spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Yunanistan’dan tacizler bitmek bilmiyor

Seçtiklerimiz

 Bilindiği gibi Türkiye, Ege’de Yunan tacizine uğrarken güneyde Suriye, kuzeyde de Rusya ile sorun yaşıyor. Önceki gün de Ege Denizi’nin uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapan Türk F-4 ve F-16 uçaklarına Yunan jetlerince radar kilidi muhafaza edilerek tacizde bulunuldu. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin günlük faaliyetlerine ilişkin bilgi verildi. Buna göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı F-4 ve F-16 uçaklarınca Ege Denizi’nin uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapıldı. Uçaklara Yunanistan’a ait F-16 uçakları tarafından, radar kilidini muhafaza edilmek suretiyle, 19 dakika tacizde bulunuldu.

Suriye hududunda

Geçen hafta da Yunan F-16’ları Ege’de keşif-gözetleme faaliyeti yapan bir Türk deniz karakol uçağına tacizde bulunmuştu. Ege Denizi’nde uluslararası hava sahasında keşif-gözetleme uçuşu icra eden bir Deniz Karakol Uçağına Yunanistan’a ait 2 adet F-16 uçağı tarafından aralıklarla toplam 5 dakika 30 saniye süre ile radar kilidi muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunulmuştu. Ayrıca yine bir Türk uçağı, Yunanistan’a ait 6 F-16 uçağı tarafından aralıklarla toplam 6 defa radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edilmişti.

Bu arada aynı hafta içinde Türkiye-Suriye hudut bölgesinde hava muharebe devriye görevi yapan iki F-16 uçağı, Suriye’ye ait bir MI-8 helikopterinin Hatay’ın Yayladağı bölgesinde sınıra doğru yaklaşması üzerine bölgeye yönlendirilmiş ancak Suriye’ye ait söz konusu hava aracı sınıra 1.9 deniz mili kala geri dönerek bölgeden uzaklaşmıştı. Bir Türk F-16 uçağına da Hatay üzerinde iken, Suriye’de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, 4 dakika 30 saniye süre ile tacizde bulunulmuştu. Yine geçen hafta, Rusya’ya ait bir adet İL-20 uçağının, Türk hava sahasına paralel olarak, Karadeniz’in uluslararası hava sahasında kıyılarımıza ortalama 15-20 deniz mili mesafede uçuş yapması üzerine F-16 uçakları tarafından önleme yapılmıştı.

Türk kaptan öldürüldü

Bodrum’da iki gün önce gece yarısı sürat teknesine bindirdiği 7 Suriyeli kaçağı Yunanistan’a ait İstanköy Adası’na geçirmek isteyen Türk kaptan, Yunan Sahil Güvenlik botundan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Adı açıklanmayan Türk kaptanın Yunan Sahil Güvenlik botu tarafından fark edildiği, kaçmaya başlaması üzerine takip edildiği, Türk sularına geri dönmeye çalışırken açılan uyarı ateşi sonunda ağır yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika