”Balkan ülkelerinin pek çoğu uçak bakım akreditasyonuna sahip değil. Yapacağımız anlaşma ile Balkan ülkelerin uçak bakımları için Türkiye’yi tercih etmesini hedefliyoruz” dedi.
Arıduru, ”Bölgesel Havacılık Projesi” kapsamında yarın Antalya’da başlayacak ”Balkan Ülkeleri Sivil Havacılık Zirvesi”ne ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Proje kapsamında KEİ, D-8, TRACECA, AKDENİZ, RSOO, AFCAC ve T-MAG ülkeleriyle bölgesel işbirliği toplantıları düzenlediklerini ve 79 ülkeyle çoklu işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını anlatan Arıduru, ”Rotamızda şimdi de Balkan ülkeleri var. Balkan ülkeleriyle sivil havacılıkta bölgesel işbirliği anlaşması imzalayacağız. Balkan Ülkeleri Sivil Havacılık Zirvesi, Türkiye’nin öncülüğünde oluşturulan 8. Bölgesel Havacılık Birliği olması açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Moldova ve Sırbistan’ın sivil havacılık otoritelerini bu zirvede buluşturacaklarını kaydeden Arıduru, böylece Balkan ülkelerini de Bölgesel İşbirliği Projesine dahil edeceklerini söyledi.
Antalya’daki zirveyi, ”tarihi ve kültürel bağlarımızın çok güçlü olduğu, Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı bir bölgeye açılım açısından son derece önemli bir toplantı” şeklinde tanımlayan Arıduru, etkinlikle Türkiye’nin, Akdeniz, Afrika, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Karadeniz’deki sivil havacılık pazarlarına, Avrupa kıtasını da dahil edeceğini belirtti. Arıduru, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Balkan ülkelerinin pek çok çoğu uçak bakım akreditasyonuna sahip değil. Yapacağımız anlaşma ile Balkan ülkelerin uçak bakımları için Türkiye’yi tercih etmesini hedefliyoruz. Yine bu ülkelerin havaalanı, yer hizmetleri gibi sivil havacılığın çeşitli alanlarında ülkemizin tecrübesine ihtiyacı var. Havacılık sektöründeki işletmelerimizin Balkanlarda yapacağı yeni yatırımların bu zirve ile önü açılmış olacak. Balkan ülkeleri ile yapacağımız işbirliği anlaşması aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası örgütler içindeki konumunu özellikle de Avrupa’daki havacılık örgütlerindeki faaliyetlerimize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Karar alma mekanizmalarına dahil olduğumuz pek çok havacılık organizasyonu var. Buralarda alınacak kararlar da Türkiye’nin isteklerini daha güçlü bir sesle ifade edebileceği bir zemin oluşturulması bakımından da büyük önem taşıyor.”
-”UÇAK BAKIMININ TÜRK EKONOMİSİNE KATKISI 1 MİLYAR DOLAR”-
Ali Arıduru, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın sivil havacılığın gelişmesi yönünde ortaya koyduğu irade sonucunda Türkiye’de sivil havacılığın çağ atladığını belirtti.
Türkiye’nin sivil havacılıkta en hızlı büyüyen pazar olduğunu kaydeden Arıduru, ”Son sekiz yıl içinde iç hat noktalarımızın sayısını 25’ten 46’ya yükselttik. Yurt dışında ise doğrudan uçtuğumuz noktaların sayısını ikili hava ulaştırma anlaşmaları çerçevesinde 60’tan 130’a çıkardık. Bugün itibariyle havayolu işletmelerimiz yurt içinde ve yurt dışında toplam 176 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Sekiz yılda uçuş noktalarımızın sayısını iki katına çıkardık. Dünyada uçuş ağını en çok geliştiren ülke olduk. Bölgesel oluşumlar ile sivil havacılıkta işbirliği ağları kurduk” diye konuştu.
Türkiye’nin sivil havacılık sektörünün önünü açan projelerle ve bölgede ortaya konulan etkin ve başarılı çalışmalarla sivil havacılıkta iştah kabartan bir ülke olduğunu ifade eden Arıduru, Türkiye’nin Avrupa’da iç pazarı en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu, yeni fırsatların da kapıda beklediğini söyledi.
Ali Arıduru, Türkiye’de faaliyet gösteren ve EASA Part-145 konusunda yetkilendirilmek isteyen hava aracı bakım kuruluşlarının tüm denetlemelerini 2008 yılında EASA adına SHGM’nin gerçekleştirmeye başladığını hatırlattı. Türkiye’nin bugün itibariyle sadece Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya, İsviçre ve İngiltere’de olan bakım kuruluşlarını yetkilendirme akreditasyonuna sahip olduğunu kaydeden Arıduru, ”Türk havayolu işletmeleri ile yabancı havayolu işletmelerinin Bölgesel İşbirliği Anlaşmaları çerçevesinde bakımlarını burada yaptırmasıyla son iki yılda Türkiye ekonomisine sağlanan katkı 1 milyar dolara ulaştı” diye konuştu.
Arıduru, Türkiye’nin 2023 yılında 750 uçaklık bir filoya sahip olacağı ve bölgesel işbirliği yapılan ülkelerdeki 2 bin 500 uçaklık filonun 5 bine kadar yükselmesi halinde pazardan alınacak payın ülkeye ekonomik katkısının büyüyeceğini vurguladı.
-BÖLGESEL İŞBİRLİKLERİNİN KAZANIMLARI-
Bölgesel İşbirliği Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Türk sivil havacılık kuruluşları, yurt dışı yatırım potansiyellerini değerlendirerek 13 ülkede toplam 10 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu bağlamda bazı Türk şirketlerin gerçekleştirdikleri projeler şöyle:
”Limak liderliğindeki konsorsiyum Kosova’da Priştine Havaalanı YİD ihalesi, Çelebi Hava Servisi tarafından Hindistan’da Mumbai Uluslararası Havaalanı yer hizmetleri projesi, Yeni Delhi Uluslararası Havaalanı yer hizmetleri projesi, Yeni Delhi Havaalanı Kargo Hava Antrepo İşletmeciliği projesi, Macaristan Budapeşte Havaalanında yer hizmetleri, Belçika Charleroi-Brüksel Sud Uluslararası Havaalanında yer hizmetleri ve Polonya Varşova Havaalanında yer hizmetleri, TAV tarafından Yeni Tiflis Uluslararası Havaalanı Projesi, Yeni Batum Uluslararası Havaalanı Projesi, Mısır’da Kahire Uluslararası Terminali TB3 Projesi, Katar’da Yeni Doha Uluslararası Havaalanı Yolcu Terminali Projesi, Tunus’ta Yeni Enfidha Uluslararası Havaalanı Projesi, Tunus’ta Tripoli Uluslararası Havaalanı ve Terminal Binaları Projesi, Libya’da Sabha Uluslararası Havaalanı Projesi ve Makedonya’da Skopje, Ohrid ve Shtip Havaalanları Projesi, Letonya hava yolu şirketi Air Baltic ile Riga Uluslararası Havalimanı;nın yeni terminal binası yapımı ve işletmesi için iyi niyet sözleşmesi.”
Çalışmalar sonucunda SHGM, Ortak Havacılık Otoriteleri (JAA) Eğitim Organizasyonu Yönetim Kurulu üyeliği, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) Geçici Konsey Komite üyeliği, EUROCONTROL Yol Ücretleri Genişletilmiş Komite Başkanlığı ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) Koordinasyon Kurulu üyeliğine seçildi. 44 üyesi bulunan ECAC, ilk kez AB dışındaki bir ülkenin Sivil Havacılık Genel Müdürü’nü yönetim kademesine seçti ve ECAC Koordinasyon Kurulunda Eğitimden Sorumlu Başkanlığa getirildi. Ayrıca Ali Arıduru, Ağustos ayında Avrupa’nın en önemli havacılık örgütlerinden biri olan EUROCONTROL’ün Başkan Yardımcılığına seçildi.