Rus havayolu şirketleri tarihin en büyük kriziyle karşı karşıya. Yaptırımlar nedeniyle Airbus ve Boeing model uçaklardan mahrum kalan şirketler, faaliyetlerine devam edebilmek için alternatif arıyor.
Russia Beyond portalının görüşüne başvurduğu uzmanlar, Rusya’nın kısa ve orta mesafe uçaklar için bir motorunun bulunmamasını en önemli engel olarak görüyor. Yeni tasarlanan PD-8 motorunun test sürecini aşıp kullanıma girebilmesi için en az 3 yıla ihtiyaç var.
Bir yandan da Rusya’nın mevcut uçakların uçmaya devam edebilmesi için yedek parça arayışına girildiği öğrenildi. Rusya’nın Hindistan ve Türkiye gibi yaptırımlara katılmayan ülkelerden bu parçaları kısmen de olsa tedarik etmek umudunda olduğu belirtiliyor.
Bu esnada Rusya bölgesel uçuşları, yolcu taşıma kapasitesi 100’ün biraz üzerinde olan Suhoy Superjet-100s modellerle gerçekleştirmeyi planlıyor. Ancak SS-100sler de motor dahil, yoğun bir biçimde Fransız malı yedek parçalara bağımlı.
Rusya’nın bir diğer planı da yıl sonuna kadar MS-21 orta mesafe uçakları kullanıma sokmak. Ancak bu Rus uçağının da üretim sürecinde tedarik kaynaklı sıkıntılarla karşılaşması muhtemel görülüyor.
TürkRus’ta yer alan habere göre portal, Rusya’nın içinde bulunduğu durumu 1979’da İslam Devrimi’nden sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptırımlarına maruz kalan İran’da havacılığın içine düştüğü durumla kıyasladı.
Ancak İran’dan farklı olarak Rusya’nın Sovyetler Birliği yıllarından bu yana yolcu uçağı üretebilen havacılık sanayi tesisleri var. Yine de üretimi yeniden yapılandırmak için yerli sanayinin 1 ile 3 yıl arasında bir zamana ihtiyacı olduğu tahmin edilmekte.