spot_img
spot_imgspot_img
14.3 C
İstanbul
Perşembe, 14 Kasım 2024

İşte “operasyon”un perde arkası!

Seçtiklerimiz

Türkiye ile Rusya arasında sıkıntı yaratan “Suriye uçağı krizi” ile ilgili son derece önemli ve özel bilgiler, ilk defa medyaya yansıdı.

İADE İHTİMALİ VAR MI? 

Türk hükümetinin “silah” olduğu gerekçesiyle el koyduğu yüklerin iadesi için iki ülke arasında yoğun müzakerelerin devam ettiği ama “iade ihtimalinin düşük olduğu” belirtiliyor.

İSTİHBARATI KİM SIZDIRDI?

Rus istihbarat servisi FSB tarafından yürütülen soruşturmada, uçağın yükü ile ilgili bilginin muhtemel Suriye tarafından sızdığı sonucuna varıldığı belirtildi.

“NALLARI DİKTİLER’”

Rusya’nın saygın gazetelerinden Kommersant, ismini açıklamadığı Rus hükümet kaynaklarına dayanarak elde ettiği özel bilgilere bugün “dünya haberleri” sayfasında geniş yer verdi. Haberde ironik bir başlık kullanıldı ve “Nalları diktiler” ifadesi kullanıldı.

PİLOT NE İSTEMİŞ?

İvan Safranov ve Yelena Çernenko adlı muhabirlerin imzasını  taşıyan habere göre, Ankara’nın el koyduğu yüklerin iadesi ihtimali “yüksek” gözükmüyor. Gazeteye konuşan bir diplomatik kaynak, “Görüşmeler sürüyor ama yüklerin iade edilmemesi de ihtimaller içinde. Hangi yüklere el konduğuna dair Suriyeli pilota, talep etmesine rağmen bir liste (tutanak) verilmemiş” dedi.

Aynı kaynaklar daha sonra özetle şu bilgileri aktardılar:

“Uçaktaki yük kesinlikle legaldi. Radar sistemleri için elektronik parçalardı. Kuşku yaratan, sadece yükün taşınma şekliydi.

Burada zorluk çıktı.

PANSTIR-C1 PARÇASI TAŞINIYORDU

KBP devlet şirketi tarafından üretilen “Pantsir-C1” radar sisteminin (fotoğraf içinde sağdaki küçük kare) parçaları bir taşeron lojistik şirketi tarafından yollandı. Bunun için devlet telekomünikasyon şirketi Rostehnologi’ye bağlı şirketlerden RT-Logistika kullanıldı.

NEDEN YOLCU UÇAĞI İLE YOLLANDI?

Yükün hacmi fazla olmadığından Şam’a ayrı bir uçakla yollanmasına gerek olmadığına karar verildi. Bu çok fazla dikkat çekerdi.

Yük Suriye’ye insani yardım malzemeleri arasında da yollanmadı.

Çünkü bu durumda yükün niteliği çok geniş bir çevrenin malumu olurdu. Bu nedenle lojistik şirketi Rusya havayolları Areoflot’u kullanmayı önerdi.”

Ancak ağustos başında Aeroflot Moskova-Şam uçuşlarını durdurduğu için bu opsiyon ortadan kalktı.

Sonuçta Suriye Havayolları uçağına karar kılındı. Bu teklif Şam tarafından hemen kabul edildi. Lojistik şirketi RTL hemen belgeleri formüle etti. 

“TÜRKLER YÜKÜ BİLMESEYDİ…”

Sivil bir uçağın kullanılmasında bir sorun yoktu. Çünkü birincisi yük yolcu ve mürettebat için tehlike yaratacak bir yük değildi. İkincisi yük gizli tutuluyordu. Ancak ikinci öngörü doğru çıkmadı. Türk hava sahasında uçak inişe zorlandı. Türkler herhalde yükle ilgili bilgi sahibi olmasalar indirme riskini göze almazlardı.”

FSB NE DÜŞÜNÜYOR?

Kommersant muhabirleri, Rus istihbarat örgütü FSB’nin, yükle ilgili bilginin nasıl sızdığına dair soruşturmasının hemen hemen tamamlandığını yazdı. Buna göre Rus tarafı “sızıntı”nın Suriye tarafından olduğunu düşünüyor.

SURİYE UÇAKLARI ŞİMDİ NEREDEN UÇUYOR?

Bu arada gazetenin araştırması bir başka önemli gerçeği ortaya çıkardı. Buna göre, Flightradar24.com kayıtlarına göre, Moskova-Şam seferine devam eden Suriye Hava Yolları uçağı 27  Ekim Cumartesi günü farklı bir rotadan uçtu. Daha önce Türkiye üzerinden rutin uçuş yapan A320 uçağı, son seferinde Moskova-Volgograd-Astrahan üzerinden Hazar Denizi rotasıyla İran hava sahasını kullanıp Suriye’ye uçtu. Yani Türkiye bay pas edilmiş oldu.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika