spot_img
spot_imgspot_img
5.7 C
İstanbul
Çarşamba, 15 Ocak 2025

Osmanlı’nın iki başkenti arasında turizm kardeşliği başlıyor

Seçtiklerimiz

Dünyada yaklaşık bir trilyon dolarlık turizm pastasının bulunduğunu ifade eden Harput, her yıl bir milyar kişinin turizm faaliyeti olarak seyahat ettiğini belirtti.

Deniz ve güneş, dağ, kayak, tarih, kültür ve medeniyet, sıcak su, termal, sağlık ve kongre turizmi kapsamında her yıl bir trilyon dolar harcandığını vurgulayan Harput, şöyle konuştu:

‘Bursa bu potansiyelin tamamını bünyesinde barındırıyor. Ancak bir milyar turistin ne kadarı Türkiye’ye geliyor ve ne kadar harcıyor? Türkiye’ye 2010 yılı itibarıyla 28 milyon kişi geldi. Turist sayısı bakımından Türkiye, dünyada 7. sırada yer aldı. Bir trilyon dolarlık pastadan ise 22 milyar dolar gelir elde etmişiz. Bu sıralamada ise 49. sıralardayız. Turist sayımız fazla, ama gelirimiz az. Sayıda 7. isek gelirde de aynı sırada olmalıyız.’

Harput, Türkiye’de en fazla turistin Antalya’ya geldiğini dile getirerek, ‘Antalya 10 milyon turist ağrılıyor. Bu ili, 8 milyonla İstanbul, 3 milyonun üzerinde turistle Muğla izliyor. Dördüncü sırada Edirne ve beşinci sırada İzmir var. Bursa’nın sıralamada adı geçmiyor. Bursa, önemli bir yer işgal etmiyor’ dedi.

BURSA-İSTANBUL DESTİNASYONU

Bursa’nın potansiyelinin değerlendirilmesi için bugüne kadar önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Harput, şöyle devam etti:

‘Bursa’nın turizm ve kültür değerlerinin İstanbul ile beraber ele alınmasını öngörün, hem Bursa hem de Türkiye için yararlar getirecek bir proje hazırladık; Bursa-İstanbul Destinasyonu. İstanbul, dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline geliyor. Şu anda 8 milyon turist geliyorsa, önümüzdeki dönemde bu rakam çok yukarılara taşınacak. İstanbul’da 100 bin civarında yeni yatak yapılıyor. Bazıları bitiyor, bir bölümü temel ve proje aşamasında.

Bursa komşusundaki bu gelişmelerden istifade etmeli. Bursa, İstanbul’un arka bahçesi değildir ve olmamıştır.’Harput, Bursa’nın İstanbul ile aynı kaderi paylaştığını ifade ederek, Osmanlı’nın iki başkentinin coğrafya, kültür, tarih ve birçok özelliğinin aynı olduğunu dile getirdi.

Bursa’nın İstanbul’a artılar sağlayabileceğini belirten Harput, şöyle dedi:

‘Uludağ’ımız, termalimiz var. Bunlar büyük potansiyel. Tarım zenginliklerimiz var. İstanbul’a yapılacak 100 bin yatakla, gelecek insanların ihtiyaçları yeterince karşılanamayacak. Bursa bu anlamda öne çıkıyor. İki kentin potansiyellerinin birlikte ele alınması, İstanbul’un gücüne güç katacak Bursa’nın imkanlarının akılcı ve etkin kullanılması sağlanacak. Turizm pastasından İstanbul ve Bursa daha fazla pay alarak, ülke ekonomisine katkıları artırılabilecek.’

Eski Alman Genel Kurmay başkanlarından General Helmuth Karl Bernhard von Moltke’nin ‘Osmanlı hükümdarlığının her iki başkentinden hangisinin, Bursa’nın mı, İstanbul’un mu yerinin daha güzel olduğunu kestirmek gerçekten çok güçtür. İnsanı büyüleyen şey, orada deniz, burada karadır. Birinde tablo mavilerle ötekinde yeşillerle işlenmiştir’ sözünü anımsatan Harput, şunları kaydetti:

‘Böylesine İstanbul ile Bursa’yı bütünleştiren şairler ve yazarlar var ama bizler imkanları birlikte değerlendirmeyi başaramamışız. Biz bu projeyi hazırladık. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve TÜRSAB’a projeyi gönderdik. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ile bizzat görüştüm. Projeyi çok beğendi. Önümüzdeki günlerde İstanbul’da Kültür ve Turizm Bakanımız başkanlığında taraflar bir araya gelecek. Böylece projenin hayata geçirilmesinin ilk adımı atılmış olacak.’

PROJENİN GETİRECEKLERİ

Bursa-İstanbul Destinasyonu hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar da proje ile İstanbul’a gelen turistlerin, Bursa’ya yapacakları turlar sayesinde, ülkenin vizyonu hakkında daha pozitif düşüncelerle ülkelerine döneceklerini ve tanıtım noktasında gönüllü turizm elçisi olacaklarını söyledi.

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a, özellikle tarih ve kültür amaçlı gelen turistlere, Bursa’da inanç, doğa, kırsal yaşam, halk kültürü, gastronomi ve sağlık turizm çeşitliliği sunulmasının, sonraki seyahatlerde Bursa’yı öncelikli yapacağını ifade eden Başar, şu bilgileri verdi:

‘İstanbul-Bursa destinasyonu birlikte mütalaa edildiğinde, gelen turistin geceleme gün sayısı artacak, bu da ülke turizmine artı değer olarak yansıyacaktır. Bursa, özellikle Körfez, Ortadoğu ve Arap ülkelerinden gelen turistlerin tercih ettiği bir destinasyondur. Bu gruplar için İstanbul turları çok cazip olmaktadır. Günübirlik veya kısa süreli konaklama turları, yerli acentelerce yapılabilir. Böylelikle, Bursa’dan İstanbul’a turist akışı da sağlanmış olacaktır. Kongre turizmi bağlamında, her iki şehirde oldukça yoğun kongreler yapılmaktadır. Bu konuda işbirliği ve paylaşım esas olmalıdır. Bu husus herkesin menfaatine olacaktır. Neticede ülkemiz kazanacaktır. Ayrıca kongre katılımcıları için karşılıklı sosyal ve kültürel turlar yapılmalıdır. Bursa, İstanbul;da yaşayanların her zaman tercih ettikleri bir destinasyon olmuştur. Kış mevsiminde kayak ve kış sporları, yazın köy hayatı, deniz, trekking, yayla ve dağcılık sporları noktasında yapılacak kampanyalar, özel gezi ve tur organizasyonları, iç turizmi canlandıracağı gibi, iki şehri sosyal ve kültürel anlamda birbirine daha da yaklaştıracaktır.’

Başar, Türkiye’nin en çok ihracat yapılan kenti olan İstanbul ile ikinci sırada yer alan Bursa’nın, dış ticaret alanında yapacağı işbirliğinin,Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık Türkiye’nin toplam ihracatının gerçekleşmesine de önemli katkı sağlayacağını söyledi.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika