spot_img
spot_imgspot_img
18.1 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Yolcusunu düşüren paraşüt pilotu geri döndü

Seçtiklerimiz

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde 2011 yılında meydana gelen paraşüt kazasında yolcusu 27 yaşındaki Caner Güler’i 700 metre yükseklikten kayalıklara düşürerek ölümüne neden olan paraşüt pilotu 32 yaşındaki Murat Sait Yeşilbaçar, 4 yıl 2 ay hapse mahkum olduğu dosya Yargıtay’da beklerken yeniden yamaç paraşütü yapmaya başladı.

1700 metre pistinden paraşüt pilotu Murat Sait Yeşilbaçar’la tandem (ikili) atlayış yapan Caner Güler, havalandıktan sonra paraşütten kayarak düştü. 700 metreden kayalıklara çakılan Güler, öldü.

4 YIL 2 AY HAPSE MAHKUM OLDU

Tutuklanan Murat Sait Yeşilbaçar, 6 ay tutuklu yargılandıktan sonra 1 Mart 2012 tarihinde Fethiye 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde karar duruşmasına çıkarıldı. Pilot Yeşilbaçar’a ‘Taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Paraşüt pilotu Murat Sait Yeşilbaçar’ın 6 ay süren tutukluluğu, bir üst mahkeme olan Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz sonucu ‘Suç vasfının değişme ihtimali olmadığı’ göz önüne alınarak kaldırıldı. Tahliye edilen Yeşilbaçar, Yargıtay’a gönderilen dosyayla ilgili kararı beklemeye başladı. Bu arada Fethiye İlçe Sportif Turizm Kurulu da karar kesinleşinceye kadar Yeşilbaçar’ın yamaç paraşütü pilotluğu yapmasıyla ilgili bir yasaklama da getirmedi.

PİSTLERE DÖNDÜ

Bir süre Fethiye’deki bir restoranda garsonluk yapan Murat Sait Yeşilbaçar, Babadağ’da paraşüt sezonunun açılmasıyla birlikte pistlere döndü. Yeşilbaçar, kaza ardından ilk uçuşunu bugün yaptı.

Sabah saatlerinde paraşütten düşerek ölen Caner Güler’i uçurduğu Babadağ 1700 metre pistine çıkan Yeşilbaçar, yeni yolcusunu beklemeye başladı. Bu sırada kalkış yapan diğer pilotlara yardım eden Yeşilbaçar, Babadağ’da Muğla Valisi Hakan Güvençer’in katılımıyla gerçekleştirilen Turizm Haftası etkinliklerini de izledi. Pilot, daha sonra uçuş hazırlıkları için piste geçti. Caner Güler’i bacaklarına bağlaması gereken kemeri takmadığı için düşürdüğü öne sürülen Yeşilbaçar, bu kez uçuracağı yolcunun kemerlerini dikkatle bağladı.

Murat Sait Yeşilbaçar, pistten Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin’in hemen ardından havalandı. Yeşilbaçar’ın kalkışını, Vali Hakan Güvençer de izledi. Yeşilbaçar, rüzgâr etkisini artırdıktan sonra yolcusuyla birlikte kalkış için koşmaya başladı. Paraşüt havalanmadan önce heyecana kapılan yolcu aniden oturunca Yeşilbaçar, düşme tehlikesi geçirdi. Koşmaya devam ederek paraşütü havalandırmayı başaran pilot, Ölüdeniz semalarına doğru hızla süzüldü.

GÜLER’İN AVUKATI İSYAN ETTİ

Murat Sait Yeşilbaçar’ın yeniden yamaç paraşütüyle uçtuğunu öğrenen Caner Güler’in avukatı Gürdeniz Meriç, duruma tepki gösterdi. Telefonla DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan avukat Meriç, Yeşilbaçar’ın dosyasının Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nde halen incelendiğini hatırlattı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın karara ilişkin görüşünce cezayı az bulduğunu anlatan avukat Meriç, şöyle dedi:

"Başsavcı, 11 yıldır yamaç paraşütü yapan pilotun tecrübesine karşın, yolcusunun ayak kemerlerini bağlamadığını öngörerek, kazanın ‘bilinçli taksir’ kapsamına girdiğini belirtti. Bu nedenle pilota verilen cezanın artırılması yönünde mütalaa verdi. Karşı tarafın tüm temyiz istemleri ise reddedildi."

"HİÇBİR ÖNLEM ALINMAMIŞ"

Fethiye Kaymakamlığı ve Turizm Danışma Bürosu’na dilekçe göndererek pilot ve çalıştığı firmaya ilişkin önlem alınmasını istediklerini kaydeden Gürdeniz Meriç, şöyle dedi:

"Bize, Fethiye Turizm Danışma Bürosu’ndan gelen yazıda pilot ve firmaya ilişkin kararın Fethiye İlçe Sportif Turizm Kurulu tarafından verileceği bildirildi. Şimdi görüyoruz ki hiçbir önlem alınmamış. Ülke turizminin geliştirilmesi için yamaç paraşütünün son derece güvenli ve sıfır toleransla yapıldığını kanıtlamamız gerekirken, karşılaştığımız durum hayret verici. Suçlu bulunmuş birinin açığa alınması gerekirken buna çanak tutuluyor. Koskoca turizm birkaç kişinin iyi niyetine kaldıysa işimiz zor."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika