Yapay Zeka Destekli Havayolu Fiyatlandırması Gelişiyor: Nasıl Çalışıyor?
Yapay zeka (AI) araçları, birçok iş sürecinin ayrılmaz bir parçası haline geliyor ve havayolu sektörü de bu durumdan istisna değil.
Bilet fiyatlandırması, Büyük Pazar Modelleri’nin (Large Market Models, LMM) büyük veri setlerini analiz etme, gözle tespit edilmesi zor olan dinamikleri ortaya çıkarma ve otonom kararlar alma yeteneklerinin paha biçilmez hale geldiği bir alandır.
Özellikle, AI araçları, havayollarının dinamik fiyatlandırma yeteneklerine büyük bir ivme kazandırabilir – yani, piyasa koşullarına uyum sağlamak, belirli bir zamanda talebi öngörmek ve potansiyel müşterilere sunulan fiyatların hızını ve ayrıntısını artırmak için sürekli fiyat değişiklikleri yapmak.
Bu alanda çalışan şirketlerden biri olan Fetcherr, 2024 yılı Haziran ayı başında, Generative Pricing Engine (GPE) adlı fiyatlandırma motorunu kullanmak üzere iki yeni havayolu ile anlaştığını duyurdu: WestJet ve Viva Aerobus.
Bu şekilde, Kanadalı ve Meksikalı düşük maliyetli taşıyıcılar, Virgin Atlantic, Azul Airlines ve Royal Air Maroc gibi Fetcherr’in AI destekli fiyatlandırma aracını kullanan diğer havayollarına katıldı.
Büyük pazar modellerine dayalı jeneratif fiyatlandırma, geleneksel gelir yönetim araçlarından nasıl farklıdır? Fetcherr’in CEO’su ve Kurucu Ortağı Roy Cohen’e göre, “Şimdiye kadar, ücretleri günde birkaç kez fiyatlandırıyorduk ve bu yaklaşımla havayolu ortaklarımız önemli gelir artışları gördü. Şimdi, bir arama sorgusu yapıldığında tüm ağı gerçek zamanlı olarak fiyatlandırabiliyoruz. Gerçek zamanlı fiyatlandırma ile artan gelir potansiyeli eşi benzeri görülmemiş durumda.”