spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Türkiye Hava Sahası E-5’e döndü

Seçtiklerimiz

Malezya Havayolları’na ait Boeing 777200 tipi uçağın Ukrayna sınırları içerisinde vurularak düşürülmesi ve 295 yolcunun hayatını kaybetmesi üzerine Avrupa Hava Trafiği düzenleyicisi kurumu Eurocontrol’ün bölgeyi uçuşlara kapatması, Türkiye hava sahasında adeta E-5 trafiği gibi bir yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Eurocontrol’ün Ukrayna’nın doğusuna uçuş yasağı koyması ile havayolu şirketleri rotalarını değiştirirken Türk Hava Yolları, Odesa, Kiev ve Dneprepetrovsk seferlerini gerçekleştirdi. Ancak Ukrayna hava sahasını kullanmayan THY, 5 farklı ülkeye düzenlediği 6 sefer için rotasını değiştirmek zorunda kaldı.

DENETİMLER ARTTIRILDI

Buna göre THY, Finlandiya’nın Helsinki, Estonya’nın Tallinn, Letonya’nın Riga, Litvanya’nın Vilnüs ve Rusya’nın da St.Petersburg ile Moskova şehirlerine olan seferlerinde rota değişikliğine gitti. Pegasus ve Onur Havayolları tarafından da Eurocontrol yasağı ile ilgili seferlerin gerçekleştirilemediği açıklandı. Türk Ulaşım Sendikası yetkilisi ve Hava Trafik Başkontrölü Gürol Toker, zaten yaz mevsimi nedeniyle yoğun olan ve her gün rekorlara sahne olan Türkiye’nin hava sahasında son gelişmelerin ekstra yoğunluk getirdiğini söyledi. Bu durumun havada güvenlik bakımından herhangi bir risk getirmeyeceğini ifade eden Toker, ‘Buralar bir riske meydan vermeyecek şekilde yeteri kadar denetleniyor’ dedi.

MOSKOVA UÇUŞU 40 DAKİKA FAZLA SÜRECEK

Doğu Ukrayna için getirilen uçuş yasağı nedeniyle THY’nin İstanbulMoskova uçuşu 40 dakika uzadı. Moskova dışında Ekaterinburg, Ufa, Rostova’ya uçuş sürelerinin de uzadığı öğrenildi. THY’nin yanı sıra Delta, Transaero, Aeroflot, British Airways, Lufthansa, Alitalia, Virgin Atlantic, Air France, KLM ve Emirates’in rotaları etkilendi.

HİSSELER DÜŞTÜ

Malezya Havayolları’nın düşen yolcu uçağıyla birlikte havacılık hisseleri de inişe geçti. Piyasalar doğrudan sivillerin hedef alınmasına büyük tepki gösterirken havacılıkta güvenlik konusu da yeniden gündeme geldi. Bu arada Malezya uçağının rotası konusundaki tartışmalar da sürüyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika