spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
İstanbul
Çarşamba, 20 Kasım 2024

Küresel Havayolu İttifakları ve Yolcu Savaşları

Seçtiklerimiz

Tipolojinin havayolu endüstrisine doğru eğilimiyle Dünyanın en büyük üç küresel havayolu taşımacıları birliği  Star Alliance – Sky Team ve One World kurulmuştur. Ulusal havayollarının içten-dışa doğru açılmaları buna en büyük etkendir. İttifaklar arasında hızla artan rekabet Dünyanın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayollarını küresel ittifak çatısı altında olmaya zorlamış tipolojik zemin entegrasyonu uyumluluğu sonucunda ise ortak payda da birleştirmiştir. Ve neticede uçak bilet fiyatının düşüşü -biletlerin ucuzlaşarak kendi maliyeti altına düşmesi söz konusu olmuştur.

Bu Küresel İttifaklar, işletmeler arasında maliyet paylaşımı, risk paylaşımı, pazar artış gücü, kaynak aktarımı, bilgi üretimi, müşteri memnuniyetini gibi konular haricinde ayrıca işletmelerin çok farklı kitlelere de ulaşmalarını ve ortak ekonomik bir güç birliği oluşturmalarını da sağlamıştır. Bu küresel ittifak birliğine aslında ulusal işbirliklerinin, uluslararası bir işbirliğine dönüşümü de diyebiliriz. Bu dış birleşme sonucunda havayolu işletmeleri; uçuş frekanslarını genişletmek – transit kolaylıklar sağlamak – müşteri sadakatını kazanmak  –  tek merkezli hizmet oluşturmak gibi hedeflerini de kolaylaştırmış olacak. Tabi ki bu entegrasyon alt yapı çalışmalarının çok sağlam bir sistem üzerine oturtulması gerekmektedir. Bundan ötürü bu ittifaklar ve üyeleri teknoloji çok iyi takip etmek ve sistemlerine hızlı bir şekilde entegrasyonunu sağlamak zorundalar gibi. Çünkü Online Ticket – Online Check-in v.b teknoloji harikası sistemsel hizmetlerin bu ittifak üyelerine sağlamış olduğu hızı-rahatlığı ve kolaylığı unutmuş değiller.

Yani kısaca küresel ittifaklar şuan için güçlerini, kendi ağ yapılarına uygun stratejik havayollarını bünyelerine katmaya adamış durumdalar. Yakın gelecekte en büyük üç küresel havayolu ittifak kuruluşları arasında YOLCU SAVAŞLARININ çıkması kaçınılmaz olacaktır. Ve yakın geleceği gören havayolu ittifak kuruluşları yolcularına sundukları özel imkânlarla, yolcularının en ucuz, en rahat ve en mükemmel bir uçuş keyfi yaşatmaları kaçınılmaz olmakla birlikte, maalesef başka hiçbir çarelerinin olmadıklarının da çok iyi farkındalar. Network havayolu taşıyıcılarının şuan için en tehlikeli rakipleri LOW-COST havayolu firmalarıdır ve tatil sezonlarında bu firmaların düşük ücret politikaları nedenleri ile üç küresel havayolu ittifak kuruluşu üyelerinin de ciddi anlamda bu ücret politikasından etkilendiğini düşünmekteyim. Fakat yakın gelecekte Dünya Turu – Ekonomik Uçuşlar –  Uzun Menzilli Uçuşlar – Teknolojik Kolaylıklar v.b birçok nedenlerden ötürü LOW-COST taşıyıcılarının NETWORK taşıyıcılar karşısında ise çok ciddi zorluklar ve sıkıntılar çekeceği de düşünmüyor değilim. Yani bu ittifaklar alt ve üst yapı olarak doyuma – doruğa ulaştıklarında rakip ittifakları ve diğer rakipleri ile ciddi anlamda YOLCU SAVAŞI başlatacakları da aşikâr.

Tahminimce 10-20 yıl sonra istedikleri ağları ve pazarları elde ettikten sonra en büyük hedefleri YOLCU SAVAŞLARI olacaktır. Fakat bu yolcu savaşı sonunda kim GALİP veya MAĞLUP olur bilemeyiz, tek bildiğimiz gerçek ise bu savaşın TEK GALİBİ sık seyahat eden yolcular olacaktır.

Kısaca küresel üç Havayolu İttifakı kuruluşlarından bahsedelim; iyisi mi sık seyahat eden yolcular yakın gelecekte hangi küresel havayolu ittifakı kuruluşunun sadakat programları açısından sadık bir yolcusu olmak ister.! Geleceğinize şimdiden yatırım yapabilir siniz. Sizce Hangi İttifak Üyesi olmak daha mantıklı?

1-STAR ALLIANCE: Star Alliance Almanya’nın Frankfurt şehri merkezli küresel havayolu ittifakı. 14 Mayıs 1997’de kuruldu. Star Alliance’ın kurucu üyeleri ( Scandinavian Airlines, Thai Airways International, Air Canada, Lufthansa ve United Airlines) temsil etmektedir. 27 ÜYESİ bulunan Star Alliance’a bağlı havayolu şirketleri, Mart 2014 itibarı ile toplamda 193+ ülkede 1,321+ havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir.

Türk Hava Yollarının da dâhil olduğu Star Alliance dünyanın en büyük hava yolu ittifakı konumundadır. Bu ittifaka üye 6 havayolu şirketi bu ittifakın bel kemiği durumunda yer almaktadır. Bunlar ise

UNITED (UA): Günlük uçuş sayısı 5.000, uçulan ülke sayısı 60, sunulan havalimanı sayısı 373 ve en dikkat çeken kısmı ise filosu yani uçak sayısı 1.257

LUFTHANSA  (LH): Günlük uçuş sayısı 2.137, uçulan ülke sayısı 80, sunulan havalimanı sayısı 258 ve uçak sayısı 423

AIR CANADA (AC): Günlük uçuş sayısı 1.500+, uçulan ülke sayısı 50, sunulan havalimanı sayısı 194 ve uçak sayısı 367

AIR CHINA (CA): Günlük uçuş sayısı 1.100, uçulan ülke sayısı 32, sunulan havalimanı sayısı 159 ve uçak sayısı 334

TURKISH AIRLINES (TK): Günlük uçuş sayısı 1.142, uçulan ülke sayısı 110, sunulan havalimanı sayısı 274 ve uçak sayısı 277

ANA AIRLINES (NH): Günlük uçuş sayısı 970, uçulan ülke sayısı 16, sunulan havalimanı sayısı 87 ve uçak sayısı 241

2- SKY TEAM: Haziran 2000’de kurulan havayolu ittifakı. Merkezi Hollanda’nın Amsterdam Schiphol Havalimanı yakınlarında World Trade Center Schipholda bulunan SkyTeam; 5 Mart 2014’te Garuda Indonesia’nın ittifaka katılması ile 20 ÜYE havayolu sayısına ulaşmıştır.

Mart 2015 itibarı ile SkyTeam üyesi havayolları, toplamda 177 ülkede 1,052 noktaya uçmakta; günlük 16,323 uçuş gerçekleştirilmektedir.

 İşte bu ittifaka üye birkaç dev havayolu ve özellikleri;

AEROFLOT (SU): Rusya ulusal bayrak taşıyıcı ve Dünya’nın en eski havayolu şirketlerinden biri olan Aeroflot: Uçak filosu 134 – uçuş noktaları 116

AIR FRANCE (AF): Air France Fransa’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. Air France-KLM ortaklığı altında ve SkyTeam kurucu üyesi olarak faaliyet göstermektedir. Mart 2015 itibarı ile Air France, 95 ülkede 191 farklı noktaya uçmaktadır.

ALITALIA (AZ): İtalya’nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Uçak filosu 109 – uçuş noktaları 102

DELTA (DL):  ABD’nin Georgia eyaleti Atlanta merkezli Amerikan havayolu şirketi. Ülkenin en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Delta, Atlanta Uluslararası Havalimanı başta olmak üzere; 3’ü yurtdışında toplam 13 noktadan, Mart 2015 itibarı ile 59 ülkede 326 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir.

3-ONEWORLD:  1 Şubat 1999’da kurulan havayolları birliğidir. Oneworld aynı zamanda dünyanın en büyük üç global havayolu taşımacılığı birliğinden biridir. Merkezi Kanada’nın Britanya Kolombiyası eyaletinde bulunan Vancouver’dadır. Oneworld, 1999’da American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Canadian Airlines (Air Canada’yla birleştikten sonra birlikten ayrıldı) ve Qantas hava yolları tarafından kuruldu.

AMERICAN AIRLINES (AA): ABD’nin 9 farklı havalimanından yurt içi ve dışında, 50 ülkede 330 farklı noktaya tarifeli seferler düzenlemekte, uçak filosu 964

BRITISH AIRWAYS (BA) : Birleşik Krallık’ın ulusal havayolu şirketi. Filosundaki uçak sayısı, yaptığı dış hat uçuşları ve dış hat uçuş noktaları baz alındığında, ülkenin en büyük havayolu şirketidir. Havalimanı’ndan yaklaşık 90 ülkede 200 farklı noktaya hizmet vermekte, uçak filosu 300

IBERIA (IB): İspanya’nın bayrak taşıyıcı havayolu taşımacılığıdır. Merkezi Madrid’dedir. İberia grup havayolu taşımacılıkları 39 ülkede 102 varış yerine uçar. Diğer şirketlerle kod-paylaşma düzenlemeleri yoluyla diğer 90 varış yerine uçuş düzenlemektedir.12 Kasım 2009’da İberya havayolu taşımacılıkları British Airways ile birleşmesi için ön bir anlaşmayla uzlaşmış olduğunu doğruladı. Bu birleşmeyle birlikte Iberia havayolu taşımacılığı, Delta Air Lines ve American Airlines’dan sonra gelir bakımından dünyanın üçüncü en büyük havayolu taşımacılığı olacaktır.

Ayrıca QATAR AIRWAYS, QANTAS, FIN AIR, JAPAN AIRLINES, AIR BERLIN v.b bir çok havayolu ise ONE WORLD ittifakı üyesidir.

Kısaca toparlarsak; yolcu savaşları aslında kısmen yaşanıyor diyebiliriz ama benim demek istediğim ise 10-20 yıl sonra bu şiddetli bir şekilde yolcularca hissedilecektir. Bu arada gelecekte AIRBUS-BOEING gibi uçak üretici firmaları da bu ittifakların birer parçası olmak isteyebilirler. Haricinde HAVAYOLU işletmeleri de bu işe el atmak isteyebilirler.

Ayrıca İstanbul’da inşası hala devam eden 29 Ekim 2017’de açılması planlanan 3.Yeni Havalimanı Projesi yılda 200 milyon yolcu kapasiteli, 500 uçak parklı, 4 Terminal, 6 bağımsız pist ve 76,5 milyon metrekare alana sahip olacak. Yani Star Alliance – Türk Hava Yolları ile rakip ittifaklara bu projenin gerçekleşmesi ile çok ciddi bir fark atacak diye düşünüyorum. Tabi ki 3.Havalimanının faaliyete geçmesiyle THY sadakat programı üye yolcuları da ciddi anlamda bu işten karlı çıkacaklardır.

Yani küresel ittifaklar sonucunda küresel dev bir pazar payı meydana gelecektir ve bu dev pastadan herkes nasibini en iyi şekilde almanın yollarını arayacaktır. Bu nedenle yolcu savaşları kaçınılmaz. Ve bu savaşın TEK GALİBİ sık seyahat eden yolcular olacaktır.

Haftaya Tekrar Görüşmek Dileğiyle..

Saygılarımla..

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika