spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Türkiye, Kendi Yangın Helikopterlerini Üretecek

Seçtiklerimiz

Milletvekili Osman Kahveci, Türkiye ormanlarının yüzde 60’ının birinci derece yangın riski altında olduğunu belirterek, “Dolayısıyla da Türkiye ormanlarının yangınla mücadelesi ile ilgili bir eylem planı geliştirdik. Bu eylem planı çerçevesinde gerek havadan, gerekse karadan yangınla mücadele için araç gereç ve donanım açısından strateji belirledik.

Bu stratejiye göre, havadan yangınla mücadeleye karşı 20 tane helikopter ve 6 tane amfibik uçağın Türkiye ormanlarında yangınla mücadele için yeterli hava gücü olacağının tespitini yaptık. Öncelikle bunların temini konusunda satın alınmadan önce kiralama süreci başlatıldı. Şuan 20 ile 22 hava araçlarının kiralanmasında 35 -40 milyon dolar her yıl para harcanıyor. Bunlar dışarıdan kiralanıyor. Yangınla mücadelede Amfibik uçakla ilgili ise THK’dan kiralanması suretiyle bu problemi çözdük.

Kendi amfibik uçaklarımızı 12 ay boyunca kullanacak noktaya geldik. Helikopter konusunda ise Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile benim de Genel Müdür olduğum dönemde görüşme ve anlaşma yapılmıştı. Önümüzdeki süreçte gerek Orman Genel Müdürlüğü yangın helikopterleri gerekse diğer kurumların helikopter ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir proje yapılarak ihalesi yapılmıştı. Bununla ilgili önümüzdeki yıllardan itibaren Türkiye bu sahalarda gerek emniyet gerekse Orman Genel Müdürlüğü’nün belki de bu amaçlı TSK’nın helikopterleri ile ilgili Türkiye’de bir sanayi kurulma çalışma yapıldı. İhalesi son aşamalarda. Bu tipteki helikopterleri Türkiye üretmek suretiyle 2023 yıllarına gelindiğinde yangınla mücadele gerek amfibik uçak gerekse helikopter yönünde kendi sanayisini kurmuş olacak ve bundan sonra kiralamaya ihtiyaç kalmayacak” dedi.

“BÜTÜN KOMŞU ÜLKELERE MÜDAHALE EDEBİLECEK BİR DONANIMA SAHİBİZ”

Türkiye orman yangınları ile mücadelede sadece kendi ormanlarına müdahale değil artık komşu ülkelere de müdahale edebilir noktaya geldiğini aktaran Kahveci, “Önceden çıkan yangınlara müdahalemiz bir ile 1,5 saat sürüyorsa, şimdi ise 15-20 dakika içinde müdahale edebiliyor. Bu konuda geliştirdiği birçok strateji ve taktiklerle artık Türkiye orman yangınları ile mücadelede bölgesinin en büyük, en hızlı ve en donanımlı ülkesi haline geldi. İhtiyaç duyulduğunda yarım saat içinde komşu ülkelere müdahale edebilecek donanımlara sahip” olduğunu belirtti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika