spot_img
spot_imgspot_img
6.2 C
İstanbul
Pazartesi, 30 Aralık 2024

Kaybolan uçakla ilgili ön rapor tamamlandı

Seçtiklerimiz

Ülke kamuoyunda uçağın kayboluşunun halen aydınlatılamaması üzerine artan eleştiriler nedeniyle Ulaştırma Bakanlığınca hazırlanan raporda, kokpit ve hava trafik kontrol arasında geçen tüm konuşmalar da yer aldı.
 
Uçağın kaybolduğu olası bölgelerin haritalarının da açıklandığı raporda, toplanan veriler ışığında, hava trafik kontrolörlerinin, uçağın sivil radardan kaybolmasından sonraki 17. dakikaya kadar durumun farkına varmadıklarını gösterdiği kaydedildi.
 
Bakanlık ayrıca, 8 Mart sabahı 01.38 ve akşam 06.14 saatleri arasında uçağın hareketleriyle ilgili belgeleri de basına dağıttı.
 
Kuala Lumpur Hava Trafik Kontrolü’nun bölgedeki tüm kontrol noktalarıyla iletişim kurduktan sonra kurtarma ve arama çalışmaları başlatıldığı belirtilen raporda, uçakla iletişim kurulması ve yerinin belirlenmesi için gösterilen tüm çabanın başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Kuala Lumpur Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin 05.30’da harekete geçirildiği ifade edildi.
 
Uçaktaki Uçak Haberleşme Adresleme ve Raporlama Sistemi’nden en son mesajın aynı gün sabah 08.19’da uydu yer sistemi aracılığıyla alındığı kaydedildi.
 
Ulaştırma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, yaptığı açıklamada, 8 Mart sabahı radar verilerinin gözden geçirilmesinden sonra Malezya Hava Kuvvetleri operasyon odasına gönderildiğini belirterek ordu tarafından kendisine saat 10.30’da bilgilendirme yapıldığını söyledi.
 
Ordudan alınan bilgileri Başbakan Necib Rezak’a aktardığını dile getiren Hishammuddin, bunun üzerine Rezak’ın talimatıyla Güney Çin Denizi’nde arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını anımsattı.
 
Hishammuddin, raporun ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ve İngiltere Hava Kazaları Araştırma Kurulu ve değişik havacılık birimleri işbirliğinde hazırlandığını söyleyerek, hükümetin uçağın kaybolmasıyla ilgili araştırma ve tüm gelişmelerin şeffaf ve açık olarak yürütülmesinden yana olduğunu, nihai raporun araştırma grubunun çalışmalarının yeniden gözden geçirilmesinden sonra tamamlanacağını kaydetti.
 
Malezya hükümeti daha önce medyaya verilen uydu görüntülerinde uçağın Hint Okyanusu’nun güneyinde düştüğünü belirtmişti.
 
Kaybolan uçağın aranmasıyla ilgili kurtarma operasyonu ilk başlarda hava trafik kontrolünün uçağın radardaki son kayıtları doğrultusunda Güney Çin Denizi’nde başlatılmış, ardından ordudan elde edilen radar verileriyle Hint Okyanusu’na doğru genişletilmişti.
 
Malezya Havayollarına ait uçak 8 Mart 2014’te Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 227 yolcu ve 12 kişilik mürettebatıyla kaybolmuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika