Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım, THK’nın üreteceği ve Türkkuşu adı verilecek ilk yerli eğitim ve ulaştırma uçaklarının, insanların özel pilotluk eğitimi (PPL) aldıktan sonra kullanacağı, ailesiyle birlikte uçacağı, 2 veya 4 kişilik olacağını belirterek, ”Hedefimiz 2014 yazında bu uçakları uçurmak. Tasarımı, çizimleri hazır. Ancak uluslararası standartlarda bu uçağın mutlaka sertifikasyonları gerekiyor. Çalışmalarımız sürüyor” dedi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yıldırım, Kurum’un 88. kuruluş yıl dönümünü 16 Şubat Cumartesi günü kutlayacağını dile getirdi. THK’nın 88 yılda milyonlarca havacı yetiştirdiğini belirten Yıldırım, geçen sene 300 binin üzerinde gence ücretsiz model uçak, yamaç paraşütü ve yelken kanat eğitimi verdiklerini bildirdi.
THK Üniversitesi’nin 870 öğrencisiyle Türk eğitim sistemine büyük bir katkı sağladığına dikkati çeken Yıldırım, Üniversite’de 2-3 yıl içerisinde 100 ülkeden 400 civarında öğrencinin eğitim görmesini beklediklerini ve havacılık sanayinin ihtiyacı olan mühendisleri ve bilim adamlarını burada yetiştirdiklerini anlattı.
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bunlar da yeterli değil, ülkemizde uçağımızın üretilmesini isteriz. Ülkemizde çok önemli kuruluşlar var, TAİ, TEİ, Havelsan, Aselsan gibi. Ülkemizin kaynaklarının hepsini THK öncülüğünde birleştirerek hava araçlarının üretilmesi bizim tarafımızdan da hedefleniyor. Bunun için bütün imkanları kullanarak bunu yapacağız. Ülkemizde çok güçlü bir Hükümet var. 2023’e kadar hava araçlarının üretilmesi konusunda da ülke büyük bir gayret içerisinde. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konuda güzel çalışmaları var. Biz de bu çalışmaların içerisinde olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
”Türk sanayisinin imkanlarından yararlanacağız”
THK’nın uçak fabrikasını kurduğunu hatırlatan Yıldırım, üretecekleri ilk yerli uçağın isminin belirlenmesi için anket yaptıklarını ve ”Türkkuşu” ismine karar verildiğini anlattı.
Uçağı üretirken Türkiye’nin sanayisinin imkan ve kabiliyetlerinden yararlanacaklarını belirten Yıldırım, ülkede önemli uçak parçalarının üretildiğine işaret etti. Yıldırım, şunları kaydetti:
”Üreteceğimiz uçaklar, insanların özel pilotluk eğitimi aldıktan sonra kullanacağı, ailesiyle birlikte uçacağı, 2 veya 4 kişilik uçaklar olacak. Hedefimiz 2014 yazında bu uçakları uçurmak. Tasarımı, çizimleri hazır. Ancak uluslararası standartlarda bu uçağın mutlaka sertifikasyonları gerekiyor. Çalışmalarımız sürüyor. İlk defa Türkiye’de uçak üretilecek. Buna da sertifikasyon konusunda Türk havacılık sektörü tam hazır değil. İnşallah sertifikasyon konusunda sorun yaşamazsak bu işi başaracağımıza inanıyoruz.”
”Uçuş Okulları Derneği’ni kurduk”
Osman Yıldırım, Türkiye’nin, havacılık sanayi ve sektörüne insan yetiştiren merkez olması, bu insanların da çalışabileceği sektöre sahip olmasını temenni ettiklerini ifade etti.
Pilotaj eğitimi konusunda THK okullarının çok önemli rol üstlendiğini anlatan Yıldırım, Kurum’un uçuş eğitimlerinde 30 uçak kullandığını söyledi.
Uçuş okullarının organize olmasının sektörün gelişimi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:
”Pilotaj eğitimi veren okulları dernek altında topladık. Burada standardı sağlamak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile çalışarak Türkiye’de verilen pilotaj eğitimlerinin kalitesinin daha yukarı çekilmesi, uçuş okulları arasında standardizasyonu artırmak için böyle bir yola girdik. Bunun da faaliyetini sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Burada bir dağınıklık olursa ülke kaybeder, diye düşünüyoruz. Bütün uçuş okullarını derneğimize davet ediyoruz. Yeni kuruldu. Arkadaşlarımız kısa sürede derneğin çatısı altında birleşecekler. Ben geçici başkanlık yapıyorum. Bu işi daha iyi yapacak bir arkadaşıma da bunu devrederim. Bunu yaparsak uçuş okullarımızdan mezun olan öğrencileri daha yukarıya taşırız, sivil havacılığımıza da Uçuş Okulları Derneği olarak danışmanlık yaparız diye düşünüyorum. Bu şekildeki kurum ve kuruluşlar çok faydalı işler üretirler. Siyasi bir amacı yok.”
Yıldırım, havacılık sanayisiyle üniversitelerin işbirliğine çok önem verdiklerini belirterek, bu bağlamda Ankara, İzmir ve Isparta’da havacılık meslek yüksek okullarının bulunduğunu hatırlattı. Yıldırım, ”Bu yüksek okulları yaygınlaştıracağız. Elazığ, Erzincan, Samsun, Sinop, Bursa, Karaman ve Ereğli’ye okullar açmak istiyoruz. Bu konuda bizi isteklendiren hükümetimiz çünkü Türkiye’nin her yerinde meydanlar yapmış” diye konuştu.