spot_img
spot_imgspot_img
12.4 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Uçak kurbanlarına ‘çöp’ muamelesi!

Seçtiklerimiz

Ukrayna’da düşürülen Malezya Havayolları uçağında hayatını kaybedenlerin cesetlerinin çöp kamyonlarına doldurularak taşındığını gösteren fotoğraflar ortaya çıktı. Uçağı düşürdükleri düşünülen Rusya yanlısı ayrılıkçılar 298 cesetten 272’sini toplayarak soğuk hava tertibatlı tren vagonlarına taşıdı. Ayrılıkçılar güneşin altında iki gün boyunca bekledikten sonra taşınan cesetleri Hollandalı uzmanların görmesine müsaade etti. Hollandalı adli tıp uzmanları dün ilk kez cesetleri konuldukları vagonlarda inceledi. Ancak uzmanlar vagonların teknik açıdan yetersiz olduğunu ve cesetlerin bir an önce bir merkeze taşınması gerektiği konusunda uyardı. Öte yandan Hollandalı savcılar kazayla ilgili ‘savaş suçları’ soruşturması başlattı. Ukrayna hükümeti ise ‘teröristlerin’ trenin bölgeden ayrılmasına izin vermediğini açıkladı. Ölen yolcuların aileleri ise Rusya yanlısı ayrılıkçıların cesetleri fidye istemek için kullanacağından endişe ettiklerini söyledi.

‘Garanti veremiyoruz’

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Volodimir Groysman da, ülkenin doğusunda düşen Malezya uçağıyla ilgili, “Uçak kazasını araştırmak üzere bölgeye gelen uluslararası uzmanlara güvenlikleri garanti edilemez” dedi. Groysman, yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun talimatıyla bölgeye gelecek yabancı uzmanlar için bir uçak hazırlandığını belirterek, “Uçağın düşürüldüğü bölgede inceleme yapacak uzmanların gönderilmesi “kararını, gönderecek ülkelerin vermesi gerekir” diye konuştu. Bölgenin Rusya yanlısı milislerin kontrolünde olduğunu ifade eden Groysman, inceleme yapacak uzmanlar için güvenlik garantisi veremeyeceklerini ifade etti.

Rusya’nın kontrolünde

Ukrayna hükümetinin uçakta hayatını kaybedenlerin cesetlerini Hollanda’ya göndermeyi kabul ettiğini dile getiren Groysman, yolcu uçağını incelemek üzere bölgeye gelen uluslararası uzmanların emniyetleri ile ilgili Rusya’nın güvenlik imkanı sunması gerektiğini bildirdi. Malezya Havayolları’na ait Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Boeing-777 tipi yolcu uçağı, Ukrayna’nın doğusunda Ordu ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların yaşandığı bölgede düşmüş, 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika