spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Türkiye’ye Giden Rus Turist %25 Azalır

Seçtiklerimiz

Rusya’nın, Kırım başta olmak üzere iç turizmi desteklemesi de dış talepleri olumsuz etkiliyor. Rusya’dan geçtiğimiz yıllarda yurt dışına 17-18 milyon Rus turist giderken, bu rakam 2015’de yaklaşık 11 milyona kadar gerileyecek. Türkiye’nin kaybı ise yüzde 25’i bulması bekleniyor. Rusya’dan Türkiye’ye 2014’de 4,3 milyon turist tatil için gitmişti. Uzmanlara göre Türkiye’nin doğrudan turizm kaybı 3 milyar dolara kadar çıkabilir.
 
Intourist Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bölükbaşı, Rusya’dan yurt dışına turizm için gidişlerde yüzde 25-30 kayıp beklediklerini, bu yıl rakamın 11 milyonda kalabileceğini söyledi. Avrupa’nın en büyük sıkıntı yaşayan bölge olacağını ifade eden Bölükbaşı, “Tüm Avrupa destinasyonlarında en iyisi yüzde 40 kayıpla kapatır. En kötüsü de yüzde 60-70’leri bulabilir. Türkiye’nin kaybının yüzde 20-25 aralığında olmasını öngörüyoruz.” dedi.
 
Hükümetin uçaklarla ilgili 6 bin dolar destek ve kredi kolaylıkları gibi desteklerinin olumlu, ancak yetersiz olduğunu ifade eden Bölükbaşı, “Türkiye sadece nisan ve mayıs ayları için destek veriyor. Sezon nisan sonunda başlıyor. Marmaris açısından sezon mayısta başlıyor. Haziran ve tüm sezon dahil edilse daha iyi olurdu.” teklifinde bulundu.
 
UÇAK BAŞI TEŞVİK ADİL DEĞİL
 
Teşviklerin her bir uçak için olmasının da adil olmadığını belirten Bölükbaşı, “Yanlış tarafı da uçak başına diyorlar. Ama uçak tipi belli değil. Örneğin bizim uçtuğumuz uçaklar büyük. 520 koltuklu uçaklarla uçuyoruz Türkiye’ye. Bir çok operatör ise 170-180 koltuklu uçakla gidiyor. Neredeyse üçte bir fark. O da 6 bin dolar alıyor uçak başına, ben de. Dolayısıyla ben 3 kat daha az almış oluyorum. Matematiksel olarak bakarsak bu adil değil. Turizm mercilerine söyledik, bu kaygılarımızı. Fakat ne yazık ki çok etkili olmadı gördüğümüz kadarıyla. Önümüzdeki hafta İstanbul’da bir toplantı olacak. Orada net bir karar alınacak.” ifadelerini kullandı.
 
Rusya ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının Rus turistler açısından büyük bir kolaylık oluşturduğunu belirten Bölükbaşı, “Antalya’da Rus mahalleleri var. Ortak evlilikler var. Tanıtım bütçelerinin çok iyi planlanması lazım. Genel olarak iyimseriz. İyi yaklaşalım ki dönüşümüz de iyi olsun. Rusya ve Türkiye çok kriz atlattı. Daha sonra her şey yerine oturur.” değerlendirmesinde bulundu.
 
MARMARİS, RUSLAR İÇİN YENİ DESTİNASYON OLACAK
 
Intourist’in SSCB’nin en eski firmalarından olduğunu, bağımsız bir tur operatörü olarak çalışmalarını sürdüğünü vurgulayan Bölükbaşı, “Türkiye bizim öncelik. Yaklaşık 200 binin üzerinde Rus turist gönderiyoruz. Marmaris’te ikinci büyük operatörüz. Yaklaşık 41 bine yakın Rus turist gönderdik. Bu yıl muhtemelen Marmaris’te birinci olacağız. Bu yılki hedefimiz 60 bin Marmaris, 240 bin Antalya. Marmaris’e özen gösteriyoruz. Nedeni de şu: 3 yıl önce karar almıştık, Türkiye’de önemli operatörlerden biri biz olacağız diye. Antalya çok önemli. Fakat Marmaris hem yatak kapasitesi hem çevredeki görülebilecek değerler itibariyle Antalya’dan geri kalır değil. Fakat Marmaris Rusya’da çok bilinmiyor. Özellikle Türkiye’nin tanıtım programlarına bakacak olursanız Türkiye denince hep akla Antalya geliyor. İstanbul hatta Antalya’nın biraz gölgesinde kalıyor.” dedi.
 
SÜRPRİZ DESTİNASYON KIRIM
 
Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından turizm sektörünün bölge için ciddi oranda desteklendiğini belirten Bölükbaşı şu tespitlerde bulundu: “Bu yıl sürpriz destinasyonumuz Kırım’dır. Kırım’la ilgili kur sorunu yok. Devlet desteği de var. Fiyat avantaj bakımından Kırım iyi. Erken rezervasyon satışlarına da bakacak olursak Kırım almış başını gidiyor. Kırım’dan sonra en büyük destinasyonumuz İtalya. Ama bu yıl İtalya’da sıkıntı olacak. Yaklaşık yüzde 30 düşüş olacak. Bizim gibi büyük operatörler kapasitelerini azalttı. Kur çok yüksek. Avrupa destinasyonun şöyle bir dezavantajı var. Türkiye’de yerleşmiş olan her şey dahil sistemi avantaj. Paketle gelip para harcamadan da tatil yapabilirsiniz. Ama Avrupa öyle değil. Bir de siyasi nedenler var son yaptırım olaylarından dolayı. İnsanlar bize diyor, neden oraya gidelim? Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti de önemli destinasyonumuz.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika