spot_img
spot_imgspot_img
20.3 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Uçaklar Zarar Görünce İnsan Gibi Hissedebilecek

Seçtiklerimiz

Bae Systems firmasında kıdemli araştırmacı Lydia Hyde, bir gün evinde çamaşırları ile uğraşırken bir şey farkediyor. Kurutma makinesinin aşırı ısındığında sensörler ile bunu farkedip, cihazı durdurduğuna dikkat eden Hyde, benzer bir fikri uçaklara nasıl uygulayabileceğini düşünmeye başlıyor.

Hyde’ın fikrinde, havacılık teknolojisinde kullanılan çok büyük , pahalı ve karmaşık sensörler yerine, uçağın tüm gövdesine yayılmış kolay , küçük ve çok fazla fonksiyonlu bir akıllı sensör ağı kullanmak var. Bir uçak, gemi ya da bir araba gövdesine minik minik yüzlerce, binlerce sensör koyarak hem aracın her yeri anında kontrol edilebiliyor, hem de alınan zararlar gerçekçi ve ayrıntılı şekilde takip edilebiliyor olacak.

Neredeyse toz partikülleri kadar küçük ve kendi güç kaynaklarına sahip bu sensörler, vasıta üzerine boya gibi uygulanabilecek. Bütün sensör ağından alınan veri (bilgi) , araçların durumunu devamlı taradığı için ilerki zamanlarda ortaya çıkabilecek muhtemel problemleri dahi önceden farketmek mümkün. Bu sistemle sadece zarar görme durumunda değil, aracın belirgin bir bölgesinin aşırı zorlama ya da ısıya maruz kalması dahi anında farkedilebilir.

İlk aşamada askeri projeler için geliştirilecek bu akıllı sensör ağı konseptini, ilerki zamanlarda her türlü cihaza ve vasıta için uyarlamak  muhtemel . Hatta kışın düşük sıcaklıklarda donmakta olduğunu farkedip, ısıtma sistemlerini kendi kendine çalıştıracak akıllı borular gibi kolay noktalarda dahi kullanılabilecek.

Uçak deyince, bazıları hakikat değil sanal savaş uçağı sever, onlar için de güzel haberlerimiz var.

The post Uçaklar Zarar Görünce İnsan Gibi Hissedebilecek appeared first on Silikon Vadisi TV.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika