spot_img
spot_imgspot_img
14.3 C
İstanbul
Perşembe, 24 Ekim 2024

Alitalia’nın yerine kurulan ITA uçuş iznini aldı

Seçtiklerimiz

Alitalia’nın yerine kurulan İtalyan’ın bayrak taşıyıcı havayolu firması ITA, 15 Ekim’de yaklaşık 50 uçaklık filosuyla seferlere başlıyor.

Büyük malî güçlüklerle karşıa karşıya kalan Alitalia’nın küllerinden doğan İtalya’nın yeni bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Italia Trasporto Aereo ITA’nın uçuş ve bilet satma izni çıktı.

İtalya Sivil Havacılık Dairesi (ENAC) Başkanı Pierluigi Di Palma, yazılı bir açıklama yaparak, “ITA artık havalanabilir. Yeni ulusal havayolu şirketi, sektörüm toparlamasına katkıda bulunacaktır. Bu da pandeminin yıl açtığı krizin aşılmasına kesin olarak yardımcı olacaktır” dedi.

Yeni ulusal havayolu şirketi, yaklaşık 50 uçak işletecek ve 15 Ekim’den itibaren uçuşlara başlayacak. Firma, 2022’den itibaren 78 uçak, 2025 sonunda da 105 uçak sahibi olabilecek.

Bu duyuru, İtalyan devletinin temmuz sonunda ITA’ya kamu fonlarından 700 milyon avro aktarılmasının resmen onayladıktan sonra yapıldı.

ITA, 2021 yılında bu 700 milyon avroluk başlangıç fon aktarmasından sonra 2022’de 2023’te de iki kez sermaye artıracak ve toplam sermaye 1,35 milyar avroya çıkacak.

Giuseppe Conte Başkanlığındaki eski hükümet, Alitalia’nın yerine kurulan firmayı toplam 3 milyar avroluk bir kamu fonuyla desteklemeyi öngörmüştü.

Alitalia’nın yer hizmetleri ve teknik bakım bölümü, AB Komisyonunun isteği doğrultusunda kamu ihalesi açılarak ayrı ayrı satılacak ve ITA da başka yatırımcılarla ihaleye girebilecek.

Alitalia markası da yine AB Komisyonunun isteğiyle kamu ihalesi yoluyla ayrı olarak satılacak ve bu ihaleye ITA da girebilecek.

Komisyon, ayrıca yeni firmanın Alitalia’nın ile bütün ilişkisini tümüyle kesmesini, özellikle logosunu ve Alitalia tarafından çıkarılan biletleri kullanmamasını talep ediyor.

Yeni firma ITA’nın koronavirüs salgınının gidişatına bağlı olarak aşamalı bir büyüme içinde olması ve 2025 yılında 3,32 milyar avroluk ciroya ulaşması öngörülüyor.

2000-2020 arasında toplam borçları 11,4 milyar avroya ulaşan Alitalia, 2017 yılında kamu denetimine alınmak zorunda kalmıştı. İtalyan hükümeti, o tarihten bu yana firmayı satmaya çalışıyordu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika