spot_img
spot_imgspot_img
5.7 C
İstanbul
Çarşamba, 15 Ocak 2025

Gümüşhane Yatırımcıları Bekliyor

Seçtiklerimiz

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, turizm, madencilik, su ürünleri, organik tarım, yurt ve benzeri tesisler için Gümüşhane’de her türlü imkanın mevcut olduğunu söyledi. 
 
Vali Salihoğlu yaptığı açıklamada, Gümüşhane’nin Doğu Karadeniz’in iç kesiminde yer alan 602 metre ile 3 bin 331 metre arasındaki yükseklikte platolara ve geniş ovalara sahip bir alanı kapsadığını belirtti. 
 
Turizm, madencilik, su ürünleri, organik tarım, yurt ve benzeri tesisler için Gümüşhane’de her türlü imkanın mevcut olduğuna dikkati çeken Vali Salihoğlu, Gümüşhane’nin yatırımcılar için bir fırsat olduğunu, il olarak yatırımcılara her türlü kolaylığın sağlandığını ifade etti. 
 
Gümüşhane’nin kuzeyinde 2 bin ile 2 bin 300 metre rakımlarında bulunan Zigana Turizm Merkezi’nin bölgenin en önemli kayak merkezlerinden birini barındırdığını kaydeden Vali Salihoğlu, "Zigana’da 16 bin metrekarelik alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırımcıların yatırım yapması için ilana çıkarıldı. Umut ediyorum ki, talip çıkar" dedi. 
 
Zigana Dağları üzerinde bulunan Çakırgöl Turizm Merkezi’nin altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirten Vali Salihoğlu, şöyle devam etti: 
 
"Yakın bir sürede ilana çıkacak. Çakırgöl bölgesi yüksek rakımı nedeniyle uzun süre karla kaplı kalmaktadır. Bölgede 7 yıl önce başlayan çalışmalar sonucunda bölge Gümüşhane Çakırgöl Kış Sporları Merkezi olarak ilan edildi. Turizm merkezinde toplam 7 mekanik tesis ve 11 kayak pistinin yapılması planlanmaktadır. Bölgenin sadece Sümela Manastırı’na ve Gümüşhane merkezine değil, aynı zamanda Karaca Mağarası, Krom Vadisi, Santa Harabeleri, Kiraz Yaylası, Altındere Milli Parkı, Sarıçiçek Köy Odası gibi önemli birçok tarihi ve turistik mekana olan yakınlığı Çakırgöl’ün konumunu daha da cazip hale getirmektedir. İş adamlarımızın, yatırımcıların ilgisini bekliyoruz." 
 
İl merkezindeki Süleymaniye Kış Sporları Turizm Merkezi’ndeki bürokratik işlemlerin büyük ölçüde tamamlanarak yatırıma başlanılacak hale geldiğini dile getiren Vali Salihoğlu, "Erikbeli Turizm Merkezi de Trabzon ve Gümüşhane illerinin sınırları içerisinde kalmakta olup değerlendirme aşamasındadır. Gerek ulaşım kolaylığı gerekse karlı gün sayısı kış turizmi yatırımları için cazip imkanlar sunmaktadır. Turizm merkezleri, Karadeniz’in Kadırga, Kazıkbeli, Güvende, Camiboğazı ve Taşköprü gibi ünlü yaylalarına yakınlıkları nedeniyle yazın da kullanma imkanına sahiptir" diye konuştu. 
 
Vali Salihoğlu, il genelinde 20 adet SİT alanı olduğunu, merkez ilçede Krom Vadisi, Santa Harabeleri, Kelkit ilçesinde Sadak Antik Kenti, 6 adet kale, çeşitli cami, kilise ve sivil mimari örnekler olmak üzere 300’den fazla tescilli tarihi yapı bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 
 
"İlimizde jeolojik yapı dolayısıyla birçok mağara yer almaktadır. Bunlardan ilimizin sembolü ve en büyük turizm markası olan Karaca Mağarası’nı yılda 60 bin kişi ziyaret etmektedir. Ayrıca turizme açılması çalışmaları süren 24 mağara, kanyonlar ve doğa sporları için uygun yürüyüş ve tırmanma alanları yer almaktadır. Tomara Şelalesi başta olmak üzere 3 adet şelale, tabiat parkları, doğa harikası Göller ve yaşları yüzyılları aşan anıt ağaçlar bulunmaktadır. Bu yerlerimiz yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir." 
 
Gümüşhane’nin yer altı kaynakları bakımından bölgenin en zengin ili durumunda olduğunu kaydeden Vali Salihoğlu, "İlimiz zengin maden yatakları ile bu alandaki yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Halen 2 önemli şirket Gümüşhane’de altın, Gümüş, çinko, kurşun gibi maden işletmesini çalıştırmaktadır.

Ayrıca ilimizde HES ve rüzgar enerjisi için çevreye uyumlu yatırım yapılabilecek alanlar oldukça fazladır. Yer altı ve yer üstü kaynakların zenginliği su ürünleri üretimi için uygun koşullar oluşturmaktadır. Tarım ve hayvancılık teşvikleri ile yatırımcılara gerekli kolaylıklar sağlanmaktadır. Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerini kapsayan Kelkit Vadisi’nde bulunan geniş alanlar özellikle de organik tarım için uygun alanlardır. Bunun yanı sıra başta kuşburnu olmak üzere, doğal bitkilerin değerlendirilmesi de mümkündür" şeklinde konuştu. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika