spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Ünye Hava Alanı artık hava alma alanı

Seçtiklerimiz

Ordu’nun Ünye ilçesinde 1989 yılında temeli atılan ve 1991 yılında ilk uçağın indiği Ünye Havaalanı aradan geçen 25 yılda adeta ‘hava alma alanı’ oldu. Uçakların inmesi için yapılan 1.100 metrelik pistte inekler otlarken, hasat döneminde fındık kurutuluyor. THK’nın ‘yüksek okul’ inşa etme çalışması da sekteye uğradı.

Zamanın Sanayi ve Ticaret Bakanı olan ANAP Ordu Milletvekili Şükrü Yürür’ün girişimleriyle Ünye şehir merkezine 5 kilometre mesafede Göbünalcı köyünde yapımına başlanan havaalanı, 25 yıldır beton pisti ile adeta unutuldu.

1989 yılında ANAP hükümetinde Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Şükrü Yürür’ün doğum yeri Ünye ilçesinde, önce bir limanın temelinin atılmasından sonra havaalanı yapılması girişimine hükümetin de destek vermesiyle temel atılarak bin 100 metre uzunluğunda bir pist yapıldı. İlk etapta pervaneli uçakların inip kalkacağı stol tipi bir havaalanı olarak başlanan çalışmanın, zaman içinde büyütülerek uluslararası boyutlara taşınması hedeflendi. Pistin yapılmasının ardından hiçbir alt yapı çalışması gerçekleşmeyince ve zamanın siyasi tartışmaları içerisinde konu gündemini yitirince, Ünye’ye havaalanı yapılması fikri sürekli askıya alındı.

PAKDEMİRLİ’NİN PIRPIRI

1991 yılında ANAP Genel Başkanı ardından Başbakan olan Mesut Yılmaz’ın erken seçim kararı almasının ardından, Ünye Havaalanı ANAP’lıların propaganda alanı oldu. Pisti hazır halde bekleyen havaalanı, zamanın Ulaştırma Bakanı Ekrem Pakdemirli’nin bizzat kullandığı bir pırpır uçağı indirilerek hizmete açıldı. Ancak seçimlerin ardından DYP-SHP hükümeti kurulunca Ünye’ye havaalanı fikri gündemden çıktı. Aynı hükümette Devlet Bakanı olan merhum Refaaddin Şahin’in girişimleriyle, doğa şartları sebebiyle bozulmuş ve aşınmış olan piste yeniden beton döküldü. Söz konusu hükümet o dönemde Samsun’un Çarşamba ilçesine yapılan şu andaki mevcut havaalanına daha çok önem verince, Ünye Havaalanı tamamen unutuldu.

HAVACILIK OKULU DA HAVADA KALDI

25 yıldır güneşin altında atıl bir vaziyette bekleyen, çoğu zaman ineklerin otlandığı, fındık hasat döneminde ise harman görevini yapan bin 100 metre uzunluğundaki beton pistin ülke kullanımına kazandırılması için Türk Hava Kurumu (THK) Ünye Şubesi geçen yıl bir çalışma başlattı. THK bünyesinde 2010 yılında kurulan Havacılık ve Uzay Üniversitesi’ne bağlı olarak bir ‘Havacılık Meslek Yüksek Okulu’ kurulması ve mevcut pistin eğitim alanı olarak kullanılması düşüncesi de şimdilik ‘havada’ kaldı. THK Ünye Şube Başkanı İsmail Sarı, pistin faaliyete geçmesi amacıyla THK bünyesindeki üniversiteye bağlı olarak ‘Havacılık Yüksek Okulu’ kurmak için çalışma başlattıklarını ancak şimdilik beklemede olduklarını söyledi. Sarı, “THK bizden yüksek okul için hazır bina istedi. Bizim yerimiz ve binamız yoktu. Pistin bulunduğu alan 250 dönüm. Havacılık kurallarına göre, pistten 150 metre uzaklıkta ancak 1 katlı bina yapılabiliyormuş. Pistin etrafındaki arazilerin alınması için çalışma başlattık ancak kimse yerini vermedi. Bir sonuca varamadık ama bir gün mutlaka bu okulu Ünye’ye kavuşturacağız” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika