spot_img
spot_imgspot_img
11.8 C
İstanbul
Çarşamba, 20 Kasım 2024

Türkiye’nin Gökyüzündeki Yeni Askerleri ‘İHA’lar

Seçtiklerimiz

1920’li yıllarda tohumları atılan ve 1930’lu yıllarda özgün tasarımı ve uçakların teslim edilmesi ile olgunluğa erişen Türk uçak üretiminin alt yapısını Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün ebediyete intikal etmesini ardından atıl hale getirip yerli uçak yerine, ABD ve İngiliz malı uçak ve motorlarının daha ucuza ve de hatta bedavaya alınması ve politik çekişmeler sonucunda Dünya’nın sayılı uçak üreticisi olma fırsatını ıskalayan ülkemizin bu kez, daha iyi bir koordinasyon ve yurt içi tedarik stratejisi ile Dünya’nın en büyük IHA Üreticilerinden biri olması ile sonuçlanabilecek bir noktaya ulaşacağına dair ümidimizi muhafaza ediyoruz.

Türk İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi’ne sadece bir ürün geliştirme projesi değil, aynı zamanda da bir IHA sanayii oluşturma projesi olarak başlanmış ve İnsansız Hava Araçlarının milli kaynaklarla geliştirilmesi konularında gerek insan kaynağına ve gerekse teknolojik alt yapının geliştirilmesi yönünde çok önemli adımlar atılmış ve atılmaktadır.

Türkiye’nin Gökyüzündeki yeni askerleri İHA’lar günümüzün asimetrik harp sahasında çok önemli bir kuvvet çarpanı olarak görev yapmaktadır. Uzaktan kontrollü İHA teknolojisi günümüzde yapay zeka ile artırılan yüksek akıllı ve sürü zekasına sahip otonomi düzeyinde harp sahasında etkin olarak görev yapar konuma gelmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çevresindeki coğrafyadaki asimetrik çatışmalara ilave olarak, küreselleşen terör, sözde dost ve müttefiklerin uyguladıkları yöntemlere, gelecekteki konvansiyonel savaş tehditlerine karşı modern ve güçlü Silahlı Kuvvetlerini kendi öz kaynakları ile geliştirme ve idame ettirme mecburiyetindedir.

Askeri harekatların başarısında belirleyici olan Kara ve Deniz üstünlüklerine ilave olarak şimdi Hava / Uzay, Siber / Uzay Teknolojisi Üstünlüklerine ilave olarak, IHA Sistemlerimizin Elektromanyetik Spektrum Üstünlüğü ve düşman IHA sistem Spektrumlarının engellenmesi tedbirlerinin alınması, olmazsa olmaz bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.

Bu kapsamda 21. Yüzyılın Harekat ortamlarında sinerjinin artırılması için ihtiyaç duyulan İHA Sistemlerinin Hız, İrtifa, Menzil, Görünmezlik, Otonominin yanı sıra link güvencesi, kendisini koruma kabiliyetleri, birçok İHA sistemin hava, uzay ve siber uzay ortamında, aynı anda hem otonom ve hem de birbirleri ile koordineli olarak sürü harekatı icra edebilmesi gerekmektedir.

Dünyadaki gelişmelere paralel, Meggitt üretimi Banshee İHA Sisteminin 1980 yılları sonlarında TSK’nın envanterine girdiğini görüyoruz. 1993 yılında Almanya’dan hibe ile alınan Canadair üretimi CL 89 İHA’lar lojistik sorun ve kırımlar nedeni ile pek uzun ömürlü olmamıştır. TSK, 1995 yılında gerçek anlamda ilk İHA Sistemi ile tanışmıştır. 6 Adet General Atomic üretimi GNAT 750 envantere dahi olmuş ve 2005 yılına kadar hizmette kalmıştır. IAI/İsrail firması üretimi 3 Adet Heron ve Searcher İHA’ları 2008 yılında Kara Kuvvetlerimiz tarafından kullanılmaya başlanmıştır. IAI / Elbit ürünü 10 Adet Heron, Türk Hava Kuvvetleri’mizin envanterine ilk giren İHA olmuştur.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin üretimi ve ülkemizin en büyük insansız hava aracı ANKA Blok A Elazığ’daki eski hava alanında konuşlu 8. Kolordu Komutanlığı bünyesinde göreve başlamıştır. ANKA’mız, 8 metre toplam boyu ve 17,5 metre kanat açıklığına sahip olup, 1750 kg. kalkış ağırlığı ile 30 bin Feete çıkıp 24 Saat havada görev yapabilmektedir. Üzerindeki gece gündüz kameraları, Lazer ölçüm ve işaretleme sistemleri ile 200 kg’lık faydalı yük taşıma kapasitelidir.

TAI’nin, 1990 yılında başlayan İnsansız Hava Araçları Sistemleri faaliyetleri, 1992 yılında ilk meyvesini vermiş ve İHA / X1 iki adet prototipi üretmiş ve Afyon’da uçuş testleri gerçekleştirilmiştir.

TURNA ve KEKLİK Hedef Uçak Sistemleri 1996 yılında Pist gerektirmeyen ve düşük maliyetli hedef uçuş sistemleri olarak her üç kuvvetinin de envanterine girmiştir. Bunlardan TURNA’ ya oto pilot entegrasyonu sağlanmış, 180 knot süratine sahip bir IHA haline getirilmiştir.

GÖZCÜ IHA, Turna Hedef Uçağı baz alınarak, Gece Gündüz kamera ve veri link entegrasyonları tamamlanarak, kısa menzil keşif ve gözleme IHA’sı olarak geliştirilmiştir.

RİHA ( Döner Kanat IHA ), 2012 yılında gemiye iniş kalkış yapabilen IHA’lar R/10E ve R/300 ( İnsanlı bir Helikopterin IHA ) dönüştürülmesi ) projeleri kapsamında uçuş yapmışlardır.

ŞİMŞEK, Yüksek süratli Hedef Uçak Projesi olarak, 0,6 Mach/400 knot sürate sahip Jet motorlu hedef uçak sistemidir ve ilk uçuşunu 2012 yılında yapmıştır.

ANKA IHA (Orta İrtifa/Uzun Havada kalışlı ), Blok A, Blok B, Anka S, ve ANKA SAR IHA, ilk uçuşunu 2010 yılında yapmıştır. ANKA (MALE) gelişmiş aviyonik, yüksek kapasiteli linklere sahip ve çoklu faydalı yük taşıyabilen ve iniş ve kalkışlarını otomatik olarak gerçekleştirebilen bir Sistemler Sistemidir.

TÜRKİYE, üzerindeki kritik sistemleri tamamen milli imkanlarla geliştirilmiş ANKA IHA Sistemleri ile, ABD,İsrail ve Çin ile birlikte Dünya’da bu tip bir ürüne sahip sayılı ülkelerden biridir.

Kalekalıp Baykar Makina İHA Projeleri

2005 yılında geliştirilmesine başlanan Bayraktar mini İHA Sistemi 2007 yılında ilk yerli İHA olarak TSK Envanterine Batman konuşlu olarak girmiştir. 20 Adet Bayraktar İHA ile Türkiye tarihinde ilk defa ihraç edilen yerli silah sistemi olmuştur. Bayraktar TB2 Taktik İHA’sı ilk uçuşunu 2009 yılında gerçekleştirmiş olup seri üretimi devam etmektedir. TB2 İHA’sında, Meteksan Üretimi milimetre dalga bandında otomatik Kalkış ve İniş Sistemi Radarı ve Roketsan İHA/Üretimi uzak irtifadan bırakılan Lazer güdümlü UMTAS MAM /L ile görev ifa etmektedir.

Vestel Savunma İHA Projesi

Vestel Savunma Sanayi firması tarafından Karayel Taktik İHA Sistemi çalışmalarına 2007 yılında başlanmıştır. 2010 yılında seri üretimine karar verilmiş bulunulan katapultla atılma ve paraşütle inme özelliğine sahip olan Karayel Taktik İHA’sı TSK tarafından operasyonel olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Türkiye’nin Göklerdeki yeni Askeri Döner Kanat Vurucu İnsansız Hava Aracı KARGU ile Gece/Gündüz anlık hedef tespit, takip ve imha kabiliyetlerine sahip olarak Türk Özel Görev Kuvvetleri ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde faaliyetlerine başlamıştır. Tek er tarafından kısa sürede göreve hazır hale getirilen KARGU, 6,3 kg ağırlığında, Azami 1000 Metre irtifada, 72 KM/Saat süratle Lazer mesafe bulucu sensörleri vasıtasıyla, gömülü veya gerçek zamanlı tehdit unsurlarını tespit, teşhis, takip ve hassas vuruş kabiliyeti ile etkili bir şekilde imha etmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterindeki ” Kamikaze Ailesi ” Otonom Döner Kanatlı vurucu ” İHA KARGU ”, Otonom Sabit Kanatlı vurucu ” İHA ALPAGU ” ve Otonom Döner Kanatlı Keşif ve İstihbarat ” İHA TOGAN ” dan müteşekkildir.

Özgün ve yerli çözümlerle kısa sürelerde tasarımı seri üretime geçirebilen Türk Havacılık ve Savunma Sanayii, İHA’ların yapay zeka kullanımını da gerçekleştirerek ” Yüksek Akıllı İHA’ları Sürüler halinde ” Harp Sahasında etkin olarak kullanmayı hedeflemektedir.

Yeni bir Kurtuluş Savaşı vermekte olan Ülkemizin, gerek yurt içinde ve gerekse sınırlarımızın dışında yürüttüğü bu istiklal ve istikbal mücadelesinin ancak milli imkanlarla tasarlanıp üretilmiş askeri araç ve teçhizatlar ile başarıya ulaşılabileceği gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Tekrar görüşünceye dek,

Esen kalınız.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika