spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Hindistan geleceğin askeri uçağını alacak

Seçtiklerimiz

Hindistan’ın Fifth Generational Fighter Aircraft (FGFA) adlı prototipi ilk uçuşu 2016 yılında yapacakmış. Rus-Hint 5. nesil savaş uçaklarının seri üretimi 2021’de başlamalı. Bu süreler Hindistan ve Rusya’nın bu yılın sonuna kadar imzalamayı planladıkları anlaşma tarafından belirleniyor.

Hindistan’ın uçak yapım şirketi Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL) ile Rusya’nın şirketi ‘Suhoy’ arasında 2010 yılında FGFA programıyla ilgili ilk mutabakatlar sağlandı. Bu dönem içerisinde tarafların bir takım hazırlık çalışmalarını yaptıklarını anlatan Vzlyot (Kalkış) dergisi baş editörü Andrey Fomin (140918 Fomin) «Ön araştırmalar yapıldı.Yeni uçağın 5. nesil Rus savaş uçağı T-50’nin(PAK-FA) temelinde üretileceğine ilişkin ilke kararları alındı. Ön araştırmalarından deneme ve tasarım çalışmalarına ve uçağın üretimime geçişi sağlayan mutabakatlara varıldı. Yeni uçak, Hindistan’ın uçak tasarımıyla ilgili taleplerine uyuyor» dedi.

İmzalanan anlaşmalar uyarınca FGFA’da havadan havaya Hint füzesi ‘Astra’ ve ortak Hindistan’ın Rusya ile ortak geliştirdiği süpersonik kruz füzesiBrahMos yerleştirilecek.

Üstelik teknik çalışmalarda Hint payı giderek 18%’den 40%’a kadar yükselecek. Rusya’ya göre bu, Hindistan’da uçak yapımının geliştiğinden kaynaklıyor.

Anlaşmalara göre 200 adet 5. nesil savaş uçağı üretilecekmiş. Proje 30 milyar dolara mal olacak.

ABD, Çin ve bazı verilere göre Japonya’da 5. nesil savaş uçaklar geliştirilmekte bulunuyor. Fakat Rus uzmanlar, Hindistan’ın Rusya ile ortak geliştirdiği FGFA’nın geleceğin uçağı olmak için bütün şanslara sahip olduğunu düşünüyorlar. Bu uçak, askeri nitelikleri ve teknolojileri açısından rekabet uçaklarından üstün olacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika