spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

Airbus, A380’lerin üretimini durduracakmı?

Seçtiklerimiz

Airbus bu yıl çift güverteli uçağı için havayolları ile yeni bir anlaşma imzalayamadı.

Airbus Group CEO’su Tom Enders yatırımcılara, orta vadede şirketin A380’in geleceği üzerinde bir karara varma zorunluluğu ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

A380 için rakamlar pek iyi görünmüyor. Mevcut müşterilerden gelen siparişler sayesinde önümüzdeki üç yıl Airbus uçağı için iyi geçecek olsa da 2018 ve sonrası için görünüm pek parlak değil.

Airbus, önceliklerinin uçağı daha cazip hale getirmek ve bunu yaparken grubun kârından taviz vermemek olduğunu söyledi. Ama finans şefi Harald Wilhelm üretimi durdurma seçeneğinin de masada olduğunu söyledi.

Airbus’ın bu yıl kazanmayı başardığı yegane müşteri bir uçak kiralama şirketi olan Amadeo oldu.

Şirket, A380’nin satılmasının zor olduğunu kabul ediyor. Hatta önceden siparişleri alınmış havayollarının bile siparişleri iptal edebileceği konuşuluyor. 12 adet  A380 siparişi bulunan Air France bunlardan ikisinin teslimatını erteletti.

SORUN NE?

CEO Tom Enders uçağın geleceği hakkında alınacak kararın tamamen ticari gerekçelerle alınacağını söyledi. Enders;  "Tatminkar bir iş olanağı ve buna uygun bir müşteri tabanı olmalı aynı zamanda grubun kazançlarında hiçbir maddi bozulma olmamalıdır." dedi. Airbus, uçağı daha verimli hale getirmek için yeni motorlar ile uçağı geliştirmeyi düşünüyor. A380’in geliştirilmesi 15 yıl sürdü ve maliyeti 25 milyar doları buldu. En kötü durum senaryosunda, üretimin iptal edilmesi mevcut bazı müşterileri kızdıracak.

Airbus hisseleri Çarşamba günü yüzde 10, Perşembe günü yüzde 5 düştü.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika