spot_img
spot_imgspot_img
18 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Yerli uçak çalışmaları hızlanıyor

Seçtiklerimiz

Türkiye ‘nin ilk bölgesel yolcu uçağının yapımı için bir adım daha atılmak üzere. 2023 hedeflerinden biri olan projenin yönetimi ve finansmanı olacak bir şirket kurulması planlanırken bir takım kanuni düzenlemeler için çalışmalar şimdiden başladı. Projeyle alakalı fizibilite çalışmaları kısa zaman evvel bitmiş, bakanlar kuruluna sunularak prensip onayı verilmişti.

Türk havacılığının çehresini değiştirecek teşebbüs için THY, TAI ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı koordineli çalışıyor.  Yerli uçakla alakalı faliyetlere 2011 senesinde başlanmıştı. 12’inci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bitimine kadar desteklediği projenin 2023 yılına kadar tamamlanması beklenmekte . Yerli uçak projesi, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım döneminde start almıştı.

3 yıldır devam eden projeyle alakalı olarak daha evvelki zamanda yapmış olduğu bir duyuruda Yıldırım, “Cari açığa darbe vuracak uçak, bölgesel nitelikli olacak. Yurt içinde her yöne, kısımda onlarca ülkeye ulaşması olası bir durum olacak . Türkiye 2023’te dünyanın 10 ekonomisi arasında olacaksa, bu sektörde de kesinlikle bulunmalı. Zira uçak yaptığınızda birden fazla imalatçıyı harekete geçirir, yatırımın 7 kat fazlasının gelişini sağlarız. Uçak ve uydu üreten ülke, bir üst gruba çıkar” demişti.

Üretilecek uçak, hem ülke ihtiyaçlarının çok büyük bölümünü karşılayacak hem de dünyaya pazarlanabilecek. Gelen verilere göre;  uçağın 60-120 koltuk kapasiteli, üç saati geçmeyen uçuşlar yapabilen bir hava caracı olması beklenmekte .

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika