spot_img
spot_imgspot_img
5.7 C
İstanbul
Çarşamba, 15 Ocak 2025

THY`den atılanlar geri alınacak mı?

Seçtiklerimiz

Havacılık sektörüne grev yasağı getiren yasanın Meclis’te görüşülmesi sırasında yaptıkları eylem nedeniyle halka açık bir şirket olan Türk Hava Yolları’nı (THY) 2 milyon dolar zarara uğrattıkları gerekçesiyle işten çıkarılanlar geri dönebilecek mi? Bu sorunun yanıtını dün gazetelerin ekonomi müdürleriyle kahvaltıda bir araya gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu verdi.

Topçu “Kişisel olarak beni en çok üzen karar, bu 305 arkadaşımızın iş akdinin feshiydi. Fakat şirketi merhametle değil, kurallarla yönetmek zorundayım” dedi. Önceki gün Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin’le görüştüğünü söyleyen Hamdi Topçu, şöyle devam etti: “Kendisi benden işten atılan arkadaşların geri alınmasını istedi. Yönetim kurulunun aldığımız bu kararla ilgili bir fikir birliği var… Ama ben 1-2 gün içinde yönetim kurulumuzu toplayıp Bu 305 kişinin işten atılmasını ‘bir seferliğine durduralım’ teklifini götüreceğim. Ama sonuçta halka açık bir şirket olmamız gerekçesiyle, oluşan bu zarar Yönetim Kurulumuzu zora sokabilir. Son kararı Yönetim Kurulumuz verecek. Toplu sözleşme görüşmelerinden herkesin kazanarak kalkmasını istiyoruz.”

İlk başta 400 kişinin üzerindeydi

Bankacılık, toplu taşıma gibi stratejik hizmet sektörlerindeki grev yasağına önceki hafta çıkan kanunla havacılık sektörü de eklendi. 110 bin kişinin çalıştığı havacılık sektöründe Türk-İş’e bağlı Hava-İş sendikasının örgütlü olduğu tek kurum THY. Geçen hafta, havacılık sektöründeki grev kararını protesto ederek iş yavaşlatan 305 THY çalışanının iş akitlerinin feshedildiği açıklanmıştı. Hamdi Topçu’nun anlattıklarına göre aslında ‘iş yavaşlatma’ nedeniyle hazırlanan ‘atılacaklar’ listesi 400 küsur kişiymiş. Ama mazereti olan, o gün gerçekten çalışamayacak durumda bulunan, engellemeye maruz kalanları tespit edilerek rakam 300’lere düşmüş.

 

Gece SMS atarak herkesi uyardık

Topçu, sendikanın grev kararı almasının şu an için yasal olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Mecliste tüm havacılık sektörünü ilgilendiren bir yasa çıkıyor. Buna bir tepki olabilir. Ama bu şirkete zarar veriyorsa bu zararı tazmin etmek zorundayım. Ve bunun sorumluları hakkında yasal işlem yapmak durumundayım. Bunları eylemden önceki gece saat 11-12 sıralarında çalışanlarımıza da hatırlattık. ‘Bu tür girişimlerin kanuni bir tarafı yok’ dedik. SMS’le ‘yavaşlatma işinizden edebilir’ diye uyardık.”

 

Sendika şirketin anahtarını istedi

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, sendikayla yürütülen toplu görüşme sürecini şöyle anlattı: “Biz, Hava-İş’le henüz 2011 yılının toplu görüşmesini yapamadık. Şu anda personel 2011 artışlarını alamadı. Personel gecikme yüzünden mağdur oluyor. Üç ay öncesinde çağrı yapma hakkımız var. 2010’un eylülünde bu sefer çağrıyı biz yapalım, 3 ayda bitsin, çalışan zamlı maaşını yeni yıl itibarıyla almaya başlasın istedik. Hava-İş sendikası mahkemeye başvurdu ve ben yetkili değilim diyerek itiraz yaptı. Burada sendikanın amacı yüksek sezonda işvereni sıkıştırmak. Bundan 2-3 ay önce görüşmeler başladı.  Biz ilk başta ücreti konuşalım istedik. Sendika bize ‘diğer maddeleri konuşmadan ücreti konuşmam’ diyor. Bir 23 yıldır toplu iş sözleşmesi yapan iki taraf 44 maddede anlaşamıyor. Bu maddelerde öyle şeyler var ki THY’nin anahtarını bize teslim edin demek gibi birşey…”

 

Yeni girişte 3.341 lira maaş veriyoruz

THY’DEKİ ücret politikasıyla ilgili bilgiler de veren Topçu, çalışanlara ödenen paranın tatminkar olduğunu belirterek, şu örnekleri verdi: “Yeni girişte THY’nin 3 bin 341 lira giydirilmiş aylık maaş verdiği bir hostese özel hava yolları bin 300 küsur lira para veriyor. Kabin memurlarımız, Staraliance’ın başı olan Lufthansa’dan daha fazla ücret alıyor. Ben eğer bu camiada rekabetteysem, giderlerimi de kontrol etmem gerekiyor. bunu yaparken de çalışanımın mutlu olması gerekiyor ki, buna azami çaba gösteriyoruz. Çalışanlarımıza çok yatırım yaptık, onlar da bunun karşılığını fazlasıyla verdi. Çalışanlarımız hastane kapısında beklemesin diye yılda 45 milyon lira ödeyerek özel sigorta yaptırdık.”

 

Afrika’ya ekstra bagajla bavul ticareti patladı

AFRİKA pazarında ciddi bavul ticareti geliştiğini belirten Hamdi Topçu “Afrika’nın tüm pazarlarında Türk malları satılıyor. Afrika pazarına beraberinde taşıdığı yük anlamında 15-20 kilo tolerans tanıyoruz. Perakendeci esnafa ciddi katkı yaptığımızı düşünüyoruz. Laleli, Merter, Osmanbey buralardaki esnaf sürekli olarak Afrikalılar’la muhatap oluyor” dedi.

 

İsrailliler bizi tercih ediyor

THY olarak Afrika’dan çok ciddi transit yolcu aldıklarını da kaydeden Topçu, şunları söyledi: “Mesela Kenya, Nairobi uçuşlarında bizim yolcularımızın yüzde 91’i transit. Biz Afrika’dan Türk Cumhuriyetleri’nden ve Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden yolcuyu topluyoruz. Gelen yolcuları ABD, İngiltere, Almanya’ya dağıtıyoruz. İsrail-Telaviv mesela bizim en önemli hatlarımızdan biri. Telaviv’de de çok fazla transfer var. İsrailliler, kaliteyi tercih ediyorlar. Üstelik bizim fiyatlar onların şirketlerinden daha pahalı.”

 

ÇALIŞANIN HAKKINI VERECEĞİZ

Hamdi Topçu, havacılık sektörüne getirilen grev yasağıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Samimi olarak söylüyorum. Sendikanın o silahının elinden alınması beni daha yumuşak hale getirdi. Çalışanımın hakları için şirket imkanlarını daha çok zorlayacağız. İmkan var, bu hakları vermeyeceğiz diye birşey yok. Zaten grev oylamasına bile gitmeyecektik, çalışanımız buna itibar etmez.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika