spot_img
spot_imgspot_img
9 C
İstanbul
Cuma, 27 Aralık 2024

D-8 ülkeleri, sivil havacılıkta işbirliği için geliyor

Seçtiklerimiz

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirilecek toplantının Türkiye’nin bu ülkelerdeki havacılık pazarından daha fazla pay alabilmesi, uçak bakım ve eğitim konularının yanı sıra havaalanı yatırımları açısından önemli fırsatlar sunması bekleniyor.
         
        Sivil Havacılıkta Bölgesel İşbirliği Projesi kapsamında Türkiye’nin öncülüğünde oluşturulan D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Grubu, 26-27 Kasım tarihlerinde Antalya’da bir araya gelecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıya, Endonezya, Malezya, İran, Bangladeş, Mısır, Nijerya, Pakistan  sivil havacılık yetkililerinin yanı sıra havacılık sektörünün temsilcileri katılacak.
         
        Türkiye’nin Başkanlığını yaptığı D-8 ülkeleri Sivil Havacılık Grubu, uçak bakım ve eğitim, havaalanı yapım ve işletim konuları başta olmak üzere sivil havacılığın diğer alanlarında atılacak işbirliği adımlarını masaya yatıracak. Turistik, Hac-Umre ve Ticari sebeplerle seyahat eden toplam 250 milyon yolcu sayısı ile büyük bir potansiyele sahip olan D-8 ülkelerindeki uçuşların ekonomik değeri yaklaşık 200 milyar doları buluyor.
         
        D-8 ülkeleri  ile sivil havacılık alanında ilişkileri geliştirmek amacıyla 2006 yılında harekete geçen Türkiye, üye ülkelerin işbirliği alanlarına sivil havacılığın da resmi olarak dahil edilmesini sağladı. Türk Sivil Havacılık Otoritesi’nin D-8 ülkelerinin  Sivil Havacılık Grubu Başkanlığı’na seçilmesinin ardından ilişkiler hızla gelişti.  Antalya’da düzenlenecek toplantı ise SHGM’nin bugüne kadar D-8 üyesi ülkelerle düzenlendiği 5. Toplantı olacak.
         
        Toplantıda, otoriteler ve özel sektör arasında işbirliği platformu oluşturulması konusu da masaya yatırılacak ayrıca D-8 ülkelerinin Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) ile işbirliği mutabakatı imzalanması konusunda da çalışmalar yapılacak. Bununla birlikte yine Türkiye’nin Başkanlığı’nı yaptığı Türkiye-Ortadoğu Havacılık Grubu (T-MAG) ile D-8 ülkeleri arasında sivil havacılık alanında ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda da toplantıda görüş alışverişinde bulunulacak.
         
        Toplantıya ev sahipliği yapan Sivil Havacılık Genel Müdürü ve D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Grubu Başkanı Dr. Ali Arıduru; “Bölgesel işbirliği anlaşmaları ile Türkiye, Akdeniz, Afrika, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Karadeniz’deki sivil havacılık pazarlarına erişim imkanını elinde bulunduruyor.  D-8 ülkeleri ile yapacağımız bu toplantı ülkemize sağlayacağı ekonomik kazanımlar açısından son  derece önemli. Bu ülkelerin nüfusu bir milyara yakın. Yolcu sayılarına göre  bu ülkelerden yapılan uçuşların ekonomik değeri 200 milyar dolar. Tarihi ve kültürel bağlarımız çok güçlü olan bu bölgenin pazarında Avrupalı taşıyıcılar var. İkili anlaşmalarımızla uçulan nokta sayısını ve sefer artışları yaparak Türk Havayolu işletmelerinin bu bölgedeki etkinliğini arttırmayı başardık. Bunun yanı sıra bölgede uçak bakım-onarım, eğitim, havaalanı konusunda ciddi bir potansiyel var.  Bölgesel İşbirliği toplantılarımız ile Türkiye’nin imkanları buraya taşımak ve sektörümüzün bu bölgedeki etkinliği arttırarak ülke ekonomisine önemli kazançlar sağlamayı  planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
         
        Bölgesel İşbirliği Projesi çerçevesinde KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı), TRACECA (Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru Ülkeleri)  AKDENİZ, RSOO(Bölgesel Emniyet Denetim Örgütü) , AFCAC (Afrika Sivil Havacılık Örgütü), T-MAG(Türkiye-Ortadoğu Havacılık Grubu), Balkan ülkeleri  ve D-8 ülkeleri olmak üzere sivil havacılıkta işbirliğini içeren 8 tane bölgesel oluşumun temeli atıldı. Bölgesel İşbirliği Anlaşmaları çerçevesinde bakımlarını ülkemizde yaptırması sonucunda son iki yılda ülke ekonomisine sağlanan katkı 1 Milyar Dolara ulaşmıştır.
         
        Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada Bakım Merkezi olma yönünde 2006 yılında atılan adımlar çerçevesinde önemli ilerleme kaydedilmiştir. 2009 yılında 214 yabancı tescilli uçağın bakımı Türkiye’de yapılırken bu sayının bu yıl sonuna kadar 400’e ulaşması beklenmektedir.
         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika