spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Çarşamba, 20 Kasım 2024

Alper Gezeravcı’nın “gMETAL” Deneyi, Mars’a Yolculuğun Kapısını Aralıyor

Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği "gMETAL" deneyi, roket sistemlerinin geliştirilmesinden zararlı gaz salmayan enerji üretimine kadar pek çok bilimsel ve teknolojik ilerlemenin önünü açarak, Mars'a yerli ve milli imkanlarla yapılan yolculuğu mümkün kılıyor

Seçtiklerimiz

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden (TÜBİTAK MAM) Prof. Dr. İskender Gökalp, “gMETAL” projesi kapsamında yaptıkları çalışmaları anlatarak, deneyin uygulanabilmesi için 1,5 yıldan fazla süre boyunca çalıştıklarını belirtti. Gökalp, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirdiği 13 deneyin, yer çekimsiz ortamın etkilerini incelediğini açıkladı.

“Gökalp, “gMETAL” deneyiyle yanma deneylerine hazırlık yaptıklarını ifade ederek, yakıt ile hava arasındaki karışımın önemine vurgu yaptı. Özellikle katı yakıtlı roket motorlarında yer çekimi nedeniyle karşılaşılan zorlukları ele alan Gökalp, yer çekimsiz ortamda katı parçacıkların karışımını incelediklerini ve bu kapsamda özel tüpler gönderdiklerini belirtti. Bu tüplerde yanıcı olmayan silisyum oksit bulunduğunu açıklayan Gökalp, uzayda katı yakıtlı motorları daha etkili hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Ayrıca, Gökalp, projenin sadece yanma değil, aynı zamanda “karışımı iyileştirme” deneyi olduğunu vurgulayarak, bu deneyin yeryüzünde de başarılı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Gökalp, enerji üretiminde fosil yakıt kullanımının yol açtığı karbon salınımına dikkat çekerek, “Karbondioksit salmadan nasıl ısı ve enerji üretilecek?” sorusuna yanıt aradıklarını ifade etti. Bu kapsamda demir ile havanın oksijeninin birleşip yanması sonucu oluşan demir oksidin geri dönüştürülebilir yakıt üretimine katkı sağlayabileceğini belirten Gökalp, bu yöntemin döngüsel ekonominin güzel bir örneği olduğunu belirtti.

Son olarak, Gökalp, yer çekimsiz ortam oluşturmanın iki yolunu paylaştı. Parabolik uçan uçaklar ve asansör yöntemiyle yer çekimsiz ortamın dünyada simüle edilebileceğini ifade etti. Türkiye’nin uzay çalışmalarına daha güçlü bir şekilde katılabilmesi için bu tür deneylerin sıklıkla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gökalp, gençlerin uzay çalışmalarına dahil olmalarını teşvik etmek amacıyla bu tür çalışmaların ülkede yapılmasının önemini vurguladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika