spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Uçak Kaçırma Girişimi Davasında Karar

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları’nın (THY) 8 Mayıs 2015 günü Ankara-İstanbul seferini yapan uçağını, İstanbul’a inişi sırasında kaçırma girişiminde bulunduğu gerekçesiyle hakkında "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "Hava ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma" suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Zafer Alcan’ın (55) yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık Zafer Alcan ve avukatı ile şikayetçi Türk Hava Yolları’nın avukatı hazır bulundu. Tutuklu sanık Zafer Alcan’ın avukatı Dursun Ali Aydın, müvekkilinin 55 yaşında olduğunu, herhangi bir terör ya da örgütle alakası olmadığını ve olaydan dolayı çok pişman olduğunu söyledi.

"BİZE GÖRE UÇAĞI KAÇIRMA SUÇU OLUŞMAMIŞTIR"

Müvekkilinin amacının yazdığı kitaplara dikkat çekmek olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi:

"Bize göre uçak kaçırma suçu oluşmamıştır. Yasadaki suçun maddi unsuru olan uçağı hareket halindeyken durduran ya da gitmekte olduğu yerden başka yere götüren kişi şeklinde olay ve suçu tarif edilmiştir. Müvekkilim uçağı durdurmamıştır. Başka bir yere götürülmesine neden olmamıştır. Dolayısıyla suçun unsurları oluşmamıştır. Oluştuğu varsa da eylem teşebbüs aşamasında kalmıştır. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum."

TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, delillerin bir çoğunun toplanmış olması, delil karartma şüphesinin olmaması, isnat edilen suçların vasıflarını dikkate alarak sanık hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme, THY’nin olayda zararının olup olmadığının bildirilmesi için THY’ye yazı yazılmasına da karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, TRT’den emekli muhabir Zafer Alcan’ın, 8 Mayıs 2015 günü Ankara’dan kalkan İstanbul uçağına yolcu olarak bindiği, uçağın İstanbul’a inişe geçtiği sırada kabin memuruna yanaşarak uçağın çeşitli yerlerine patlayıcı yerleştirdiğini söylediği belirtildi.

Zafer Alcan’ın, uçağın Bükreş’e inmesini istediği, burada yapacağı açıklamanın ardından da uçağı serbest bırakacağı yönünde ifade verdiği hatırlatılan iddianamede, uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş yaptığı, Özel Harekat Timi’nin operasyonu ile olayın sona erdirildiği, uçakta patlayıcı bulunmadığı hatırlatıldı.

Alcan’ın ifadesinde yazdığı kitapların tanıtımı için bu eylemi yaptığını söylediği belirtilen iddianamede, Alcan hakkında, "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "Hava ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma" suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika