spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Türkiye’nin ilk yerli uçak ‘onayı’ çıktı

Seçtiklerimiz

Kabine’na sunulan ve Türk havacılığının çehresini değiştirecek proje için prensip kararı alındı. 2023 hedefleri kapsamında yer alan seyahat uçağı projesi, THY, TAI ve Koruma Sanayi Müsteşarlığı iş birliği ile koordineli şekilde yürütülüyor.

Fizibilite çalışmalarının tamanlandığı belirtilen projede, Bakanlar kurulu Prensip hükmünün ardından çalışmaların en kısa sürede ilerlemesi bekleniyor. 60-120 arasında koltuk kapasiteli olması planlanan uçak, 3 saate yakın uçuş yapabilecek.

Yerli uçakla alakalı çalışmalar 3 yıldır devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da hızla hayata geçirilmesini istediği projenin, en geç Cumhuriyetin 100. seneyi olan 2023 seneye yetiştirilmesi planlanıyor. Yerli uçak projesi, daha önceki Eriştirme Bakanı Binali Yıldırım tarafından başlatılmıştı. Binali Yıldırım, 3 yıldır süren projeyle alakalı olarak yaptığı açıklamada, "Cari açığa darbe vuracak uçak, yerel kalifiye olacak. Yurt içinde her istikamete, bölgede yüzlerce ülkeye erişmesi olası olacak. Türkiye 2023’te dünyanın 10 ekonomisi arasında olacaksa, bu sektörde de kesinlikle bulunmalı.

Zira uçak yaptığınızda birçok imalatçıyı harekete geçirir, yatırımın 7 kat fazlasının gelmesini sağlarız. Uçak ve uydu üreten ülke, bir üst gruba çıkar" demişti. Yıldırım, son 10 senede uçak ve parça alımına 18 milyar dolar ödendiğini, buna karşılık ihracatın 3.5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, cari açığı düşürmek için Türkiye’nin kesinlikle yerli uçak ve uydusunu yapması gerektiğine dikkat çekmişti.  

Dünyaya pazarlama imkânı yüksek Üretilecek uçağın, ülke ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, dünyaya pazarlanabilecek yerel bir uçak olması amaçlaniyor. Küçük seyahat uçağı kategorisinde ve 60-120 koltuk kapasiteli olması planlanan uçak, 3 saati geçmeyen uçuşlarda kullanılacak.

Böylece yurt içinde her yere, ülke dışında da komşu ülkelere uçuş yeteneği anlamına geliyor. Yerli uçağın, Boeing, Airbus özelliklerinde olmayıp küçük seyahat uçağı formatında planlanacağı dile getiriliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika