spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Uçak rotaları kısaldı

Seçtiklerimiz

Türk hava sahasının esnek kullanımına ilişkin kriterlerin belirlendiği yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Türk hava sahasının; sivil ve asker ayrımı gözetmeksizin, etkin ve esnek kullanılabilmesinin sağlanmasına yönelik usul ve esaslar belirlendi. Hava sahasının esnek kullanımıyla sivil ve askeri uçuşlarda, uçuş mesafesi kısaltılarak zaman ve yakıt tasarrufu sağlanacak ve çevreye verilen zarar azaltılacak.

ETKİN KULLANMA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının Hava Sahasının Esnek Kullanımı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, Türk hava sahası, tüm hava sahası kullanıcıları tarafından emniyetli, etkin ve esnek bir yapıda kullanılacak. Hava Sahası Üst Kurulu ve Hava Sahası Yürütme Kurulu bu yönetmelik yayımlandığı tarihten itibaren üç ay içinde Hava Sahası Yönetim Ünitesi ise 6 ay içinde tesis edilecek.

Alınan kararlar çerçevesinde savaş, kriz ve olağanüstü hallerde hava sahasının esnek kullanımına ilişkin uygulamalar, Genelkurmay Başkanlığının gerekli görmesi halinde, tüm hava sahasında, bölgesel olarak kısmen veya tamamen durdurulacak. Geçici Ayrılmış Sahalar ile Geçici Rezerve Sahalar, uçuş faaliyetinin etkinlikle icrası için yeterli boyutta ve sivil hava trafiğini etkilemeyecek şekilde, ihtiyaç sahibinin  gereksinimlerini karşılayacak en uygun bölgede belirlenecek.

‘Top atışı var yasağı’ bitti

Daha önce sivil uçaklar, askeri yasak sahalar üzerinde uçuş yapamıyordu. top atışı yapılan ve top mermisinin kilometrelerce yükseldiği askeri sahalarda sürekli atış oluyormuş gibi kabul ediliyordu. Bu askeri alan, devamlı uçuşa yasak bölge kabul ediliyordu. Hava sahasının esnek kullanılmasıyla sadece atış olduğu zamanlar bu alan sivil uçuşlara kapatılacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika