spot_img
spot_imgspot_img
24.3 C
İstanbul
Pazartesi, 1 Temmuz 2024

Emirates’e ayda 15.000 kabin memuru başvurusu

Seçtiklerimiz

Beklentilerin üzerinde büyüyen havacılık sektöründe kabin memuru başvuruları ihtiyacı karşılıyor mu?

Bloomberg Businessweek’in haberine göre tahminlerin üzerinde büyüyen havacılık sektöründe kabin memuru ihtiyacı artarak devam ediyor. Bunun yanında Emirates gibi şirketlere ise aşırı başvuru var. Emirates 1 ayda ortalama 15.000 kabin memuru başvurusu alıyor. Şirket bünyesinde halen 18.000 kabin memuru ( 115 Türk kabin memuru dahil ) bulunuyor. Bununla beraber, örneğin Air India kabin memuru sayısındaki yetersizlik nedeni ile 12 tarifesini iptal yada geçici olarak iptal etti.

Önümüzdeki 20 yıl içerisinde sadece Çin’de toplam 40.000 kabin memuru alınacağı tahmin ediliyor. Tüm dünyada şirketler büyüme beklentilerine göre kabin memuru alımlarını planlamaya çalışmakta. Bir çok havayolu ya filosuna yeni uçak katıyor ya da mevcut filosundaki uçaklarını daha büyük kapasiteli uçaklar ile değiştiriyor ve bu yönde siparişler veriyor.Uçak tipi ve yolcu kapasitesine göre değişmekle beraber ortalama bir uçakta 3-10 arası kabin memuru bulunuyor. A380 gibi dev yolcu uçaklarında ise bu sayı 24′e kadar çıkmakta. Yeni uçak siparişleri, büyüyen yolcu uçakları, emekli kabin memurları ve iş değiştirmeler sebebi ile kabin memuru alımında büyük bir ivme var.

Kabin memurluğu için bir çok şirkette yüksek özellikler isteniyor. Bunların en başında gelenlerden biri ise 1 veya daha fazla yabancı dil biliniyor olması. Halen kabin memuru ihtiyacından fazla seyreden başvurularda bir çok kişi işe giremiyor. Özellikle Asya, Güney Amerika ve Afrika’da gelişmekte olan ülkelerde ilerleyen yıllarda işe alımların daha da artacağı tahmin ediliyor. Fakat şirketlerin belli bir standardı tutturması için işe alım süreçlerinde belirlediği kriterler bir çok başvurucunun direkt olarak elenmesine sebep olabiliyor.

Kabin memurları görevi gereği stres altında kalıyor…

Uçuş esnasında yolcuların emniyeti ve güvenliğinden de sorumlu olan kabin memurları sürekli stresle mücadele ediyor. Bunun yanında yolcuları oryante etme, yerlerini gösterme, el bagajlarına yardım etme, yolculardan her gelecek soruya sabırla cevap verme, yiyecek içecek servisi ve ilk yardıma kadar bir çok görev kabin memuruna ekstra stresler yükleyebiliyor. Fakat bir çok meslekle karşılaştırıldığında doğru bir havayolunda kabin memurluğunun avantajları da cezbedici.

Kabin memurlarının mesaisi ve maaşları ne kadar?

Kabin memurları bir günde 12 saate kadar çalışabiliyor. Ayda 65-90 saat civarında uçuş süresi, 50 saat uçuşlar için hazırlık aşaması ile mesai geçmekte. İyi bir havayolunda yeni başlayan bir kabin memuru maaşı ise yıllık bazda 40.000 TL civarında. Bunun yanında iyi hotellerde indirimli konaklama, sağlık, diş sağlığı ve hayat sigortası gibi avantajlar da kabin memurlarının diğer sosyal güvenceleri.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika