spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

Virgin Galactic soruşturması tamamlandı

Seçtiklerimiz

İngiliz milyarder Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Galactic’in 31 Ekim 2014’te çakılan SpaceShipTwo aracı hakkında yürütülen soruşturma dokuz ay sonra tamamlandı. ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB) tarafından yapılan soruşturmada, SpaceShipTwo aracının insan hatası ve güvenlik ihmali yüzünden havada infilak ettiği belirtildi.

Soruşturma sonucunda, kazada hayatını kaybeden pilot Michael Alsbury’nin, uçağın Dünya’ya dönüşü sırasında hızını düşürmek ve dengesini sağlamak için aktif hale getirmesi gereken ‘yelken vaziyeti’ sistemini erken çalıştırdığı ifade edildi. Alsbury, sistemi 1,4 Mach hızına eriştikten sonra aktif hale getirmesi gerekirken, 0,92 Mach hızında çalıştırdı. Sonuç olarak SpaceShipTwo uzay aracının aerodinamik dengesi bozuldu.

NTSB adına açıklama yapan Katherine Wilson, Alsbury’nin deneme uçuşunun iptal edilmesini önlemek için yelken vaziyeti sistemini erken çalıştırmış olabileceğini belirtti. SpaceShipTwo’nun ikinci pilotu Peter Siebold, uçağın infilak etmesinin ardından paraşütle 16 kilometrelik mesafeden yere inmeyi başarmış ve ağır yaralı olarak kurtulmuştu.

NTSB, SpaceShipTwo kazasında uzay aracını üreten Scaled Composites firmasının da hatası olduğunu belirtti. NTSB, hızı kesen ve kanatları sabitleyen sistemi erken çalıştırma istemesi halinde pilotu engelleyecek bir uyarı konmadığını not düştü.

Richard Branson, SpaceShipTwo’nun kazası ardından yollarına devam edeceklerini ve başarının zorlu bir sürecin ardından geleceğini söylemişti. 100 kilometreye yükselerek yolcularına dört dakikalık yerçekimsiz ortam deneyimi yaşatmayı amaçlayan SpaceShipTwo’da koltuk fiyatı 250 bin dolar.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika