spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Uçaklarda en güvenli koltuk hangisi?

Seçtiklerimiz

Uçaktaki en güvenli koltuk neresi, nerede oturmak sizi olası bir felakette hayatınızı kurtarır? Araştırmalara göre bu kritik sorunun cevabı net: Arka sıralar, acil çıkış yakınındaki yerler ve koridor tarafındaki koltuklar.

Yangında koridor daha güvenli

Bilim adamları 105 uçak kazasından sağ olarak kurtulan 2 bin yolcunun hangi koltukta oturduğunu araştırdığında ortaya şu sonuç çıkmış. Uçakta bir yangın çıktığında koridor tarafında oturan yolcuların kurtulma oranı yüzde 65 ve cam kenarında oturanlara göre daha şanslılar.

Ön taraf hem şanslı hem şanssız

Uçağın ön kısmında oturan yolcular da herhangi bir kaçış anında diğer bölümlerde oturanlara göre yüzde 65 şanslı. Ama kazada en şansız olanlar yine ön koltuklar. Arka bölümde oturan yolcuların yangından kaçma şansı ise yüzde 53.

Acil çıkış kapısı çok güvenli

Havayolu şirketleri daha geniş olduğundan dolayı acil çıkışlardaki koltukları diğerlerine göre daha farklı fiyatlandırıyor. Araştırmalara göre acil çıkışların bulunduğu sıra ile onun ön ve arkasındaki iki sıra ile en arkadaki beş sıra uçağın en güvenli koltukları.

Hayat kurtaran önlemler

1- Acil çıkışın yakınındaki 5 sıradan koltuk alın.

2- Olası bir suya düşüşte vücut sıcaklığını korumak için ince giyinmeyin.

3- Kalkış öncesi güvenlik talimatlarını mutlaka dinleyin.

4- Obez ve yaşlılar kısıtlı hareket ettiğinden oturdukları yerlere dikkat edin.

5- Yangında koridor tarafındaki koltuklar daha güvenlidir.

6- Düz uçuş sırasında da emniyet kemerinizi takın.

Düz uçuşta emniyet kemeri yaşama şansını yükseltiyor

– Düşüş esnasında emniyet kemeri bağlı olanların hayatta kalma riski tüm yolculardan çok daha fazla.

– Emniyet kemeri bağlı olduğu halde düşüş pozisyonda oturmayanların kritik kafa darbeleri alma riski çok daha yüksek.

– Emniyet kemeri bağlı olmayanların hayatta kalma şahsı hemen hemen hiç yok.

– First-class yolcuları kapsayan ilk 11 sırada oturanların kaza anında hayatta kalma şansı yok.

– İlk 11 sıradan sonraki ilk 5 sıra çarpmayı yerçekimi kuvvetinin 12 katı gücünde hissediyor ve oturanların kurtulma şansı düşük.

– Uçağın arkasına doğru çarpmanın şiddeti geriliyor. Orta sıralarda oturanlar şiddeti yerçekimi kuvvetinin 9, arkalardakiler ise 6 katı hissediyor. Arka koltuklardaki yolcular daha şanslı.

Karadan havaya füzeler ticari uçaklar için büyük tehlike

Uluslararası uçuş güvenliği şirketi iJet’in verdiği bilgilere göre bugün dünyada 41 noktada çatışma var ve bu bölgeler üstünde uçmak çok tehlikeli. Nedeni ise tüm bu çatışma bölgelerinde karadan havaya füze sistemlerinin konuşlanmış olması. Bölgemizde ise gerek Ukrayna gerekse de İsrail üzerinden geçen rotalardaki riskli durum havayolu şirketlerinin Türk hava sahasını tercih etmesine yol açtı. Havayolu şirketlerinin riskli hava sahalarından uçmamaları rotaları da uzatıyor. Örnek verecek olursak 3 saat olan İstanbul-Moskova uçuşu 50 dakikaya uzadı.

Dünyadaki 41 noktada çatışma var

Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) Malezya Havayolları’nın Amsterdam- Kuala Lumpur seferini yapan MH17 sefer sayılı Boeing 777 uçağının Ukrayna’nın doğusunda vurulması üzerine harekete geçti. Bazı hava sahalarını uçuşa kapatan FAA, bazı hava sahalarını ise potansiyel tehlikeli olarak tanımladı.

Ukrayna: Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi sonrası açıklanan uçuşa yasaklı hava sahasına ek olarak, 17 Temmuz’da düşürülen MH 17 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağının düşürüldüğü Doğu Ukrayna hava sahası da uçuşa yasaklı bölge ilan edildi.

Etiyopya: Etiyopya hava sahasının 12 derece Kuzey enleminin, kuzeyinde kalan hava sahası uçuşa yasak alan olarak ilan edildi. Bu bölgede ilan edilen yasakla ilgili olarak Etiyopya Hava Kuvvetlerine ait hava araçlarıyla karşılaşma riskinin bulunduğu açıklandı.

Irak: Irak hava sahasında 20 bin feetin altındaki operasyonlar yasaklanırken, iniş kalkış hattında dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuldu.

Libya: Son olarak Trablus havaalanında yoğunlaşan çatışmalarla birlikte tüm Libya hava sahası ve Nijer ve Çad’ın kuzeyindeki küçük bir alan uçuşa yasaklı bölge olarak tanımlandı.

Kuzey Kore:
Uzun yıllardır devam eden yasaklama tekrarlandı.

Somali:
Somali hava sahasında 20 bin feetin altındaki operasyonlar yasaklanırken, iniş kalkış hattında dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuldu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika