spot_img
spot_imgspot_img
10.1 C
İstanbul
Perşembe, 26 Aralık 2024

100ncü Kuruluş Yılında Türk Hava Kuvvetleri

Seçtiklerimiz

Hava araçlarının muharip platformlar olarak kullanılmaya başlanılması, teknolojinin baş döndürücü hızına ayak uydurabilmek ve bunu Hava Gücünde kullanabilme zorunluğunu da beraberinde getirdi.

Türk Hava Kuvvetleri ” Vizyon Sahibi Bir Kuvvet ” olma özelliğini koruyarak, önünüdeki uygulama hedeflerine ilişkin ” Vizyon 2030 ” dökümanını hazırlamıştır. Türk Hava Kuvvetleri, geleceğin belirsizliğinde, var olan gücünü devam ettirebilmek amacı ile en önemli silah olan personel eğitimine ilişkin çok ciddi yatırımlar yapmaktadır. Nitelikli insan gücünün, yeni yönetim ve liderlik anlayışının 2030’lu yıllarda da önemini koruyacağı gerçeğinin yanı sıra, Türk Hava Kuvvetleri kendisini en modern silah sistemleri ile techiz etmeye devam etmektedir.

Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı “Barış Kartalı “

Türk Hava Kuvvetleri’nin Barış Kartalı Projesi kapsamında Boeing tesislerinde, TAI personelinin katkıları ile yapısal modifikasyondan geçirilen Boeing 737-700 Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HIK/AEW&C) projesi başarı ile gerçekleştirilmiştir. 2003 tarihinde yürürlüğe giren Barış Kartalı Projesi dört adet B737HIK uçağı ile mürettebat eğitimi, görev ve bakım desteklerini de içeren Yer Destek Sisteminin de tedarikini kapsamaktadır.

Bu projenin yürütülmesi ile Türk Hava Kuvvetleri, ulusal ve uluslararası barışa katkıda bulunmak amacıyla sorumluluk alanında kesintisiz gözetleme, keşif faaliyetleri ile tehdit sistemlerini tespit, teşhis ve tahrip edebilecetir.

Airbus A-400M Ulaştırma Uçağı Projesi

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan C-160 uçaklarının kullanım dışı kalacak olması nedeni ile “Taktik ve Stratejik Ulaştırma Uçağı” ihtiyacını karşılamak amacıyla Airbus Military Konsorsiyumu ile, yürütülen çalışmada Türk Hava Kuvvetleri’nin 10 Adet ağır nakliye uçağı ihtiyacının karşılanması öngörülmüştür.

Yüksek taşıma kapasiteli ve uzun menzilli bu uçaklarla sadece HvKK değil, Türk Silahlı Kuvvetleri Stratejik ve Operatif seviyelerde çok üstün hava ulaştırma ve nakliye yeteneğine de kavuşacaktır. 1968 yılından itibaren envanterde bulunan C-130 B/E uçaklarında eski teknoloji ürünü avionik sistemlerin daha güvenilir ve yüksek performanslı sistemlerle modernize edilerek, uçakların uçuş emniyeti ve harekat kabiliyetlerinin artırılması yoluna gidilmektedir.

5nci nesil F-35 Lightning ll Projesi

Türk Hava Kuvvetleri’nin vizyonu açısından en önemli ve mali boyutu açısından en büyük projesi, bu Müsterek Taaruz Uçağı Projesidir. 100 ila 116 adet F-35/A tipi uçağın tedarik edilmesi planlanmıştır. F-35 Lightning uçakları düşük görünürlüklerinin yanı sıra, sahip oldukları sensör entegrasyon özelliği sayesinde 5nci nesil savaş uçağı olmaktadır. F-35/A, Elektro-Optik hedefleme, radar, elektronik harp ve görüntü sistemleri ile, HvKK’nın (F-16’dan sonra) en kapsamlı savaş uçağı projesidir. F-35 uçaklarının envantere dahil olması ile öne çıkacak bir diğer husus, HvKK’nin mevcut sistemlerinin, F-35 sistemleri ile ortak çalışabilirlik imkanına kavuşturulması zorunluğudur.

Peace Onyx lV Projesi

Türk Hava Kuvvetleri’nin muharip uçak kabiliyetini 2020’li yıllarda artırmak amacı ile öncel proje kapsamında yürütülen çalışmalarda Lockheed Martin firmasından 16 Adet F-16/D, 14 Adet F-16/C tipi olmak üzere, toplam30 Adet geliştirilmiş F-16 Blok50+ uçağı tedariki planlanmıştır. Blok 50+ tipi gelişmiş F-16 “Savaşan Şahin” uçaklarda Gövde Üstü Yakıt Tankı (CFT), çift kişilik “D” tiplerinde ise Gövde Üstü Elektronik Techizat Yuvası mevcuttur.

Nihai montajları TEI tesislerinde yapılacak uçaklarda GE ürünü ve SLEP Konfigürasyonuna sahip F110-GE-129B motorları bulunacaktır.

Temel Eğitim Uçağı KT-1T (TEU) Projesi

Temel Uçus Eğitiminin bel kemiği, 1964 yılından beri hizmet vermekte olan T-37 B/C Jet Eğitim Uçakları faydalı kullanım ömürlerini doldurmuş ve özellikle aviyonik sistemler açısından günümüz ihtiyaçlarına cevap verememektedir.

Türk Hava Kuvvetleri’nin Temel Eğitim Uçağı Projesi kapsamında Kore Havacılık ve Uçak Sanayi (KAI) üretimi KT-1 uçağı seçilmiştir. Toplam 40 Adet uçak (+15 opsiyon) tedarikini ön gören projede ilk 5 uçak KAI tesislerinde, geriye kalan 35 uçak Türkiye TAI tesislerinde imal edilecektir. Proje, uçaklarla birlikte Entegre Lojistik Destek malzemelerini, yedek parça ve yer techizatını, ilk pilot ve bakım personeli eğitimlerini de kapsamaktadır.

HvKK’nin, temel eğitim işlevini yerine getirmesine imkan sağlayacak KT-1T TEU uçaklarında, kabin basınçlandırma ve kabin ısıtma/soğutma sistemleri bulunmaktadır. KT-1T uçaklarıkanfigürasyonlarında gelişmiş VOR, TACAN, HOTAS ve HUD aviyonikler ve yazılım tabanlı simüle eğitim sistemleri de bulunmaktadır. KT-1T TEU uçağı, kullanıcıya ” Jet Hissi ” veren Pratt & Whitney üretimi Turbopropeller PT6A-62 motoru ile güçlendirilerek yüksek akrobasi özelliğine de kavuşturulmuştur.

Bir sonraki, HvKK Modernizasyon çalışmalarına ilişkin yazımızda görüşene dek hoşçakalın.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika