin bu konumu korumak olduğunu söyledi. Allen, fakat piyasadaki rekabetin "en sert şekilde" bu durumu değiştirmeye çalıştığına dikkat çekti. Allen, askeri hizmetlerin Türkiye’nin gelişimine imkan sağladığına da dikkat çekti. Allen, "Buradaki tedarikçilerimizle yaptığımız iş bizim için önemli. Türkiye’nin havacılık ve uzay konusundaki ulusal gelişimine katkı sağlamak, bizim için çok büyük bir fırsat" dedi.

 

DUNN: "TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİSİNDEKİ BÜYÜME BİR KAZAN-KAZAN FIRSATI"

"Türkiye’nin Boeing ile olan iş ortaklığı arttıkça Boeing’in ülkeyle olan ilişkilerinde de aynı oranda artış görülüyor. Ankara ve İstanbul’da ofisleri bulunan Boeing’in Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernie Dunn’a göre Boeing programları Türkiye’deki çeşitli şirketlerde 2 bin 500’ün üzerinde kişiye iş imkanı sağlıyor. Boeing tarafından desteklenen eğitim, kültür ve sağlık alanlarındaki projeler, Türkiye’nin dört bir yanındaki insanlara ulaşıyor.

 

Dunn, "Yerli havacılık ve uzay sanayisini güçlendirme konusunda Türkiye ile olan ortaklığımızdan gurur duyuyoruz ve bu hedefimiz doğrultusunda Türkiye ile işbirliği içerisinde olmaya devam edeceğiz. Türk havacılık ve uzay sanayisindeki büyüme, hem Türkiye hem de Boeing için büyüme anlamına gelen bir kazan-kazan fırsatıdır" dedi.

 

TEPEBAŞI: "AMACIMIZ İNSAN GÜCÜNÜ GELİŞTİRMEK"

Türkiye’deki Strateji, Sanayi ve Kamu İlişkileri Yardımcı Direktörü Filiz Hayırlı Tepebaşı’na göre, Boeing’in müşterileri, tedarikçileri ve eğitim kurumlarıyla ilişkileri güçlenmeye devam ettikçe, Türkiye çapında yürütülen bu tür projelere verdiği destek de büyümeye devam edecek. Tepebaşı, "Sosyal sorumluluk, Türkiye’nin gelişim hedeflerine Boeing ismini de ekleme yönündeki çabalarımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Amacımız, sürdürülebilir sosyal bir etki yaratmada en önemli kaynak olan insan gücünü güçlendirmektir. Programlarımız aracılığıyla ülkenin dört bir yanındaki insanların hayatlarına her gün dokunmak ve olumlu değişimlere katkı sağlamak inanılmaz bir duygu" dedi.

 

BOEING TÜRK HAVACILIK VE UZAY ÇALIŞMALARINA DA KATKI SAĞLIYOR

Boeing, Türkiye’nin havacılık ve uzay çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla, İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte ileri kabin hava filtreleme sistemleri alanına odaklı bir uzay ve havacılık teknolojileri araştırmasını yürütüyor. Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi, ayrıca Türk Hava Yolları ile birlikte Türkiye havacılık ve uzay sektörünün büyümesini desteklemek amacıyla "Hava Taşımacılığı Yönetimi" yüksek lisans programı başlattı. Bunlara ek olarak, Boeing İstanbul Teknik Üniversitesi’nin başarılı öğrencilerine burs olanakları sağlıyor, uzay ve havacılık mühendisliği müfredatının geliştirilmesine yardım etmek amacıyla üniversitenin akademik personeline yönelik hibe programı yürütüyor. Bu yıl, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk öğrencilere yönelik insansız hava aracı tasarım yarışmasında birlikte çalışıyor.

 

Boeing, Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne de müfredat zenginleştirilmesi konusunda yardımda bulunuyor. Şirket aynı zamanda, Ege Üniversitesi’nde kompozit laboratuvarı kurulmasına ve İzmir’deki bir meslek lisesinde uçak bakım atölyesi kurulmasına destek oldu. Boeing, her yıl gelecek vadeden Türk üniversite öğrencilerine Amerika’da staj imkanı da sağlıyor.

 

Boeing, Anadolu Üniversitesi’nin de katkısıyla, öğretmenlerin mesleki eğitimlerini ve lisede uçak bakımı ve ilgili teknik beceriler ile ilgili eğitim gören öğrencilerin dil eğitimlerine de destek oluyor. Kar amacı gütmeyen yerel kuruluşlarla işbirliği yapan Boeing, Türk gençlerinin mesleki ve girişimcilik becerilerini arttıran girişimleri ve programları destekliyor.

 

39 FARKLI ŞEHİRDE 130 PROJEYE DESTEK

Boeing, 1999 yılında Türkiye’yi sarsan deprem için yapılan yardım girişimlerine katkıda bulunmasından bu yana, ülke genelindeki Küresel Sosyal Sorumluluk çalışmalarını artırdı. Boeing, eğitim alanında, 39 farklı şehirde yürütülen 130’dan fazla projeyi destekledi. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) gibi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışan Boeing, Türkiye’nin dezavantajlı bölgelerinde okul öncesi eğitim, ilköğrenim, orta öğrenim, anne-baba eğitimi ve sağlık eğitimi programlarına destek sağlıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika