Havacılık sektörünün ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik düzenlediği meslek eğitim kursları, haricinde Lise ve Üniversite öğrencilerin STAJ talepleri ve sektörümüzün TİCARİ kuruluşlarının asılsız İŞ GARANTİLERİ artık çekilmez bir hal aldı.
Sektörümüzün bazı kuruluşları, Üniversiteleri ve havacılık liseleri v.b maalesef öğrencilerin eğitim hayatları boyunca 2T’den öteye gidemiyor. Öğrencileri eğitimleri süresince TEORİK eğitimlere boğup, mezuniyet sonrasında ise TİCARİ merkezlerine çekiyorlar. Öğrencilerin çoğunluğu eğitimleri boyunca UYGULAMA yapamamaktadır. Ticari döngüler havacılık sektörümüzü kısırlaştırmış vaziyettedir. Bazı ana başlıklarla özetlersek;
İŞKUR’un düzenlediği uçak bakım teknisyeni (gövde-motor) kurslarını TİCARİ ve anlamsız buluyorum.
- Havayollarına pilot adaylarının iş başvuru aşamalarında frozen ATPL haricinde istedikleri TYPE RAITING eğitimlerini TİCARİ ve anlamsız buluyorum.
- Üniversitelerin ve Liselerin bir UYGULAMA sahalarının olmayışını TİCARİ ve mantıksız buluyorum.
- Üniversitelerin ve Uçuş Okullarının; Havayolları veya Teknik Kuruluşlarla yapmış oldukları mutabakatları İŞ GARANTİSİ adı altında lanse etmelerini ve pazarlamalarını TİCARİ ve mantıksız buluyorum.
Ulusal projelerle finans kaynağı yaratarak mezun öğrencilere verilmek istenen eğitimleri TİCARİ RANT ve mantıksız buluyorum.
Havacılık sektörümüzde kalifiyeli ara eleman eksikliği yaşarken, öğrencilerin karşısına dayatılan her türlü MADDİYATA dayalı kursları kınıyorum ve üzüldüğümü belirtmek istiyorum. Dünyanın hiçbir ülkesinde hatta gelişmemiş ülkeler de dahi bu tür ahlaki olmayan TİCARİ dayatmaları gelecek nesillerine dayatan ve bunu pazarlayan başka bir ülke göremezsiniz.
Bu tarz yanlış ve etik olmayan yollarla havacılık sektörümüzü işin ehli olmayan kişilere kaptırmanın gelecek adına kaygı verici olduğunu biliyoruz. Fakat bildiğimiz halde öğrencilerimizi/geleceklerimizi kurtlar sofrasında ağırlamaktan da utanmıyor ve hayâ etmiyoruz. Sektörümüzü kendi ticari emelleri için kullanan kişileri çok iyi biliyoruz. İnsani, vicdani ve ahlaki değerlerden yoksun bu kişilerin varyemez tutumları yüzünden gençlerimiz didinip, tırmanıp duruyor. İnanınız haddi hesabı yok artık bizlere bu konularda mesaj atıp, mağduriyetlerini dile getirenlerin. Öğrencilerin velileri dahi bir çıkmazın içinde çocuklarının geleceği için çırpınıp duruyor. Günahtır yahu, ayıptır yahu bu sektörün kanını emdiğiniz yetmedi mi.!
Sektörümüzün bazı kurum ve kuruluşların da yönetici veya genel müdür sıfatında olan kişiler maalesef öğrencilik hayatlarından ve insanlıktan zerre kadar nasibini alamayanlar. PARA gelsin de, nerden gelirse gelsin mantığın da olanlar. Yazıklar olsun size.! (İnanınız daha ağır sözler yazmaktan haya ediyorum)
Peki Çözüm Nedir.? Derseniz.!
Çözüm çok basit; Öncelikle tüm öğrencilerimizin eğitimleri boyunca teorik eğitimlerine paralel UYGULAMALI eğitimlerin verilmesi gerekir. Fakat UYGULAMA olunca yıllık eğitim bedelleri pahalanıyor. Doğru Haklısınız…..! O zaman toplam genel fiyatlar da yeni bir revizyona gidersiniz, toplam genel fiyatlara UYGULAMAYI dâhil edersiniz. Örneğin; Yıllık eğitim bedellerine 15bin-TL ödeyen bir öğrenci 17bin-TL’de ödeyebilir. Veya Devlet Üniversitesi ise UYGULAMA sahası için devlet ödeneklerinden veya kurumsal firmalardan ÜCRETSİZ UYGULAMA talebinde bulunabilir. İnanınız bu tür tekliflere yok diyecek bir kurum asla olamaz. Eğer var diyorsanız, o zaman çok basit öğrencilerin geleceği ile oynamaktansa mevcut havacılık bölümünü kapatma kararı alırsınız olur biter.
İşin içinden çıkamıyorsanız bu konuda seve seve ÜCRETSİZ yardımcı olmaya hazır olduğumu da söylemek isterim.
Kısaca demem şudur ki; Öğrenciler mezun olduktan sonra TİCARİ merkezlerin içine çekilmeden, eğitimleri boyunca UYGULAMALI dersler ve akabinde sertifikalarla başvuracakları HAVAYOLU veya YER HİZMETLERİ departmanların da belirtilen şartlar ve özellikler dâhilinde henüz bilgileri, yetenekleri, kabiliyetleri tazeyken erkenden, vakit geçirmeden İŞ HAYATLARINA derhal atılmaları gerekmektedir. Ve mezuniyet sonrası karşılarına TİCARİ hiçbir kurs, sertifika v.b eğitimler konulmamalıdır.
Gerekirse ilk işe başladıkları yıllar da maaşlarını düşük veriniz, işi öğretmek için yoğun tempo da çalıştırınız, işlerini yavaş yapıyor veya aksatıyorlarsa gerekirse ceza dahi veriniz. Lütfen Durumu iyi olan veya olmayan tüm öğrencilerimizi bir tutunuz, destekçileri olunuz, kendilerine ışık olunuz ve sahip çıkınız.
Lütfen TİCARİ yapıların sofrasında genç nesillerimizi / gelecek nesillerimizi yem etmeyiniz. Lütfen İŞ GARANTİSİ adı altında gençlerimiz üzerinden pazarlıklar yapmayınız. Mezun olan tüm gençlerimizin ellerinden tutmak, yardımcı olmak ve öğrencilerimizi kurulan tuzaklardan kurtarmak hepinizin boynunun borcudur.
Tek çözüm ise; mezuniyet sonrası zaman kaybetmeden öğrencilerin erkenden iş hayatına atılmalarını sağlamaktır.
Kalın Sağlıcakla….