spot_img
spot_imgspot_img
4 C
İstanbul
Çarşamba, 15 Ocak 2025

ABD’den Yeni Tasarı

Seçtiklerimiz

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Türkiye’nin satın aldığı Lockheed Martin F-35 savaş uçaklarının teslimini bloke etmek için Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 füze savunma sisteminden vazgeçmesi şartı üzerinde bir düzenleme yaptı.
 
Komitenin perşembe günü üzerinde çalıştığı yasa değişikliğini 2019 yılı mali bütçe ve Dış Operasyonlar Ödenek Kanunu’na ilişkin program kapsamında yaptığı belirtildi.
 
Eğer yasa değişikliği tasarısı onaylanırsa F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı durdurulacak. ABD Dışişleri Bakanlığı söz konusu uçakların teslimatı için Türkiye’nin Rusya’dan almak istediği sistemlerin iptal edilmesi şartını arıyor.
 
Yasanın yürürlüğe girmesinin birkaç adımı bulunuyor. Senatonun ve Temsilciler Meclisi’nin yasa tasarısına ilişkin tümüyle onay vermesi ve tasarıyı Başkan Donald Trump’ın da imzalaması gerekiyor.
 
Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demokrat David Cicilliene geçen yıl yaptığı F-35 satışının bloke edilmesine yönelik çabasını yenilerken girişime Cumhuriyetçi Ted Yoho, Gus Lirakis ve Robert Aderholt ile Demokrat John Sarbanes, Frank Pallone ve Jim McGovern destek vermişti.
 
ABD’li yetkililer Rusya yapımı S-400 füze savunma sisteminin NATO ülkelerinin kullandığı sistemlere uyumsuz olduğunu belirtiyor. Ayrıca NATO ülkelerinin Türkiye’nin böyle bir alış-verişinden hoşnut olmadığını söylüyor.
 
Türkiye Rusya’ya verilen siparişler teslim edilirse S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak.

Tasarı Mayıs ayında kabul edilmişti


ABD Temsilciler Meclisi, Ulusal Savunma Yetkilendirme yasası olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yasa tasarısını mayıs ayı sonunda 66’ya karşı 351 oyla kabul etmişti. Tasarıda, Türkiye’ye F-35 satışının askıya alınması da öngörülüyordu.
 
Türkiye 116 adet F-35 sipariş etti


Türkiye’nin program ortağı olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağının teslimatı için ABD Teksas-Fort Worth’te yer alan Lockheed Martin tesislerinde 21 Haziran Perşembe günü tören düzenlenmişti.
 
Türkiye, F-35 programının hem tedarikçi ortağı hem de alıcısı. Türkiye, F-35 programında 1999 yılındaki başlangıcından bu yana yer alıyor ve Türk savunma sanayisi uçakların üretiminde aktif rol üstleniyor. Uçağın bazı parçaları Türkiye’de üretilirken, şu ana kadar da Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere 116 adet uçak sipariş edildi.
 
Türk pilotların eğitimi süresince bu uçakların ABD’de kalacağı açıklanmıştı. İlk uçağın ardından önümüzdeki günlerde 2. uçak, Mart 2019’da ise 3 ve 4. uçak teslim edileceği ve 5. ve 6. uçakların üretiminden sonra doğrudan Türkiye’ye gönderileceği planlanıyordu.
 
Bu uçakların toplam alım maliyetinin 25 milyar Dolar olacağı açıklandı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika